25 Eylül 2024 Çarşamba

'Bu ülkenin kendi tarihiyle yüzleşmesi gerekiyor'

Ermeni Soykırımı'nın 108'inci yıldönümü vesilesiyle Tatavla'da anma düzenleyen Yeşil Sol Parti Şişli İlçe Örgütü, 1,5 milyonu aşkın Ermeni'nin katledildiğini hatırlatarak yüzleşme çağrısı yaptı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şişli İlçe Örgütü, Ermeni Soykırımı'nın 108'inci yıl dönümü öncesi soykırımın başlangıcı olarak kabul edilen 250 Ermeni aydının gözaltına alınıp sürgün edildiği Tatavla'da anma etkinliği düzenledi.

Anmada, soykırımda katledilen Ermeni aydınların ve Hrant Dink, Sevag Balıkçı'nın resimleri taşındı, mumlar yakıldı ve Ermenice ağıtlar çalındı. Basın açıklamasını Ani Kalk okudu. 108 yıl önce tarihin en utanç verici sayfalarından birinin burada yazılmaya başlandığını söyleyen Kalk, İttihat ve Terakki yönetimindeki hükümetin bir halkın imhasına yönelik ilk adımı Tatavla'da attığını kaydetti. 

250 Ermeni aydın için tutuklama emri verildiğini ve 24 saat içinde İstanbul'daki 2 bini aşkın Ermeni'nin sürgüne gönderildiğini kaydeden Kalk, "Aynı anda Anadolu'nun dört bir yanında, Ermenileri yurtlarından sürmeye yönelik zorunlu tehcir uygulaması başlatıldı. Anadolu topraklarını binlerce yıldır yurt edinmiş kadim Ermeni halkı, kendilerinden binlerce yıl sonra bu topraklara gelenler tarafından yurtlarından koparılıp tehcir adı altında ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu" dedi.

İttihat ve Terakki hükümetinin tekçi bir anlayışla ulus-devlet yaratmak istediğine dikkat çeken Kalk, operasyonun sadece Ermenilerle sınırlı kalmadığını, Süryaniler, Keldaniler, Pontoslular ve Rumların da bu büyük operasyondan paylarını aldıklarını vurguladı. Ermenilerin pek çok farklı noktalardan Suriye çöllerine sürgün edildiğini hatırlatan Kalk, "Kafilelere katılanların büyük bölümü yollarda öldü veya öldürüldü. Zorlu doğa koşulları, saldırılar, açlık, susuzluk, hastalıklar nedeniyle yaşamlarını yitirdiler. Gidenlerin mal, mülk ve arazilerinin üzerine çökenler bunları kendilerine sermaye yaptılar, zenginleştiler. Bu dönemde on binlerce çocuk ailelerinden koparıldı" ifadelerini kullandı.

1,5 milyona yakın insanın katledildiği bu kıyımın Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edildiğine işaret etti. Geçmişte Ermeni halka yaşatılan zulmün bugün başka halklara yaşatılmaya devam edildiğini dile getiren Kalk, şöyle devam etti: "Düşmanlık, nefret ve katliam üzerine inşa edilen, hakikatten kaçan, geçmişiyle yüzleşmekten korkan toplumlar, güzel bir geleceğe yürüyemez. Toplumun bir kesiminin sürekli güvercin tedirginliği yaşadığı bir ülkede, huzur içinde bir arada yaşamak mümkün olabilir mi? Bu ülkenin artık kendi tarihiyle yüzleşmesi gerekiyor. Düşmanlaştırma ve nefret politikalarına son verilmesi, ırkçılığa tolerans gösterilmemesi gerekiyor."