23 Eylül 2024 Pazartesi

Birleşik Metal-İş: Emekçiler yine sefalete mahkum edildi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından bugün açıklanan 2 bin 825 TL'lik asgari ücrete ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş, emekçilerin sefalet ücretine mahkum edildiğini ifade etti.

2021 yılı için asgari ücret Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil 2 bin 825 TL olarak açıklandı. Sefalet ücretine ilişkin yazılı açıklama yapan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, "Geçen yıla göre yüzde 21,5 oranında bir artış olduğu görülüyor. Sermaye ve devlet ele vererek işçilere yine açlığı ve sefaleti reva gördüler. TUİK'in açıkladığı rakam bile dikkate alınmadı" diye belirtti.

Açıklamada, "Enflasyonun üzerine 7 puan refah payı verildiği söyleniyor. Artık hiç kimsenin açıklanan resmi enflasyona inanmadığı biliniyor. Dolayısıyla yaşamın gerçeği ile hiçbir bağı olmayan resmi enflasyon esas alınarak asgari ücret açıklanamaz. Gerçek enflasyon ile resmi enflasyon arasında büyük bir uçurum olduğu biliniyor" denildi.

TUİK'in asgari ücretle ilgili olarak geçen yıl komisyona verdiği tutarı bu yıl yaklaşık yüzde 27 oranında attırdığını ifade edilen açıklamada, "Bu demektir ki aslında resmi enflasyona TUİK'in kendisi bile inanmamaktadır" diye belirtildi.

'YAPILAN ARTIŞ SACEDE 454 LİRADIR'
Açıklanan 2 bin 825 TL'den AGİ'yi çıkardığımızda asgari ücretin aslında 2 bin 557,5 TL olduğu görüldüğü belirtilen açıklamada, "Bu tutara AGİ dahil edilerek asgari ücret gerçek tutarından daha yüksek gösterilmek isteniyor. Yapılan artış sadece 454 liradır" diye vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"2 bin 825 TL ile yaşamanın mümkün olmadığı açıktır. Yoksulluk sınırının 8 bin 437 TL olduğu bir dönemde bu tutarla bir ay boyunca yaşanamayacağı ortadadır. İşçiler ve emekçiler 2021 yılını da açlıkla, yoksullukla boğuşarak geçirmek durumunda kalacaktır.

"Bugün açıklanan asgari ücret bir kez daha göstermiştir ki, bu yöntemle asgari ücret belirlenemez. İşveren ve hükümetin çoğunluğunu oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonundan işçilerin beklentisine uygun bir belirleme yapılmayacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, Asgari Ücret Tespit Komisyonu kaldırılmalı, asgari ücret toplu eylem hakkını da içerecek biçimde sendikalarla birlikte belirlenmelidir.

'454 LİRALIK ARTIŞ KISA SÜREDE ERİYECEKTİR'
"Bugün açıklanan asgari ücret tutarının kabul edilmesi sözkonusu olamaz. Her gün yapılan zamlar 454 liralık artışı çok kısa süre içinde eritecektir. Asgari ücretin güncellenerek yeniden belirlenmesi kaçınılmaz olacaktır. Milyonlarca işçi ve emekçinin bu ücretle yaşaması mümkün değildir.

"Sermayedarlara gelince teşvik üstüne teşvik verenler, borçlarını silenler sıra işçilere gelince kaynakların yokluğundan, ülke ekonomisinden söz ediyorlar. Sermayeye kaynak var, işçilere gelince yok.

"Sendikamız, asgari ücret talebimizin savunucusu olmaya devam edecektir. Sendikamız, işçi sınıfının insan onuruna yaraşır bir ücret ve insanca çalışmak ve yaşamak için verdiği mücadeleyi yükselterek sürdürecektir."