25 Eylül 2024 Çarşamba

Bir hafta gözaltında kalan gazeteciler hakkında takipsizlik

HDP'li Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyuma karşı gerçekleştirilen protesto eylemlerini takip eden ve bir hafta gözaltında kalan 5 gazeteci hakkında takipsizlik kararı verildi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanması üzerine kentte 20 Ağustos günü yapılan protesto eylemlerini takip eden Mezopotamya Ajansı muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Jinnews muhabiri Rojda Aydın, gazeteciler Nurcan Yalçın ve Halime Parlak ile Hamza Mete, Mehmet Mete ve Mehmet Selim Şimdi gözaltına alınmıştı. Bir hafta gözaltında kalan gazeteciler ve 3 kişi, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. 

GEREKÇE: İSTİHBARİ BİLGİ DIŞINDA DELİL YOK
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 8 kişi hakkında "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla başlattığı soruşturma tamamlandı. Savcılık, 8 kişi hakkında "kovuşturmaya yer yoktur" kararı verdi. Kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Şüpheliler üzerilerine atılı suçu işlediklerine ilişkin haklarında kamu davası açmaya yeterli şüphe oluşturacak somut ve kesin herhangi bir delil bulunmadığı, şüpheliler ile ilgili yapılan araştırmalarda da bazı şüpheliler açısından elde edilen istihbari bilgiler dışında bilgi veya belgelerin bulunmadığı, şüphelilerin söz konusu eylemlere katılmalarının örgüt içerisinde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden eylemler içerisinde bulunduklarını göstermediği, bu delillerin şüphelilerin örgüt içerisinde faaliyet yürüttüklerine veyahut örgüte yardım ettiklerine ilişkin kesin ve inandırıcı deliller olmadığı, bu doğrultuda şüpheliler hakkında da bu nitelikte ki deliller üzerinden kovuşturma yürütülemeyeceği anlaşılmakta.."

Kararda, 8 kişi hakkında kimi "istihbari bilgi" ve "arşiv araştırması" bilgilerine de yer verildi. Gazeteciler hakkında daha önceden açılan dava ve soruşturmalar, takip ettikleri basın açıklamaları ve kimi röportajlarına da ilgili bölümde yer verilmesi dikkat çekti.