25 Eylül 2024 Çarşamba

Brezilyalı emekçiler polis şiddetine karşı sokağa çıktı

Brezilya'da polis şiddeti can almaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta başkent Rio de Janeiro'da, uyuşturucu bahanesiyle düzenlenen operasyonda polis onlarca siyah genci sokak ortasında infaz etti. Bunun üzerine Brezilyalı emekçiler ırkçı şiddete karşı meydanlara çıktı. Köleliğin kaldırılmasının yıldönümünde gerçekleşen eylemlere binlerce emekçi katıldı.

Latin Amerika'nın en büyük ülkesi Brezilya'da polis şiddeti can almaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta başkent Rio de Janeiro'da, uyuşturucu bahanesiyle düzenlenen operasyonda polis onlarca siyah genci sokak ortasında infaz etti. Bunun üzerine Brezilyalı emekçiler ırkçı şiddete karşı meydanlara çıktı. Köleliğin kaldırılmasının yıldönümünde gerçekleşen gösterilere binlerce emekçi katıldı.

"Siyah insanlar yaşamak istiyor", "Beni öldürme, ırkçılığı öldür" pankartlarını taşıyan eylemciler, polisi soykırım yaptığını belirtti. Brezilya'da diktatörlüğün hüküm sürdüğü yıllardan bu yana, yoksul siyahların polis şiddetine uğradığı aktaran emekçiler; "Artık yeter, polis soykırımına son" diye haykırdı. Polis şiddetiyle yaşanan soykırımın baş sorumlusunun polisler değil, faşist devlet başkanı Jair Bolsonaro olduğunu belirtti.

Brezilya'nın Trump'ı olarak adlandırılan Bolsonaro, siyahlara, göçmenlere ve kadınlara yönelik ırkçı, cinsiyetçi nefret söylemleriyle biliniyor. Bu faşist lider siyahları ve göçmenleri ülkenin suçluları olarak görüyor. Ve ona göre "en iyi suçlu, ölü suçlu" Bolsonaro'nun ırkçı söylemlerinden ve politikalarından güç alan polisler her geçen gün daha fazla siyah emekçiyi katlediyor.

Uluslararası Af Örgütünün verilerine göre 2019 yılında Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde polis 1810 kişiyi katletti. Ülke genelinde katledilenlerin sayısı ise 6 bin 357 kişiyi geçiyor. Hükümet polis şiddetine ilişkin verileri sakladığından gerçek sayılara ulaşmak mümkün değil. Fakat sivil toplum kuruluşlarının yaptığı araştırmalar, dünyada polis şiddetinin en yoğun yaşandığı ülkelerden birinin Brezilya olduğunu gösteriyor.

Brezilya'dan İran'a, ABD'den Filipinler'e her yıl binlerce emekçi polis şiddetinin kurbanı oluyor. Ancak emekçiler ırkçı nefrete karşı sessiz kalmıyor. Geçtiğimiz yıl ABD'de katledilen George Floyd'u hatırlatan Brezilyalı emekçiler de "Adalet Yoksa Barış da Yok" diyerek bu katliamlara sessiz kalmayacaklarını ve ırkçı nefrete karşı dayanışmayı büyüteceklerini belirtiyorlar.