23 Eylül 2024 Pazartesi

BTS Diyarbakır ve Adana'da sürgünleri protesto etti

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, sendika üye ve yöneticilerinin sürgün edilmesini Diyarbakır ve Adana Garları önünde protesto etti.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), sendikalarına yönelik baskı ve sindirme politikaları sonucu gerçekleşen sürgünleri Diyarbakır ve Adana'da protesto etti.

DİYARBAKIR
BTS üyeleri Diyarbakır Garı önünde basın açıklaması yaptı. Birçok sendika üyesinin katıldığı açıklamada, "Sürgün Anayasa ihlalidir, sürgünler geri alınsın" yazılı yelekleri giyerken basın metnini BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt okudu.

Sendikalarının Ankara, Malatya, İstanbul şubelerinde aralarında Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de olduğu çok sayıda üyelerinin cezalandırma ve sindirme amacıyla sürgünler yoluyla susturulmak istendiğini belirten Bokzurt, İzmir Şubeleri'nde bulunan 4 arkadaşlarının TCDD yönetiminin almış olduğu kararla sürgün edildiği bilgisini paylaştı. Daha önce de yaşanan sürgünlerin olduğunu fakat bu sürgünlerin mahkemeler tarafından iptal edildiği ve arkadaşlarının görev yerlerine geri getirildiğini hatırlatan Bozkurt, "Bu sürgünlerle sendikal faaliyetlerimiz engellenmekte, üye, yönetici ve temsilcilerimiz cezalandırılmaktadır. Bu hukuksuzluk açıkça ortadadır; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunundaki memurun ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkındaki maddeler, TCDD'nin bu sürgün kararlarıyla yok sayılarak suç işlenmektedir" dedi.

Bugüne kadar demiryollarının geliştirilmesi amacıyla açıklamalar yapıp raporlar yayınladıklarını yine onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlercesinin yaralandığı tren kazalarının bir daha yaşanmaması için kazaların gerçek nedenlerini açığa çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Bozkurt, "Sendikamız BTS, gerek siyasi iktidar gerekse de TCDD ve Taşımacılık A.Ş. yöneticileri tarafından susturulması gereken bir kurum olarak görülmektedir. Liyakatsiz atamalar, kadrolaşmalar, ehil olmayan kişilerin yönetim kademelerine doldurması ile siyasi iktidarın ve kurum yöneticilerinin demiryollarımızı getirdiği nokta ortadadır. Sendikamıza yönelik yeni bir saldırı niteliği taşıyan bu hukuksuz uygulamalar bizleri yıldırmayacaktır" ifadesinde bulundu.  

ADANA
BTS Adana Şubesi, Adana Gar'ı önünde sürgünleri protesto etti. Eyleme KESK'e bağlı sendika temsilcilerinin yanı sıra HDP Adana İl Eşbaşkanları Gülseren Tural ve Mehmet Karakış, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da destek verdi.

BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, hukuksuz kararlardan vazgeçilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, TCDD'de yaşanan baskıların, hükümetin demokratik kitle örgütleri ve demokrasiyi hedef aldığı başka uygulamalarla ilişkili olduğunu dile getirdi. Hatimoğulları, "Belediyelere uyguladıkları kayyum düzenini kurumlar düzeyinde de uygulamak istiyorlar. Demokratik kurumları hedef alan yasalar çıkardılar. Türkiye'de demokrasi mücadelesi hedefleniyor" dedi.

CHP Adana Milletvekili Ayham Barut ise önceki sürgünlerle ilgili yargının verdiği iptal kararlarına değinerek,"Buradan iktidara sesleniyorum. Sürgünleri geri alın. Yargının verdiği kararlara müdahale etmeyin" ifadesinde bulundu.