23 Eylül 2024 Pazartesi

Bozoklar'ın gösterdiği yol: Mutlu devrimcilik üretmek

BEKSAV, sosyalist aydın Kutsiye Bozoklar anısına BİSED'de panel düzenledi. Panelde Konuşan ESP Eş Genel Başkanı Gümüştaş, "Devrimci kanalın akacağı bir kanal bulmak ve mutlu devrimcilik üretmek, Bozoklar'ın gösterdiği yol bu" dedi.

Bilim Eğitim Kültür Sanat Araştırma Vakfı (BEKSAV), Kızılay'da bulunan Bilim Sanat Edebiyat Derneği'nde (BİSED) "Kavganın Işık'ı sosyalist aydın Kutsiye Bozoklar'ı anıyoruz" şiarıyla panel düzenledi.

Panele Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Özer'de katıldı.

Panelde açılış konuşması yapan BEKSAV Eş Genel Başkanı Ahmet Uçar, devrimci profile işaret ederek, "Yeni insandan ne anlamalıyız'ın, açık ifadesi hayatı. Bütün yaşamını devrimci sanatçı olarak yaşaması bize mutlu devrimciliği tekrar hatırlatıyor" dedi.

Kutsiye Bozoklar'ın vermiş olduğu bir röportajın gösteriminin ardından söz alan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, konuşmasına paneli düzenlediği için BEKSAV'a teşekkür ederek başladı.

'BU SÖZ YAŞAM PRATİĞİNİ BELİRLEDİ'
Bozoklar'ın "kavganı Işığı" olduğunu söyleyen Gümüştaş, konuşmasında şunları vurguladı: "Devrimciliğin tüm gündemlerinin tam içindeydi. Derdi ki 'İnsan bulunduğu yerde okyanus yaratabilir' bu söz yaşam pratiğini belirledi ve hepimize dokundu. Kendimiz için yeni insanı yaratma iradesinin içinde duran bir el oldu."

2008'de ESP içinde kadın örgütü tartışmaları sırasında Bozoklar'ın kadın önderliğine dikkat çeken Gümüştaş, "Sosyalist kadınlar için fikir emekçiliği yaptı" ifadelerini kullandı.

'YENİLGİLERE YENİLMEDEN YÜRÜYEBİLMEK'
Gümüştaş, "Ölümsüzlerimizin en çok öğrettiği şey yenilgilere yenilmeden yürüyebilmek" dedi ve devam etti: "Devrimci kanalın akacağı bir kanal bulmak ve mutlu devrimcilik üretmek, Bozoklar'ın gösterdiği yol bu. Her Kasım ayında şehitlerimizi anıyoruz, şehitlerimize tekmil veriyoruz. Bu sene sözümüz, şehitlerimizin izinde daima ileri. Onların yoldaşları olarak şunu söylüyoruz, onları anmak sadece yad etmek değil onların yaşadığı zorlu dönemeçlerin anlayıp devam etmek. Zoru aşmanın eylemini öğrenmek."

'YENİ BİR İNSAN KİŞİLİĞİNİ HEDİYE ETTİ'
Ardından söz alan fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer, "Hayatımızda bıraktığı boşluğu görüyoruz ve fark ediyoruz ki ne kadar büyük bir yeri dolduruyormuş yaşarken. BEKSAV'ın kuruluşunda ve politika hattının örülmesinde çok büyük katkıları var. Yazılarından okuyarak öğrenmek ve devrimci hayat pratiği üretmek, bugün Kutsiye devrimciliğe yeni insanı armağan ederek yeni bir insan kişiliğini hediye etti" dedi.

Panel, Bozoklar'ın, "Bana tutkulu hüznünden söz et yaşamın" şiirinin şu dizeleriyle sonra erdi:
"Bana biraz tutkulu hüznünden söz et yaşamın
Buluttaki ak maviden örneğin
Ya da dağ alacasında hasret türküleri söyleyen
Akşam rüzgarının usul sesinden
Bana biraz şundan bundan....
-ne bileyim-
Yüreğimde uçuşan Yusufçuk kuşlarıyla söyleşen
Çam ağaçlarının ıslak dallarından
Ve sessiz çağrısından akşam yıldızının
Bana biraz tutkulu hüznünden söz et yaşamın
Güneşli ölümlerden şafak sözlüm 
Ve vurgunu olduğum gelincik kızılı aydınlık düşten."