23 Eylül 2024 Pazartesi

BTS üyeleri Ankara yürüyüşüne hazırlanıyor

BTS Diyarbakır Şubesi, görevde yükselme sınavından 90 üzeri puan alan üyelerinin mülakat adı altında elenmesine karşı Ankara'ya yürüyüş başlatacak.

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında 90 ve üzeri puan alan üyelerinin mülakat adı altında elenerek, daha düşük puan alan saraya yakın sendika üyelerinin seçilmesine Ankara'ya yürüyüş başlatacak.

BTS Diyarbakır Şubesi yöneticileri ve üyeleri Ankara'ya giderek, TCDD Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı önünde eylem yapacak.

TCDD'nin 26 Ekim 2019'da yaklaşık bin kişinin katıldığı "Görevde Yükselme ve Unvan Değişimi" sınavından geçen 514 aday, 25 Haziran-5 Temmuz 2021'de yapılan mülakatlara katıldı. Yazılı sınavdan 90 ve üzeri almasına rağmen mülakatta 70 altında not verilen 15 kişi, "mülakatların usulsüz yapıldığına" dair dava açtı. Diyarbakır 2'nci İdare Mahkemesi 7 davacının talebini kabul ederken, birinin talebini reddetti. Mahkemenin kararının ardından adaylar bir kez daha mülakat adı altındaki eleme sınavına girdi. Fakat meslekleriyle alakası olmayan üç soru yöneltilerek adaylar bir kez daha baraj altında bırakıldı.

90 ALAN DEĞİL, 60 ALAN GEÇTİ
Mülakatta elenen BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, sendikalarının üyelerinin büyük bir kısmının mülakatta elendiğini söyledi. Bozkurt, "Bu insanlar baraj altında bırakılarak tercih yapma hakları ellerinden alındı. Bunun yanında da yazılı sınavda 60-62-64 alan insanlara mülakatlarda 95-98-100 verilerek bizim üzerimize çıkarılıp, verilen görevlerine devam ettirildi" diye konuştu.

'98 PUAN ALDIM, MÜLAKATTA ELENDİM'
Sınava giren ve yüksek puan alan 7 arkadaşlarının mülakatta kendi alanlarıyla ilgili olmayan "absürt" ve "dizayn" sorularla elendiğini dile getiren Bozkurt, kendisinin de yazılı sınavda 98 aldığını 2021'deki mülakatta yöneltilen 3 soruya da doğru cevap vermesine rağmen 64,4 puanla baraj altı bırakıldığını söyledi. Bozkurt, aynı mülakatta 100, 98, 96 alan birkaç meslektaşının da elendiğini aktardı.

Mülakatta elenmelerinin nedenin üyesi oldukları sendika olduğunu ifade eden Bozkurt, "Sendikamızın kurumun özelleştirmesine karşı çıkması, kurumdaki haksızlıkları ve hukuksuzlukları kamuoyu ile paylaşması, kurum içine dışarıdan atanan İstanbul Belediyesi'ndeki bürokratlara ve liyakatsizliklere karşı tavır, davranış ve tutumlarda bulunmasıydı. Bu sebeple sendika üyelerimize yönelik böyle bir kıyım yapıldı" şeklinde konuştu.

İşi bilmeyen kişilerin müdür, servis müdürü, daire müdürü, bölge müdürü ve daire başkanı olarak atandığını ve genel müdürlüğe kadar yükselebileceklerini kaydeden Bozkurt, "Bu olası kazaları da bu kazalara bağlı can kayıplarını da arttırır" diyerek, 13 Haziran 2020 Malatya Battalgazi, 10 Ekim 2020 Kalecik ve 8 Temmuz 2018 Çorlu tren kazalarını hatırlattı.

'EYLEMLERE BAŞLAYACAĞIZ'
Yüksek puana rağmen mülakatlarda elenmelerine karşı basın açıklaması, oturma eylemi ve yürüyüş gibi eylemler düzenleyeceklerini söyleyen Bozkurt, eylemlerini gelecek hafta Ankara'da TCCD Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı ve Meclis önüne taşımayı planladıklarını aktardı. Bozkurt, eylemlerinin amacının kamu kurumlarında sınav ve mülakat adı altındaki elemelere son verilmesi olduğunu kaydetti.