23 Eylül 2024 Pazartesi

Buldan: Halkımız iş, aş ve barış istiyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bedenini Cizre bodrumlarının önüne kalkan yapan Leyla Güven'i hatırlatarak "Şimdi de barış için, özgürlükler için Sayın Öcalan ile görüşmelerin tekrar yapılabilmesi için 114 gündür bedenini açlığa yatırdı" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Cizre'de Nur Mahallesi'nde yapılacak seçim bürosu açılışında binlerce kişi tarafından "Biji berxwadana HDP", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla karşılandı.
 
Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunda "Çerxa Şoreşê" marşı okundu. Halk buluşmasında HDP Cizre Belediyesi Eşbaşkan adayları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ'ın tanıtıldı.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, "Tecrit karşısında sesimizi yükseltmeliyiz ki arkadaşlarımıza bir şey olmasın. İnsan hakları savunucularına sesleniyorum; geç değil, insanlık suçuna karşı sesinizi yükseltin" dedi.
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan da "Cizre direnirse Kürdistan direnir, Cizre kazanırsa Kürdistan kazanır" diyerek, açlık grevindeki tutuklulara selam yolladı.
 
Ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşma yaptı. Buldan, 28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatı'nın yıl dönümü olduğunu hatırlatarak "Dolmabahçe Mutabakatı ile birlikte Türkiye'nin barışa, demokrasiye, özgürlüklere giden yolu hep birlikte mücadelemizle açılacaktı. Bu mutabakatı yok sayarak bu ülkede bir kez daha çatışmalı dönemi başlattılar. İnsanların yaşamını yitirdiği, gençlerimizin toprağın altına düştüğü bir dönemi başlattılar Hiçbir ayrım yapmadan söylüyoruz: Askerin de, sivilin de yaşamını yitirmesine sebep oldular" dedi.
 
AKP'nin siyasi iradesini barıştan yana kullanmağını belirten Buldan, "Cizre bunun en büyük tanığıdır" diyerek Cizre bodrumlarında yaşanan katliamı hatırlattı.
 
Bedenini Cizre bodrumlarının önüne kalkan yapan Leyla Güven'i hatırlatan Buldan, "Şimdi de barış için, özgürlükler için Sayın Öcalan ile görüşmelerin tekrar yapılabilmesi için 114 gündür bedenini açlığa yatırdı" diyerek Güven başta olmak üzere açlık grevinde olanlara selam gönderdi.
 
Cizre'yi kayyumdan alacaklarını vurgulayan Buldan, "Bugün 90'lı yıllarda Orhan Doğan'ı Meclis'ten yaka paça atan zihniyet ile belediyelerimize kayyum atayan zihniyet arasında hiçbir fark yoktur. Kürt halkının değerlerine hakaret eden, Orhan Doğan büstünü yerle bir eden, kadınların, gençlerin dillerini ve kültürlerini Cizre halkının iradesini yok sayan kayyumu 31 Mart tarihinde hep birlikte Ankara'ya göndereceğiz. Korkmuyoruz! Gücümüze, irademize, halkımıza inanıyoruz. Halkımıza güveniyoruz" dedi.
 
Buldan, "Halkımız aş istiyor iş istiyor onlar seçim meydanlarında 'HDP' diyor. Halkımız ekmek diyor; onlar 'Merminin bombanın fiyatı ne kadardır biliyor musunuz?' diyor. İnsanlar 'İşsiziz, açız, yoksuluz' diyor; onlar bir tek 'HDP' diyor. Çünkü söyleyecek, vaat edecek tek kelime bulamıyorlar. Türkiye geleceğine dair söz söylemiyorlar" dedi.