25 Eylül 2024 Çarşamba

Bir hafta içinde ikinci gözaltı saldırısı

14 Mayıs'ta yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine saray, gözaltı, tutuklama saldırısıyla hazırlanıyor. 25 Nisan günü Diyarbakır merkezli 216 kişi hakkında gözaltı kararı içeren saldırının ardından bu sabah Ankara merkezli 49 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de bulunuyor.

Saray rejimi seçimler yaklaşırken, Kürt özgürlük hareketine, sosyalistlere, demokratlara yönelik gözaltı saldırılarını hızlandırdı. 14 Mayıs seçimlerini darbe olarak nitelendiren sarayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçimler yaklaşırken saldırılarını artıracaklarının da sinyalini verdi.

25 Nisan günü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla aralarında gazeteci, avukat, HDP yönetici ve üyelerinin de bulunduğu 216 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, bu sabah benzer bir operasyon yapıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla 49 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlar arasında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ile Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz da bulunuyor.

Saldırısının talimatını veren savcılık, gözaltına alınanların "PKK'nin ideolojik alan merkezi yapılanması"na bağlı olduğunu öne sürdü. 25 Nisan günü gerçekleştirilen gözaltı saldırısı Ümit Akbıyık adlı itirafçının yalan beyanlarına dayandırılırken, bu sabah gerçekleştirilen gözaltı saldırısı da itirafçılara dayandırıldı.

"Etkin pişmanlık gösteren şüpheliler ve tanıkların" kaynak alındığı belirtilen savcılık açıklaması, 49 kişi hakkında itirafçıların yalan beyanlarıyla gözaltı kararı verildiğini gösteriyor.

YEŞİL SOL PARTİ GÖZALTI SALDIRISINA TEPKİ GÖSTERDİ
Bu sabah yaşanan gözaltı saldırısına tepki gösteren Yeşil Sol Parti Diyarbakır Basın Bürosu, "Siyasi soykırım operasyonları ile özgür basın çalışanlarını hedef alan, çukur medyasına Amed'ten seslenmek istiyoruz. Hedef haline getirdiğiniz özgür basın çalışanları, bugün maşalığını yaptığınız iktidarın tüm kirli politikalarını deşifre etmeye devam edecek" denildi.