23 Eylül 2024 Pazartesi

Binlerce kişi Seyîd Evran ve Aslan Qamişlo'yu sonsuzluğa uğurladı

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin dört bir yanından gelen binlerce kişi gazeteci-yazar Seyîd Evran ve YPG komutanlarından Aslan Qamişlo'yu son yolcuğuna uğurladı.

22 Eylül günü tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren gazeteci, yazar Seyit Evran ve 17 Eylül günü faşist Türk devletinin SİHA saldırısı sonucu yaşamını yitiren YPG komutanlarından Aslan Qamişlo Qamişlo'da son yolculuklarına uğurlandı.

Merasim için, Qamişlo kentinin Enteriyê Mahallesindeki morg önünde yüzlerce kişi toplandı. İki şehidin naaşı omuzlarda taşınarak Şehit Delil Saroxan Şehitliğine doğru yola çıkarıldı.

Gazeteci Seyit Evran'ın naaşı çiçekler ve Özgür Basın Birliği (YRA) bayraklarıyla donatılırken YPG komutanı Aslan Qamişlo'nun naaşı ise YPG bayrağı ve çiçeklerle süslendi. Yürüyüş kortejinin önünde iki şehidin resmi ellerde taşındı. İki şehidin merasim töreni Şehit Delil Saroxan şehitliğinde yapıldı.

'ROJAVA DEVRİMİ İÇİN TARİHİ BİR GÜN'
Tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan uğurlama töreninde Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Şêro Şero konuştu. Kuzey ve Doğu Suriye halkına seslenen Şero "Bizler, şehitlerin mücadelesi etrafında toplanmış, şehit Aslan ve Seyîd'in naaşlarının yanında duran direnişçileriz. Direnişinizi ve azminizi selamlıyoruz" dedi.

İki şehidin şahsında özgürlük şehitlerini anan Şero, "Bugün Kuzey ve Doğu Suriye için tarihi bir gün. Bugün iki değerli komutanımızı uğurluyoruz. Bugün şehitlerin günüdür ve bu nedenle Rûstem Cudi, Rûken ve Sara gibi yoldaşlarımızı da anıyoruz. Onlara kalbimizde kalacaklarını ve onurunu satan her hainin hesap vereceğini söylüyoruz" şeklinde konuştu.

Şehit Aslan'ın Kuzey ve Doğu Suriye devrimindeki mücadelesini selamlayan Şero, "Savaşçı Aslan, devrimin başından itibaren İç Güvenlik Güçleri'nin komutanıydı. Şehitlerimiz kazanımları korumak için gözlerini bir an olsun kırpmadı" ifadelerine yer verdi. Şero şöyle devam etti: "Şehitler Aslan ve Seyîd; Rûken, Sara ve Rûstem'e müjdeyi götürecek ve onlara selamlarımızı iletecek."

'DEVRİM AMACINA ULAŞACAKTIR'
Öte yandan TEV-DEM Eşbaşkanı Rûken Ehmed, "Bu kadar çok insan şehitlerinin etrafında bu şekilde durduğuna göre bu devrim mutlaka amacına ulaşacaktır. Çünkü partimiz şehitlerin partisidir. Halkımız zulme ve işgale boyun eğmeyecektir" ifadelerini kullandı. Günün önemine değinen Rûken Ehmed, "Bugün tarihin önemli bir günü, tarihi bir aydır, çünkü şehitler ayıdır ve Kemal Pîr, Hayri Durmuş şahsında Türk faşistlerine karşı başlatılan mücadele ayıdır" diye ekledi.

'HAİNLERİ TOPRAKLARIMIZDAN ÇIKARMALIYIZ'
Şehitlere bağlılık için hainlere fırsat verilmemesi gerektiğinin altını çizen Rûken Ehmed, "Madem ki biz halk şehitlerimize bağlıyız ve bugün onların etrafında toplanıyoruz, o halde hainlerin topraklarımızda yaşamasına izin vermemeliyiz. Bundan hepimiz sorumluyuz ve bu bizim sorumluluğumuzdur. Bütün yük sadece İç Güvenlik Güçleri ve QSD'nin omuzlarında değil. Hainleri kutsal topraklarımızdan çıkarmalıyız. Böyle olursa halk örgütlenmesinin gücünü göstermiş oluruz" dedi.

'HAKİKAT YOLUNDA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Özgür Basın Birliği (YRA) adına konuşan gazeteci ve şehit Seyîd Evran'ın yoldaşı Stêrk Gulo, tüm özgürlük hareketi şehitlerini, Rojava Devrimi ve Kürdistan şehitlerini anarak konuşmasına başladı. Stêrk Gulo, "Şehitlerden bahsetmek mücadeledir. Çok ciddidir. Şehit Seyîd 30 yıldır yol arkadaşımdır, Şehit Aslan da 25 yıldır yol arkadaşımdır. Şehitlerin hakkını onlar hakkında konuşarak ödeyemeyiz" dedi.

Şehit Seyîd Evran'ın özelliklerine değinen Stêrk Gulo, "Seyîd, Rojava, Bakur, Başûr ve Rojhilat halkını çok severdi. Şeyh Said isyanında zulme karşı başkaldıran Hênê ilçesi Kürtlerindendi. 'Dedem, Şeyh Said'le birlikte bu mücadeleye başladı' derdi" sözleriyle Seyîd'in mücadeledeki kararlılığına işaret etti.

Stêrk Gulo şöyle devam etti: "Seyîd sözlerini söyledi. Zap'tan Kandil'e, oradan da Zagros'a koştu. Savaşçı, komutan ve gazeteciydi ve bir gün bile hakikat yolunda geri adım atmadı. Rojava Devrimi başladığında Seyîd, kalemi ve kamerasıyla Rojava'ya gitti. Halkının sesini dünyaya ulaştırmaya çalıştı. Seyîd yoldaşın kalemi ve yazıları aracılığıyla binlerce dost ve şehitle tanıştık. Rojava'nın tüm tarihini biliyordu çünkü o halkına aşıktı. Bizim hatıramız oldu."

Özgür basının büyük bir hafızayı yitirdiğini sözlerine ekleyen Stêrk Gulo, Seyîd'in 24 yıl boyunca basında büyük fedakarlıklar yaptığını, sevgisini gören herkesin gönlünde yer ettiğini söyledi. Stêrk Gulo, konuşmasını şöyle tamamladı: "Onu her zaman kalemimizle, kameramızla yaşatmalıyız. Büyük bir sevgi ve ısrarla, onların yolundan gideceğimizin ve her zaman şehitlerimize silahlarına sarılacağımızın sözünü veriyoruz."

Törenin sonunda Seyîd Evran ve Aslan Qamişlo'nun şehadet belgeleri okunarak arkadaşlarına teslim edildi. Daha sonra iki şehidin yoldaşları naaşları omuzlarında taşıyarak defnettiler.