1 Ekim 2024 Salı

'Bir Tarih Nasıl Yapıldı? Kobanê İnşa Kampanyası'

"Bir tarih nasıl yapıldı? Kobanê inşa kampanyası" kitabı çıktı. Kitap, yürütülen kampanya ile birlikte dönemin politik atmosferini resmederken aynı zamanda bütün dönem  boyunca gençliğin durumunu, Rojava devrimi ve Gezi ayaklanmasının gençlik üzerindeki etkilerini, HDP'nin 7 Haziran seçim zaferi gibi dönemin önemli politik toplumsal gelişmelerinin yarattığı etkiyi de anlatıyor.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) 2015 yılında "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" şiarıyla yürüttüğü Kobanê inşa kampanyasının deneyiminin anlatıldığı, "Bir tarih nasıl yapıldı? Kobanê inşa kampanyası" kitabı çıktı. Kitap, Özgür Güneş tarafından yayına hazırlandı ve Özgür Gençlik dergisinin ücretsiz eki olarak Varyos yayınlarından çıktı.

Yaklaşık iki ay süren kampanya sonucunda, SGDF'nin çağrısıyla Kobanê'ye geçmek üzere Suruç'a gelen 300'e yakın kişi Amara Kültür Merkezinin bahçesinde basın açıklaması yaparken AKP-MİT-IŞİD ortaklığıyla canlı bomba saldırısına maruz kalmış ve katliamda 33 kişi şehit olurken yüzlerce insan da yaralanmıştı.

"Bir tarih nasıl yapıldı" kitabı, dönemin politik atmosferini resmederken aynı zamanda bütün dönem  boyunca gençliğin durumunu, Rojava devrimi ve Gezi ayaklanmasının gençlik üzerindeki etkilerini, HDP'nin 7 Haziran seçim zaferi gibi dönemin önemli politik toplumsal gelişmelerinin yarattığı etkiyi de anlatıyor. Kampanyayı birleşik devrim stratejisinin çok güçlü bir kavranışı olarak ortaya koyan kitap, inşa kampanyasının nasıl örgütlendiğini, hangi araç ve biçimlerin kullanıldığını, Kobanê'ye giden SGDF heyetinin çalışmada nasıl bir rol oynadığını vb. noktalardan anlatıyor. Bütün bu anlatımlar görsellerle de destekleniyor. Keza Suruç katliamının hedefi ve sonrasında sürdürülen adalet mücadelesi de kitapta yerini buluyor.

Kitabın son bölümünde ise "Belgelerle Kobanê inşa kampanyası" başlığı altında dönemin SGDF MYK'sının aldığı kararlar, yayınladığı genelgeler, kampanyaya dair yapılan basın duyuruları, Kobanê'ye giden heyetin yayınladığı rapor, Kobanê'ye geçildiğinde yapılacak çalışmalar gibi yazılı belgelere de yer verilmiş.