23 Eylül 2024 Pazartesi

Birçok kentte Büyük G(ö)rev

Sağlık emekçileri taleplerini görmezden gelen iktidara 14 Mart Tıp Bayramı'nda greve çıkarak yanıt verdi. "Sağlıklı bir gelecek ellerimizde" şiarıyla gerçekleşen grevlerde, bir kez daha talepler yineleniyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla Türkiye'nin her yerinde "Sağlıklı bir gelecek ellerimizde" şiarıyla sağlık emekçileri Büyük G(ö)rev'de.

İSTANBUL 
Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi

Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık-İş ve Dev Sağlık İş Sendikasıyla ortak yaptığı açıklamaya Hekim-Sen ve Hekim Birliği Sendikası da destek verdi.

Eylem, pandemi nedeniyle yaşamını yitiren 553 sağlık emekçisi için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Eşbaşkanı Fadime Kavak: "Bizler ne para dedik ne başka bir şey dedik havası olmayan penceresi olmayan yerlerde sağlık hizmeti vermeye zorlandık ama yine de hastalarımızı düşünerek sağlık hizmeti vermeye devam ettik ama işin sonunda giderlerse gitsinler dedi. Biz bugün gidersek hastanelerin boş bina olarak kalacağını göstermek için burada emek veren sağlık emekçilerinin ne kadar kıymetli olduğunu göstermek için üretimden gelen gücümüzü kullanarak aciller dışında hizmet vermeyeceğimizi duyurmak istiyoruz."

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Taksim Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmak isteyen İstanbul Tabip Odası üyeleri ise engellendi. Hekimler, polis barikatına çelenk bırakarak durumu protesto etti.

İstanbul Tabip Odası Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu yaptığı konuşmada, "14 Mart'ın 102. yıl dönümünde her yıl yaptığımız gibi taleplerimizi dile getirip çelenk koymak istedik. Bize 'Çelenk koyabilirsiniz ancak açıklama yapamazsınız' dediler. Engellemelerle karşılaştığımız bu polis barikatı önüne çelenklerimizi bırakıyoruz. Tüm meslektaşlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun. Bugünler geçecek biliyoruz neşeyle bayram havasında kutlayacağımız 14 Martlarda buluşmak üzere" dedi.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
"Sağlıkçılar değil siz gidin" dövizleri taşıyan emekçiler coşkulu bir şekilde beyaz göreve çıktı.

Samatya Hastanesi
"Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarıyla SES İstanbul Aksaray şubesi hastane içinde yürüdü. Halk da alkışlarla destek verdi. 

ANKARA 
Yenimahalle Devlet Hastanesi
"Haklarımız için G(ö)revdeyiz" pankartı açıldı. Açıklamada, "Biz bu bayramımızı bayram olarak kutlayamıyoruz çalıştığımız ortamların güvencesizliği üzerimizdeki ağır iş yükü her gün şiddete uğramamız nitelikli bir sağlık hizmeti sunamamamız ve vatandaşların sağlık hakkı için mücadele ederken birileri bizi hedef gösteriyor. Tıp tarihi yazıldığı günden beri biz bu topraklarda hekimlik yapıyoruz sağlık hakkı mücadelesi veriyoruz buradaydık buradayız ve bir yere gitmeyeceğiz nitelikli bir sağlık hizmeti için herkese eşit ve parasız sağlık hizmeti için katkı ve katılım paylarının kalkması için biz hastalarımıza yeterince süre ayırarak nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz pandemi döneminde sağlık çalışanları normal popülasyonun 11 katı hastalandı" denildi.

ANTALYA
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi 

"Hiçbir yere çekip gitmiyoruz, buradaydık, buradayız, burada kalacağız" pankartın açıldığı eylemde, sağlık emekçilerin Tarkan'ın Geççek şarkısıyla kampüste yürüdü.

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, "Buruk bir bayram kutluyoruz. Hekimler uzun süredir şiddetle, ekonomik krizle, özlük hakları kaybıyla, mesleki onurlarının kaybıyla karşı karşıyalar. Bugün bu memlekette bizi bu topraklardan kovmak isteyenler var, çekip gitmemizi isteyenler var, halbuki biz yüzlerce yıldır bu topraklarda hekimlik yapıyoruz. Hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız. Sağlık hizmetini kendi ülkemizde huzur içinde, refah içinde sunmak için sizlerden aldığımız güçle buradayız, kimse bizi gönderemez bu coğrafyadan" dedi.

SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz "Sağlık alanında bir sıkıntı ve eksiklik varsa birinci derecede sorumlusu 20 yıldır 'sağlıkta dönüşüm programının' uygulayıcısı ve hararetli savunucusu AKP hükümetidir. İlk günden itibaren sağlık emekçilerinin ve örgütlerinin bütün itirazlarına, önerilerine kulak tıkayan hükümet ve  cumhurbaşkanı şimdi de hekimleri suçlamaktadır" dedi. 

Sendikal haklar, insan hak ve hürriyetlerini yük sayan yönetim anlayışının sorunlarının nedeni olduğunun altını çizen İçöz, bu nedenle Tıp Bayramı'nın bayram olarak kutlanmadığının altını çizdi. İçöz talepleri sıraladı.