23 Eylül 2024 Pazartesi

Birdal: Açlık grevleri için görüşecek muhatap bulamıyoruz

İHD Diyarbakır Şubesi'nin tecrit ve açlık grevlerine ilişkin düzenlediği panelde konuşan İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, yetkililerle görüşmek için bir heyet oluşturduklarını ancak muhatap bulamadıklarını söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Tecrit ve açlık grevleri, hakikatler-sorumluluklar" konulu panel düzenlendi. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin modoratörlüğünü İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun yaptı. 
 
İlk konuşmayı yapan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, 132 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'i ziyaret ettiklerini söyledi.
 
Yaşanan sürecin AKP meselesi olmadığını söyleyen Keskin, "Bu mesele AKP’nin meselesi değil. Derin devlet yapısı söz konusudur. Karşımızda soykırıma adanmış bir devlet var. Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit başladığında tecrit üzerine, tecridin nereden çıktığına dair araştırmalar yaptık. Yaptığımız araştırmalarda, tecridin 'bir insanı nasıl kendisi olmaktan çıkarırsın' diye ABD'nin istihbarat örgüt CIA tarafından ortaya atılmış ve bir tutuklu üzerinde uygulandığını öğrendik. Bunu bir kitap haline getirdik. Tecrit kişinin kendinden vazgeçmesi için yapılan uygulamadır" dedi.
 
Leyla Güven'in başlattığı ve binlerce tutsak tarafından süren açlık grevinin son derece haklı bir eylem olduğunu söyleyen Keskin, "Her hükümlünün hafta sonu hariç görüşme hakkı vardır. Abdullah Öcalan da aynı haklara sahiptir. Fakat Öcalan'a tecrit uygulanıyor" diye kaydetti.
 
Bir heyet oluşturarak Ankara'da temaslarda bulunmaya çalıştıklarını söyleyen İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, girişimlere rağmen görüşme gerçekleştiremediklerini ifade etti. "Ziya Halis arkadaşımız Adalet Bakanlığı'nı yokluyor, bize akşam dönüleceği söyleniyor, seçim bahaneleri üretip görüşülmüyor" diyen Birdal, girişimlerini sürdürdüklerini kaydetti. 
 
Konuşmaların ardından panel, soru ve cevaplarla devam etti.