24 Eylül 2024 Salı

'Birçok cezaevinde avukat görüşmesi kayıt altına alınıyor'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 241. haftasında açlık grevleri ardından birçok cezaevinde avukat görüşmeleri sırasında hücrede kamera ve gardiyan bulundurma zorunluluğu getirildiği belirtildi.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 241. haftasında yoğun yağmur yağışına rağmen İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde inisiyatif adına açıklama yapan Mahmut Konuk, Leyla Güven'in başlattığı açlık grevinin 157. gününe girdiğini hatırlattı, tecride karşı yaşamlarına son veren tutuklulara karşı duyarlı olmaya çağırdı.
 
Açlık grevindeki tutukluların sağlık problemlerinin başladığını söyleyen Konuk, Adalet Bakanlığı'nın bu konunun muhatabı olduğunu ve acilen bu sese kulak vermesi gerektiğini söyledi. Diğer yandan kimi cezaevlerinde temizlik malzemeleri, vitamin verilmesi noktasında aksamalar yaşandığını ifade eden Konuk, "Açlık grevindekilerin yanında refakatçisi bulunmayanlar var. Yine açlık grevinde bulunanlara soruşturmalar açılmakta ve disiplin cezalar verilmektedir. Kimi cezaevlerinde doktor kontrollerinde de aksamalar meydana gelmektedir" ifadesinde bulundu.
 
'ADALET BAKANLIĞI BİLGİ PAYLAŞMIYOR'
 
İHD'nin geçen hafta Diyarbakır'da hasta tutukluların listesinin açıklandığını hatırlatan Konuk, "457'si ağır olmak üzere 1333 hasta mahpus bulunmaktadır. Elbette ki bu sayının daha fazla olduğunu biliyoruz. Adalet Bakanlığı bununla ilgili bir bilgi ve veri paylaşımı yapmıyor. Sincan'da adını tespit edemediğimiz kanser hastalığının son evresinde olan mülteci bir mahpus bulunmaktadır. Bunun gibi daha birçoklarından ne yazık ki bilgimiz olamıyor" diye konuştu.
 
'AVUKAT GÖRÜŞLERİ GARDİYAN EŞLİĞİNDE YAPILIYOR'
 
Konuk, açlık grevinden sonraki süreçte birçok cezaevinde avukat görüşmelerine gardiyan ve kamera görüntüsü alma zorunluluğu getirildiğini ve bunun bir hukuksuzluk örneği olduğunu belirterek konuya ilişkin rapor yayınlayacaklarını söyledi.