20 Eylül 2024 Cuma

BTS: YHT hattında sinyalizasyon sistemi yok

Ankara'da sabah saatlerinde meydana gelen Yüksek Hızlı Tren kazasına ilişkin ETHA'ya konuşan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, "Bu hat tam bitirilmeden açıldı. Sinyalizasyon sistemi yoktur. Sinyalizasyon sistemi olsaydı bu kaza olmazdı" dedi.
Ankara'da sabah saatlerinde Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT), Marşandiz istasyonuna girişi esnasında raylarda bulunan kılavuz tren ile çarpıştı.
 
Yüksek Hızlı Tren ile yol kontrolü yapan kılavuz trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 3'ü makinist 6'sı yolcu olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetti. 46 kişi de yaralandı.
 
Kazaya ilişkin ETHA'ya konuşan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, "Sabah Ankara'dan Konya'ya giden Yüksek Hızlı Tren ve ondan önce klavuz makine dediğimiz lokomotifin Marşandiz İstasyonu civarında çarpışması sonucu kaza meydana geldi. Bu hat tam bitirilmeden açıldı. Sinyalizasyon sistemi yoktur. Sinyalizasyon sistemi olsaydı bu kaza olmazdı" diye belirtti.
 
Hatların kontrollerinin yapılmaması ve hatların bitirilmeden açılmaması nedeniyle Pamukova'da Çorlu'da olduğu gibi bugün Ankara'da bu kazanın meydana geldiğine dikkat çeken Bektaş, "Bu tür kazaların yaşanmaması için demiryolu tren işletmeciliği neyi gerektiriyorsa onu yapmak gerekiyor. Bunlar da bellidir. Bunu demiryolu yetkilileri ve bakanlar çok iyi biliyor. Bitmeden şov için bu yolları açarsanız sonucu bu olur" diye kaydetti.