23 Eylül 2024 Pazartesi

BTO-Sen üyesi işçilerden İstanbul halkına çağrı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ağaç AŞ. de DİSK'e bağlı BTO-Sen'de örgütlenmeleri engellenen, işten atma saldırısıyla karşı karşıya kalan işçiler, İstanbul halkına destek çağrısında bulundu.

Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTO-Sen) üyesi işçiler, İstanbul halkına destek çağrısında bulundu.

Açıklama yaparak İstanbul halkına seslenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ağaç AŞ'de çalışan işçiler, "Oturduğunuz, dinlendiğiniz, piknik yaptığınız; aileniz ve sevdiklerinizle bir nefes alabildiğiniz parkların, korulukların, tüm yeşil alanların bakımını yapan, buraları temizleyen ve güzelleştiren yazın güneşin altında tırpan sallayan, çim biçen; kışın karda çamurda İstanbul'a nefes aldıran parkların hayatta kalmasını sağlayan işçileriz. İBB bünyesinde en ağır işleri yapan, ancak en az ücreti alan işçileriz...

"İstanbul koşullarında, açlık sınırının altında asgari ücretli olarak evimize ekmek götürmeye, çocuklarımızı okutmaya, kiramızı ödemeye özetle yaşamaya ve ayakta kalmaya çalışan işçileriz... Bizler de, tüm İstanbullular gibi her şeyin çok güzel olmasını istiyoruz.

"Bu amaçla, koşullarımızı daha insani bir seviyeye çekmek için sendikalı yani DİSK'li olmaya karar verdik. Büyük bir çoğunlukla (2.500 işçinin 1.700'ü) da DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası'na (BTO-Sen) üye olduk" bilgilerini paylaştı.

Anayasal haklarını kullanarak BTO-Sen üyesi olmalarının şirket yöneticileri ve amirleri tarafından engellendiğini vurgulayan işçiler, sendikadan istifa etmeleri için ikna odaları kurulduğunu, bu yetmeyince işten atmakla tehdit edildiklerini aktardı. Ağaç AŞ. yönetiminin tehditleriyle işyerinde sarı sendikanın örgütlenmesinin sağlandığını, çok sayıda arkadaşlarının farklı bölge ve çalışmalara sürüldüğünü, sendika temsilcileri ve aralarında engelli işçilerinde olduğu 150 işçinin işten atıldığının bilgisini veren BTO-Sen üyesi işçiler, basın açıklamaları yaptıklarını, yetkililerle görüştüklerini ancak sorunlarına çözüm üretilmediğini kaydetti.

Sendikal nedenlerle yapılan işten atmaların durdurulacağı sözü verilmesine rağmen bu sözün tutulmadığına dikkat çeken işçiler, sendikal sürecin Hak-İş ve Türk-İş'e bağlı sendikaların davalık olması nedeniyle tıkandığını aktardı. Ağaç AŞ. bünyesinde çalışan işçilere en az 3 yıl daha toplu iş sözleşmesi imzalamadan asgari ücretle çalışmanın dayatıldığını vurgulayan işçiler, "Her zaman sorduğumuz soruyu bir kez daha ancak bu sefer hep birlikte soruyoruz... Ağaç A.Ş. işçileri olarak bizler ne zaman insan sınıfına dahil olup insan onuruna yaraşır bir hayat yaşayacağız... Anlıyoruz ki işverenimiz bizi yok saymaya devam edecek... Anlıyoruz ki işverenimiz sorunlarımızı çözmeyecek" diye belirtti.

BTO-Sen üyesi işçiler "BTO-Sen üyelerinin hazırlamış olduğu toplu iş sözleşmesi imzalansın. Haksız yere işten çıkarılan sendika yetkililerimiz ve üyelerimiz ile birlikte engelli işçiler de geri alınsın. İşçilerin işten atılmasında, sürülmesinde, ikna odalarına çekilmesinde görev alan kişilere yaptırım uygulansın" şeklindeki üç taleplerini sıralayarak, İstanbul halkına destek çağrısında bulundu.

İşçiler, "Geçinebilmek için, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek için Ağaç AŞ. işçileri olarak İstanbul halkını yardıma çağırıyoruz ve işverenimiz olan Ağaç AŞ. yönetimini ve amirlerini tüm İstanbul halkına şikayet ediyoruz" diye vurguladı.