23 Eylül 2024 Pazartesi

Bu halk bu kararlılık tecridi kırar

HDP'nin ilçe mitinglerini bir nevi direniş buluşmaları olarak da değerlendirebiliriz. AKP/MHP bloğunun HDP'ye, Kürt halkına karşı saldırgan söylemlerine, kayyumlara, direniş vurgularına büyük alkış ve destek vermesi bunu gösteriyor. Baharla birlikte halk da canlanıyor.
Yerel seçimler ve Newroz yaklaşırken HDP Esenler ve Esenyurt'ta ilçe mitingleri düzenledi. Düzenlenen mitinglerde bahar tadında bir coşku ve kararlılık damgasını vurdu. Yaşlı, genç, kadın ve çocuklar alanları doldurmuştu. Mitinglerin ana gövdesini gençler oluşturuyordu. Yöresel kıyafetleriyle kucağındaki çocuklarıyla coşkularını taşımışlardı. Hem Esenyurt hem de Esenler'de mitinge katılanlara daha önceki seçimlerde düzenlenen mitinglere katılım düzeyini sorduğumuzda "Katılan kitle hemen hemen aynı" cevabını aldık. Demek ki, binlercesi tutuklanan, gözaltına alınan, hergün televizyon ve besleme medyasında karalanan, ötekileştirilen, yuhalatılan, "terörist" olarak gösterilip şeytanlaştırılan bir partiye zulüm kar etmiyor. HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit'in "sabah akşam televizyonlardan saldırıyorlar. İşte gelsin görsünler" sözü bu durumu iyi anlatıyordu. Binler Saray'ın her gün saldırdığı HDP'yi, "HDP halktır halk burada" sloganları ile sahipleniyor. Halkın verdiği mesaj çok net: "Bizi kırmakla bitiremezsiniz."
 
Diğerlerinden farklı olarak HDK Eş Sözcüleri Gülistan Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu'da bu mitinglerde yerini aldı. Koçyiğit, Leyla Güven'in sürdürdüğü açlık grevine vurgu yapınca kitlede coşku ve alkış yükseliyordu.
 
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki HDP'nin ilçe mitingleri seçim mitingi olmakla birlikte İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek'in vurguladığı gibi esas olarak bu yıl Newroz tecride karşı Leyla Güven ve zindanlarda direnen tutsakların Newroz'u olacak. Bu mitingler bunun çok güçlü işaretlerini verdi.
 
Esenyurt'ta kitle alana sığmamıştı. Mitingin ses aracı halkın ilgisi ve kalabalığı nedeniye alana girmekte ve istediği yere yerleşmekte oluşan izdiham nedeniyle zorlandı. Yirmi bin civarında kitle miting alanına sığmamıştı. Coşkulu, kararlı, umutlu kitle miting sonuna kadar dağılmadı. Coşkusu da eksilmedi.
 
Miting konuşmalarında Erdoğan'ın 8 Mart'ta "Ezanı ıslıkla protesto ettiler" yalanına karşı hem Koçyiğit'in vurguları, Yeni Zelanda katliamını seçim mitig malzemesine dönüştürülmesine karşı söylemlere halk destek verdi. Erdoğan'ın Kürtleri Kuzey Irak'a gitsinler sözlerine tepkinin yoğunluğu dikkat çekiciydi.
 
Mitinglerde en fazla göze çarpan gençlerin ve kadınların katılımının yoğunluğu yanında, katılan kitlenin hemen hepsi işçi ve emekçi, ev kadını olduğu göze çarpan bir başka olgu. Esenyurt'ta emekçi, yoksul Kürt kilelerinin mevcut durumdan çıkış arayışını HDP'yi daha fazla sahiplenerek yansıtması bakımından da bir veri olduğunu kaydedebiliriz. HDP kitlesi zor günlerde partisine sahip çıkıyor.
 
HDP'nin ilçe mitinglerini bir nevi direniş buluşmaları olarak da değerlendirebiliriz. AKP/MHP bloğunun HDP'ye, Kürt halkına karşı saldırgan söylemlerine, kayyumlara, direniş vurgularına büyük alkış ve destek vermesi bunu gösteriyor. Baharla birlikte halk da canlanıyor.
 
Halkın Saray iktidarının yıkılması, demokrasi ve özgürlük eksenli değişim istediğini çok netti. "Bugünden yarına değiştirmeye hazır mısınız?" sorusuna halkın büyük bir coşuyla karşılık vermesi bunu yansıtıyor. Değiştirme arayışının giderek daha fazla güç kazanacağına kuşku yok.
 
Halkın gerçekleşen mitingleri seçimleri sadece bir seçim olarak algılamadığı, tam tersine faşizme karşı mücadele aracı olarak gördüğünü belediye başkan adayları çıkarmadığı Esenyurt mitinginden de okuyabiliriz.
 
Leyla Güven yolu açtı, tarihsel eylemi Kürt halkı tarafından giderek daha fazla bilince çıkıyor.