30 Eylül 2024 Pazartesi

Buldan: Eşit yurttaşlık haklı ve onurlu bir mücadeledir

Partisinin Halklar ve İnançlar Komisyonu'nda konuşan Buldan, Alevilerin eşit yurttaşlık mücadelesinin haklı ve onurlu bir mücadele olduğunu kaydetti. Buldan, Alevilerle birlikte mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, Eş Genel Başkan Pervin Buldan'ın katılımıyla İstanbul'da Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı Buluşması düzenledi. Buluşmaya Alevi örgütleri temsilcilerinin yanı sıra HDP milletvekilleri, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Marmara eş sözcüleri katıldı. 

Söz alan Buldan, yürütülen kampanyanın amacının Alevilerin haklı mücadelesinde aynı yolda birlikte yürümek olduğunu dile getirdi. Her inancın ve kimliğin kendisini ifade edebileceği bir ortamın yaratılması için mücadele ettiklerini söyleyen Buldan, "Bu mücadeleyi büyük bir onur ve gururla yürüttüğümüzü ifade etmek istiyorum" dedi. 

Alevilerin eşit yurttaşlık mücadelesinin haklı ve onurlu bir mücadele olduğunun altını çizen Buldan, "Bu mücadelenin gerekçesi tabii ki ortak acılardır. Bu coğrafyada büyük acılar yaşandığını hepimiz biliyoruz. Alevi toplumunun yaşadığı acıların, Kürt halkının yaşadığı acıların, Süryanilerin, Ermenilerin yaşadığı acıların bu toprakların yaşadığı ortak acılar olarak adlandırılmasının da çok önemli olduğunu da özellikle ifade etmek isterim. Alevi toplumunun bu topraklarda yaşadığı kıyımlar asla unutulmadı. Alevi toplumunun inanç ve kimliğine mensup insanların tarih boyunca yasal ve anayasal olarak inkar edildiğini, inanç merkezlerine el konulduğunu, kapılarına kilit vurulduğunu, Seyit Rıza gibi birçok inanç önderlerinin idam edildiğini ve Koçgiri'de, Dersim'de, Maraş'ta, Gazi'de birçok katliamların yaşandığını biliyoruz. Alevilerin yaşadığı acılarda sadece Alevi toplumunun değil, bu coğrafyada duyarlı tüm kesimlerin ve demokratik örgütlerin büyük bir duyarlılık sağladığını da biliyoruz. Biz de onlardan biriyiz. Çünkü bu katliamlar, bu acılar, bu yaşananlar hafızalarda tazeliğini koruyor. O döneme ait ne varsa bugün ona benzer birçok şeyin yapıldığına da tanıklık ediyoruz. Elbette ki hakikatlerle yüzleşilmesi ve onarıcı bir adaletin tesis edilmesi gerektiğini her fırsatta ifade ediyoruz. Bunu bir kez daha altını çizerek ifade etmek isterim" dedi.

Alevi toplumunun hakikat yolculuğunun en önünde yürümek için beraber olacaklarını söyleyen Buldan, "İktidarın sunduğu sadaka ve lütuf siyasetini Alevi yurttaşlarımıza, Alevi toplumuna bahşedilen bir mesele olarak elbette kabul etmiyoruz. Ciddiyetten ve samimiyetten uzak bu teklifin Aleviler tarafından kabul edilmediğini ve edilmeyeceğinin farkındayız. Hakiki çözüm Aleviler başta olmak üzere tüm inanç gruplarının ve kurumlarının eşit yurttaşlığının tanınmasından ve anayasal güvence altına alınmasından geçiyor. Alevilerin ibadeti cemdir, ibadethaneleri cemevidir. Nokta! Bunun üzerine başka bir söz söylenemez, başka bir tarif yapılamaz. Bunu açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum ki bu konuda söz, yetki, karar Alevi yurttaşlarımızın ve kurumlarınındır. Bir kez daha nokta diyoruz" dedi. 

Pirlik ve dedelik gibi unvanlar üzerindeki yasaklamaların kaldırılması gerektiğinin altını çizen Buldan, şöyle devam etti: "Bu temel mücadelede Aleviler ile birlikte bu mücadeleyi yürüyeceğimize söz veriyoruz. HDP'nin demokrasi mücadelesi sizlerin örgütlü mücadelenizi daha da büyüteceğiniz ve bunu birer kazanıma dönüştüreceğiniz bir mücadeledir. Bu yolda gücümüzü ve kazanımlarımızı birleştirmek zorundayız. Zaman tam da bu zamandır. Buna yürekten inanıyoruz. Bu coğrafya çok büyük zulümler, çok büyük acılar yaşadı. Geçtiğimiz yüzyıl büyük acılarla geçti. Ama bu yüzyıl bu acıların artık yaşanmayacağı, büyük kazanımların ve büyük barışların olacağı yeni bir yüzyıl olacaktır. Çünkü kazanımlarımız, dik duruşumuz bunu gösteriyor; inancımız, mücadelemiz ve direnişimiz bunu gösteriyor. Büyük kazanacağız, büyük başaracağız, hep birlikte kazanacağız.

Şimdi önümüzde HDP'nin büyük kongresi var. 3 Temmuz'da Ankara'da gerçekleştireceğimiz büyük kongremizi büyük hakikate yürüyüş olarak gerçekleştireceğiz. Bu kongre umudun ve cesaretin de kongresi olacaktır. Alevi yurttaşlarımızı ve onların temsilcileri olan sizleri de büyük kongremize davet ediyorum. Diyorum ki gelin canlar bir olalım, gelin canlar birlikte kazanalım, gelin canlar birlikte başaralım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yolunuz ve yolumuz açık olsun. Hızır hepimizin yardımcısı olsun."