23 Eylül 2024 Pazartesi

BTS ve Haber-Sen ihraç ve sürgünlere karşı Ankara'ya yürüyüş başlattı

BTS ve Haber-Sen, sendika üyelerine yönelik ihraç ve sürgünleri protesto etmek amacıyla Diyarbakır, Urfa, Manisa ve İzmir'den Ankara'ya doğru yürüyüş başlattı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası'nın (Haber-Sen) Diyarbakır, Urfa, Manisa ve İzmir şubeleri, Ankara'ya yürüyüş başlattı. 

DİYARBAKIR
BTS ve Haber-Sen Diyarbakır şubeleri, baskı, ihraç ve sürgünleri protesto etmek amacıyla Ankara'ya yürüyüş başlattı. Posta İşletme Merkezi Başmüdürlüğü önünde bir araya gelen sendika temsilcileri açıklama yaptı. "Baskı, ihraç ve sürgünler bizi yıldıramaz", "Sürgünlere karşı yürüyoruz, sürgünler geri alınsın" pankartlarının açıldığı açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ve çok sayıda sendika temsilcisi katıldı. Eylemde "Sürgünler bizi yıldıramaz", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.

Haber-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Yılmaz Tekin, görevde yükselme sınavlarında yaşanan hukuksuzluklara dikkati çekerek, sınavla beraber yeni mağduriyetlerin yaratıldığını, kurum içi eşitsizliklerin derinleştiğini ve iş barışın bozulduğunu belirtti. Antidemokratik uygulamaların pandemi koşullarında arttığına değinen Tekin, hak aramak için eylem etkinlik düzenlemesine dahi izin verilmediği bu dönemde yaşanan hukuksuzluklara karşılık sosyal medya paylaşımlarına dahi soruşturmalar açıldığını, cezalar verildiğini ve sürgünlere tabi tutulduklarını kaydetti.

Kamudan ihracı silah olarak gören AKP iktidarının kendine biat etmeyen, barıştan, demokrasiden, insan haklarından, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinden yana kesimleri KHK'lerle susturmak, istediğini belirten Tekin, "Bu hukuksuz kararlarla sendikal faaliyetlerimiz engellenmekte, üye, yönetici ve temsilcilerimiz cezalandırılmaktadır" diye belirtti.

Hukuka aykırı verilen bu kararlardan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulunan Tekin konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bugüne kadar sesimizi duymayanlara duyurmak için bugün ülkemizin dört noktasından Ankara'ya gidiyoruz. 4 Şubat günü Ankara'da olacağız. Şurası çok iyi bilinmelidir ki üye ve yöneticilerimize karşı yapılan ve yasal olmayan bu uygulamaları fili, meşru ve hukuki mücadelemizle durduracağız."

İZMİR
BTS, İzmir'de sendika üye ve yöneticilerinin sürgün edilmesini protesto etti. Alsancak semtinde bulunan TCDD 3. Bölge Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen ve Haber-Genel Başkanı Mesut Balcan katıldı. "İhraç sürgün ve baskılara karşı yürüyoruz", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Birleşe, birleşe kazanacağız" sloganların atıldığı açıklamayı BTS Şube Başkanı Erdal Akyol okudu.

Akyol, KESK'in aynı işkolunda örgütlü bulunan iki sendikası olan BTS ve Haber-Sen'in ülkenin farklı noktalarından yola çıkarak Ankara'ya gideceklerini belirtti.

Açıklama ardından üyeler Manisa'ya oradan da Balıkesir'e geçerek açıklamalar yapacak.

URFA
BTS ve Haber-Sen Ankara'ya başlattıkları yürüyüş öncesi Urfa'da açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Urfa Şubesi'nde yapılan açıklamaya KESK Şubeler Platformu yöneticileri katıldı.

Haber-Sen MYK üyesi Sabri Gündüz, sendika üyeleri, yöneticileri ve temsilcilerinin baskıya uğraması, ayrımcı ve hukuk dışı uygulamaların geri alınması talebiyle Ankara'ya yürüdüklerini söyledi. Gündüz "Bugün, kurumlarımızda yapılan tayin ve atamalarda kıstas siyasi iktidara yakınlıkla ölçülmekte, unvan alabilmek ve istediğin yere atanabilmek için liyakat ve kariyer yerine siyaseten yakınlık hakim anlayış haline gelmiştir. Görevde Yükselme Sınavlarında yaşanan hukuka aykırılıklar ile yeni mağduriyetler yaratılmakta, kurum içi eşitsizlikler derinleşmekte, iş barışı her geçen gün daha da bozulmaktadır" dedi.

MANİSA
İzmir'den Ankara'ya doğru yola çıkan BTS ve Haber-Sen üyeleri, baskı ve sürgünlere Manisa'da da basın açıklaması yaptı. Manisa'da Şehzadeler PTT Merkez Müdürlüğü önündeki basın açıklamasında konuşan Haber-Sen Genel Merkez Yöneticisi Mesut Balcan, Ankara'ya yürüyüş sebeplerinin sendika üye yöneticileri ve temsilcilerinin baskıya uğraması karşısında, hukuk dışı uygulamaların geri alınması taleplerini hem ilgililere iletmek, hem de bu hukuksuzluklara karşı sessiz kalmamak olduğunu ifade etti.

OHAL'in kalkmasına rağmen OHAL hukukunun devam ettiğini belirten Balcan, "Bu hukuksuz kararlarla sendikal faaliyetlerimiz engellenmekte, üye, yönetici ve temsilcilerimiz cezalandırılmaktadır. Bu hukuksuzluklar açıkça anayasaya, ulusal ve uluslararası yasalara aykırı olduğu kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunundaki memurun ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkındaki maddelere de aykırılık taşıyarak suç işlenmektedir" diye konuştu. "Hukuka aykırı bir şekilde verdiğiniz bu kararlardan bir an önce vazgeçin!" diyen Balcan, seslerini duyurmak için ülkenin dört noktasından Ankara'ya yola çıktıklarını ve 4 Şubat'ta Ankara'da olacaklarını söyledi.