30 Eylül 2024 Pazartesi

Buldan: Adaleti aranır değil yaşanır hale getireceğiz

Partisinin 5. Büyük Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, büyük bedeller ödeyerek bu günlere geldiklerini dile getirdi ve ekledi: "Diz çökmedik, boyun eğmedik. Bundan sonra da diz çökmeyeceğimizin ve boyun eğmeyeceğimizin sözünü veriyoruz." HDP'nin halklarla birlikte kazanacağını kaydeden Buldan, kadınların ve gençlerin yeni dönemin mimarı olacağının altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 5. Olağan Büyük Kongresi, "Çözüm Biz'iz sözümüz var" şiarıyla gerçekleşiyor. Kongre HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuşmasıyla devam etti.

Buldan, direnenleri selamlayarak konuşmasına başladı. 8 Mart'ın, Newroz'un, 1 Mayıs'ın direnişinin coşkusunun salona taşındığını kaydeden Bulndan, "Geleceği kuracak güç burada bu salondadır. Bu ses güldür güldür geliyorum diyen halkların sesidir. Herkes bu salondaki halkların rengine iyi baksın. Buradaki irade Kürdün de, Türkün de, Alevinin de, Ermeninin de, Arabın, Çerkesin, Süryaninin, Ezidinin, Rumun, Lazın, Hristiyanın, Musevinin de eşitçe birlikçe yaşam sözleşmesidir. Bugünlere kolay geledik, engelleri barajları korku duvarlarını yıka yıka geldik komploları kumpasları ve darbeleri aşa aşa geldik. Gelmeye de devam edeceğiz" dedi.

'KİMSENİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEDİK, ÇÖKMEYECEĞİZ'
"Kimsenin önünde diz çökmedik, kimseye boyun eğmedik, kimseye biat etmedik bundan sonra da kimsenin önünde diz çökmeyeceğimize, biat etmeyeceğimize, boyun eğmeyeceğimize sizlerin huzurunda söz veriyoruz" diyen Buldan, yürüttükleri demokrasi mücadelesini hatırlattı. Ezilenlerin, engellilerin, mültecilerin, çocukların sesi ve sözü olduklarını dile getiren Buldan, "Yalnız değilsiniz HDP var dedik" ifadelerini kullandı, başka bir dünyanın olduğunu herkese gösterdiklerini söyledi.

Siyasette eşit temsiliyetin yollarını ve kanallarını açtıklarını hatırlatan Buldan, "Meydanlardan parlamento kürsüsüne kadar her yerde onurlu barış siyasetinin en güçlü sesi olduk. Bunca direniş ve mücadelemize dayanarak diyoruz ki evet sözümüz var, çözüm biziz, değişim gücü biziz" dedi.

'MÜCADELEMİZİ DAHA DA BÜYÜTECEĞİZ'
Salonu işaret eden Buldan, değişim gücü, umudu ve cesareti ayakta tutmayı başardıkları gibi yeni yaşamı da inşa etmeyi başaracaklarını söyledi. Zalimler karşısında mazlumların yanında durmaya devam edeceklerini söyleyen Buldan, "Bizlere emanet ettiğiniz iradeyi en güçlü şekilde temsil etmek ve sizlere layık olabilmek için mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Her yere sesimizi ve sözümüzü ulaştıracağız" dedi.

'BİR YÜZ YIL DAHA AYNI ACILARLA BÖYLE DEVAM ETMEYECEK'
Tecritte ısrarın İmralı sistemiyle ülkeyi kontrol atında tutan uluslararası çözümsüzlükten bir an önce dönülmesi gerektiğini ve tecridin derhal sonlandırılmasını isteyen Buldan şöyle devam etti: "Bir yüz yıl daha aynı acılarla böyle devam etmeyecektir. Savaş ve ilhak politikalarınızla, Kürtleri inkar politikanızla, Kürt sorununun gerçeğini Kürt halkının sorunlarını ortadan kaldıramayacaksınız. Ortadoğu, Suriye sizin Kürt düşmanı politikanızla değil Kürt halkının birlik iradesiyle kurduğu demokratik ittifakla şekillenmeye devam edecektir. Kürt halkının demokratik siyasetteki kararlılığı ve Türkiye demokrasi güçleriyle omuz omuza yürüttüğü büyük demokrasi mücadelesi bu ülkenin ortak mücadelesinde kesinlikle belirleyici olmaya devam edecektir. Tarih de rüzgar da bizden yanadır. Buradan diyoruz ki çözümün yolu, demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk temelinde diyalog ve demokratik mücadeledir. Çözümün adımları eşit yurttaşlıktır, anadilde eğitimdir, güçlü yerel demokrasidir, yargı sisteminin yarattığı tüm tahribatların giderilmesidir. Mutabakat zemini olan parlamentodur. Bu demokratik yol ve yöntemleri ülkenin geleceği adına siyaset yürüten herkesin ortak sorumluluğu olarak gördüğümüzü özellikle ifade etmek isterim."

'BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'
AKP'nin rant ve talan iktidarı olduğunu ve yarattığı büyük ekonomik buhranla Türkiye'yi milyonların açlık sınırında savaş verdiği bir ülke haline getirdiğini söyleyen Buldan, "Zam ve vergi furyasıyla halkın cebine ve sofrasına çöktüler. Milyonları güvencesiz bıraktılar. Bu talancı zihniyete diyoruz ki sizler gideceksiniz bu ülkeyi halklarımız yönetecek, HDP ve ittifakları yönetecek" dedi. Bu ülkenin sahibinin emekçi halklar olduğunun altını çizen Buldan, tertemiz aydınlık bir ülkeyi mutlaka inşa edeceklerini dile getirdi. Sistemi değiştirmek için tüm güçlerini seferber edeceklerini kaydeden Buldan, "Birlikte kazanacağız" diye ekledi.

'ADALETİ ARANIR DEĞİL YAŞANIR HALE GETİRECEĞİZ'
Adaletsizlik karanlığının Türkiye halklarının geleceğini teslim almasına izin vermeyeceklerini ifade eden Buldan, "Söz veriyoruz Gezi aileleri için, 480 gündür direnen Emine Şenyaşar için, Cumartesi Anneleri için, Soma aileleri için, Roboskî aileleri için, Adalet Nöbeti'ndeki tutuklu aileleri için, erkekler tarafından katledilen, şiddete uğrayan tüm kadınlar için adaleti aranır değil yaşanır hale getireceğiz. Çözüm gücü biziz, sözümüz var, sorunu kaynağında çözeceğiz. Her gün adaletsizlik üreten, gaspçı, kayyumcu, hukuk talancı iktidarı kesinlikle ama kesinlikle göndereceğiz" dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ YAŞATACAĞIZ'
Ülkedeki bütün halkların, kimliklerin eşit yurttaşlık haklarını, kadınların eşitlik ve özgürlük haklarını güvence altına alan, çoğulcu demokratik bir anayasayı, demokrasi ittifakıyla birlikte yapacaklarınının sözünü yineleyen Buldan, "İstanbul Sözleşmesi'ni mutlaka uygulayacağız. Kadınlara bir kez daha söz veriyoruz" dedi.

Güçlü temsiliyetle her parlamentoyu gerçek çözüm zeminine dönüştüreceklerini hem de yarınları şekillendirecek kurucu sözün ve kalıcı çözümlerin sahibi olacaklarını dile getiren Buldan, Anadolu ve Mezopotamya halklarını demokrasiyle mutlaka buluşturacaklarını söyledi.

Buldan, bu ülkeyi karanlıktan kadın ittifakıyla çıkaracaklarının altını çizdi. Yeni dönemin mimarının da gençler olacağını belirtti. Buldan, "Herkesi büyük yürüyüşümüzde birlikte olmaya, yan yana durmaya ve büyük kazanıma çağırıyorum" dedi.

Buldan sözlerini iki yıl süresince kendileriyle birlikte çalışan ve emek harcayan parti yöneticilerine teşekkür ederek sonlandırdı.