24 Eylül 2024 Salı

Brezilya Çevre Bakanı'ndan Amazon'u talan etme planı

Brezilya Çevre Bakanı Salles, Amazon yağmur ormanlarını yağmalamak için salgını kullanmayı önerdi. Basının Covid-19 haberlerine yoğunlaştığını ve bundan faydalanmak gerektiğini söyleyen Salles, tüm kanunların değiştirilmesini önerdi.

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles'in Amazon yağmur ormanlarını talana açan düzenleme için salgını kullanmayı önerdi.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Salles talan önerisini, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun federal polis yöneticilerini atarken kişisel çıkar gözetip gözetmediğinin incelendiği soruşturma kapsamında yapılan kabine toplantısında önerdi. 

SALLES: BASIN SADECE COVID-19'DAN BAHSEDİYOR
Basında yer alan görüntülerde Salles, "Basın açısından şu an yaşanan sakin dönemde çaba harcamalıyız. Çünkü sadece Covid-19'dan bahsediyorlar. Tüm kanunları değiştirmeliyiz, kuralları basitleştirip kabul ettirmeliyiz" dedi. 

Kayıtta çevre konusundaki kanunların değiştirilmesindeki yasal zorluklardan şikayet eden Salles, hükümetin değişiklikleri savunmak için yasal "cephaneye" ihtiyacı olduğunu ve Kongre'nin sürecin dışında bırakılması gerektiğini söylüyor.

Görüntülerin ortaya çıkması sonrası açıklama yapan Salles, kendini şöyle savundu: "Her zaman tüm alanlarda, hukuka uygun şekilde ve sağduyu çerçevesinde bürokrasinin azaltılmasını, kuralların basitleştirilmesini savundum. Mantıksız kanunlar, yatırımları, istihdamı ve Brezilya'nın istikrarlı kalkınmasını önlüyor."

ÜLKEDE ORMANSIZLAŞMA YÜZDE 55 ARTTI
Çevre koruma örgütleri ülkedeki ormansızlaşmadan Bolsanaro hükümetini sorumlu tutuyor. Çünkü, ormansızlaşma önceki yılın ilk 4 ayına göre yüzde 55 oranında arttı. 

Amazon bölgesi için ekonomik kalkınma çağrısı yapan Bolsonaro bunun bölgedeki yoksulluğu sonlandırmak için gerekli olduğunu ve basın tarafından şeytanileştirildiğini savunuyordu.

Greenpeace Brezilya sözcüsü Luiza Lima ise görüntülerin meydana çıkması sonrası yaptığı açıklamada "Salles hastanelerde insanların ölmesinin çevre karşıtı politikalarını ilerletmek için iyi bir fırsat olduğuna inanıyor" dedi.

ABD'den sonra dünyada en fazla Covid-19 vakasının görüldüğü Brezilya'da 24 bin kişi salgından kaynaklı yaşamını yitirdi.