1 Ekim 2024 Salı

'Bu zulüm sürdükçe mücadelemiz de sürecek'

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının pek çok ilde sürdürdüğü Adalet Nöbetleri devam ederken, tutsak yakınları hapishanelerde artan işkence politikalarına dikkat çekti ve ölümlerin sorumlusunun devlet olduğunu vurguladı.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınlarının İzmir, Diyarbakır ve Van'da başlattığı Adalet Nöbetleri sürerken, tutsak yakınları Batman'da Beşeri Hapishanesi'nde yaşamını yitiren Sıddık Uğur'a dikkat çekti, ölümlerin sorumlusunun devlet olduğunu söyledi.

İZMİR
İzmir'de 66'ncı gününe giren Adalet Nöbeti, Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde devam etti. Eyleme katılan Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, hapishanelerde tutsakların ağır tecrit koşullarında kaldığına dikkat çekerek, "İnsanlarımız orada can veriyor, üzerlerinde baskı var. Burada da bizim üzerimizde baskı var. Biz ne olursa olsun mücadelemizin arkasındayız çocuklarımız çıkana kadar" dedi.

Batman'da Sıddık Uğur isimli tutsağın ölümünden devletin sorumlu olduğunu söyleyen Poyraz, "O da orada şehit oldu. Şehit olanlar hepimizin evladıdır, Türk Kürt hepsi bizim evladımızdır. Savaş istemiyoruz. El ele verelim savaşı durduralım. Ölenlerin sorumlusu devlettir. Çünkü hastaneye götürmüyorlar. Bıraksınlar çocuklarımıza biz bakalım" ifadelerini kullandı.

Tutsak yakını Medine Kaymaz ise, 10 dakika olması gereken telefon görüşmelerinin 4 dakika olarak uygulanmasına tepki göstererek, "Bu uygulamalar zulümdür, insanlık dışıdır. İnsan onuruna aykırıdır. Bu zulüm sürdükçe mücadelemiz her yerde sürecek" dedi.

Eylem boyunca, "Bijî berxwedana zindana" sloganı atıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da 7'nci ayını dolduran Adalet Nöbeti, Diyarbakır Adliyesi önünde devam etti. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı eylemde konuşan tutsak yakını Fevziye Kolakan, hasta tutsakların durumunun her geçen gün ağırlaştığını vurguladı.

Kolakan, Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı'na seslenerek, "Biz hak ve adalet için buradayız. Hasta tutsakların serbest bırakılması için buradayız ve sadece adalet istiyoruz" dedi.

Hasta tutsak yakını Herdem Merwani aileler olarak endişeli olduklarını kaydederek, "Bizim tek isteğimiz vicdan sahibi olan herkesin bu nöbete sahip çıkması ve tutsakların serbest bırakılmasıdır" ifadelerini kullandı. Merwani, tutsakların hapishanelerde tehlike altında olduğuna işaret ederek dayanışma çağrısında bulundu.

VAN
İnfazı yakılan ve hasta tutsakların serbest bırakılması için devam eden Adalet Nöbeti kapsamında aileler, Van Adliyesi önünde bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Edremit İlçe Örgütü yöneticileri ve Barış Annelerinin de aralarında olduğu grup, adliye binası önünde durduruldu.

Aileler, Valiliğin yasak kararını öne süren polislere tepki gösterdikten sonra adliye önünden ayrıldı.