23 Kasım 2024 Cumartesi

BTS: Var olan sinyalizasyon sökülmüştü

BTS Başkanı Hüseyin Bektaş, kazanın yaşandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında daha önce olan sinyalizasyon sisteminin BaşkentRay projesi sırasında söküldüğünü söyledi. 3 işçinin suçlu olmadığını belirten Bektaş, yetkililere istifa çağrısı yaptı.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ankara-Konya seferi yapan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasına dair BTS Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda konuşan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Çorlu'da yaşanan tren kazasını hatırlatarak, "5 ay sonrasında yen bir faciayla yüz yüze gelmek, bu olayların 'kazayla', 'dikkatsizlikle' ya da 'ihmalle' açıklanamayacak sistematik nedenleri olduğunu göstermektedir" dedi.
 
Sabah saatlerinde olay yerine giderek, tespitlerde bulunduklarını belirten Bektaş, "Facianın demiryolu hattında bulunması gereken sinyalizasyon sistemlerinin hazır durumda bulunmamasından kaynaklandığını göstermektedir. Söz konusu sinyalizasyonun devrede olmaması, hatlar üzerindeki trafiğin manuel yoluyla yönlendirilmesi zorunlu kılması faciaya davetiye çıkarmıştır. Temel sorun insan hatası değildir, sorun insan hatalarını bertaraf edecek ve tren işletilmeye alınmadan önce tamamlanması zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasına göz yuman anlayış sorunudur" ifadelerini kullandı.
 
ERDOĞAN BÜYÜK BİR MİTİNGLE AÇMIŞTI
 
AKP hükümetini, 16 yıl boyunca tüm projelerinde insan yaşamını değil siyasi menfaatlerini dikkate almakla eleştiren Bektaş, kazanın yaşandığı Ankara-Konya YHT hattının 2014 seçim seçimleri öncesi alt yapı çalışmaları tamamlanmadan açıldığına işaret etti. Bektaş, "Kazanın meydana geldiği banliyö bölgesi ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerine malzeme olmuş ve dönemin genel karakteristiği olarak birçok projede olduğu gibi, başta sinyalizasyon sistemleri olmak üzere henüz güvenlikle ilgili çalışmalar tamamlanmadan seçim arifesinde sayın Cumhurbaşkanı tarafından büyük bir mitingle açılmıştır" diye konuştu.
 
'VAR OLAN SİNYALİZASYON DA SÖKÜLDÜ'
 
Bektaş, sinyalizasyon sisteminin olduğu yerlerde, demiryolu hatlarının yüzde 30'unda kullanılan, telefonla haberleşmenin sağlandığı TMİ adlı sistemin kullanıldığını söyledi. Bektaş, "TMİ oturmuş bir sistem. TMİ ile idare edilen yerler zamanla sinyalizasyona geçer. Ama kazanın yaşandığı hat çok farklı. Yıllardır burada sinyalizasyon vardı. BaşkentRay projesi dahilinde Kayaş-Sincan bölgesi yeniden inşaata girdi. Bütün sistemler söküldü. Raylar yenilendi, sinyalizasyonları değişiyordu. Ama TMİ bile kullanılmadı, telsizle iletişim sonucu kaza yaşandı. Bu yöntemin karşılığı yok" değerlendirmesinde bulundu.
 
'SORUMLU 3 İŞÇİ DEĞİL, BAKAN İSTİFA ETMELİ'
 
Bektaş, kazaya dair 3 işçinin gözaltına alınmasına da tepki göstererek, şunları ekledi: "Demiryolunun tamamı bitmeden açılmayacaktı. 6 ay sonra açılacaktı ama bu olaylar yaşanmayacaktı. 3 arkadaşımızın bir suçu yok, kabul etmiyoruz. Bu arkadaşlar hata yapması için zorlandılar. Bu iş insanın üzerine bırakılamaz. Çorlu'yu 4 arkadaşımızın üzerine yıktılar şimdi de 3 arkadaşımızın üzerine. Burada başta Ulaştırma Bakanı istifa etmeli. Hükümet neden böyle bir ulaştırma politikası yürütüyor, kamuoyuna hesap vermeli."