19 Eylül 2024 Perşembe

Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi iktidar oldu

Birleşik Krallık'ta 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı erken genel seçimlerde son buldu. İşçi Partisi 410 milletvekili çıkararak iktidar oldu.

Birleşik Krallık'ta erken genel seçimlerde 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti (Tories) büyük bir hezimete uğradı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi (Labour) ise resmi olmayan sonuçlara göre Avam Kamarası'ndaki 650 sandalyeden 410'unu alarak, iktidar oldu.

Bazı seçim bölgelerinde oy sayımı sürerken, resmi olmayan sonuçlara göre bir önceki seçimde 202 milletvekili olan İşçi Partisi 410 milletvekili çıkardı. Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran iktidardaki Muhafazakar Partinin milletvekili sayısı 119'ye geriledi. Liberal Demokrat Parti 71, İskoçya Ulusal Partisi 8, Sinn Fein 7, Yeşiller Partisi 4 milletvekili kazandı.

Göçmen düşmanı Reform UK Partisi ise ilk kez girdiği seçimlerden 4 sandalye ile çıktı. Partinin lideri Nigel Farage'ın, daha önce 7 kere girdiği seçimlerin ardından ilk kez milletvekili olarak meclise girmesi bekleniyor.

Muhafazakar Partili pek çok bakan da girdikleri seçim bölgelerinde kazanamadı. Muhafazakar Parti Galler'de tek bir milletvekili bile çıkaramadı.

Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağlamak için 326 milletvekili çıkarmak gerekiyor. Seçimlere katılım oranının 59.5 olmasıyla bu seçim, 1885'ten bu yana en düşük katılımlı seçim oldu. 

Muhafazakar Parti 1834'ten bu yana en düşük oy oranını aldı. Muhafazakâr Parti'deki peş peşe lider değişimleriyle başbakan olan Rishi Sunak ise yenilgiyi kabul etti ve erken genel seçim kararı sonrası hezimete uğraması üzerine özür diledi.

Öte yandan Filistin destekçisi 5 bağımsız milletvekili adayı, Leicester South'ta Shockat Adam, Dewsbury ve Batley'de Iqbal Mohammed, Blackburn'de Adnan Hussain, Birmingham Perry Bar'da Ayoub Khan ve "antisemitist" ilan edilerek partisinden uzaklaştırılan geçmiş dönem İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn Islington North'ta milletvekili seçildi.

STARMER: KAOSU SONLANDIRDIK
Siyonist İsrail'in yanında duran açıklamaları ve son dönemde gerçekleşen büyük grevleri desteklemeyi reddetmesiyle pek çok tartışmanın konusu olan İşçi Partisi lideri Keir Starmer, sonuçların ardından yaptığı açıklamada "Kaosu sonlandıracağımızı söyledik, ve sonlandıracağız. Sayfayı çevireceğimizi söyledik ve çevirdik. Bugün bir sonraki bölüme başlıyoruz, değişim çalışmalarına, ulusal yenilenme görevine başlıyoruz ve ülkemizi yeniden inşa etmeye başlıyoruz" ifadelerini kullandı.