30 Eylül 2024 Pazartesi

Binler Aliağa'da haykırdı: Ölüm gemisini durduralım

Aliağa'da bir araya gelen binler  São Paulo gemisi başta olmak üzere, tonlarca zehirli madde bulunduran hiçbir geminin Türkiye'de yapılmasını, Türkiye'nin dünyanın çöplüğü haline getirilmesini istemediklerini kaydetti. Aliağa'dan haykıran binlerce kişi, ölüm gemisin durduracaklarının altını çizdi. 

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla binlerce kişi 5 Ağustos'ta yola çıkarak sökümü için kente getirilecek olan São Paulo gemisine karşı yürüdü. Petrol-İş Aliağa Şubesi önünde bir araya gelen binler "İşçi, çevre ve halk sağlığı için ölüm gemisini durduralım", "Havama, suyuma, toprağıma, dokunma", "Kapitalizm ölümü biz yaşamı savunuyoruz", "Sermayenin doğa ve insan sağlığını tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz", "Türkiye dünyanın çöplüğü değildir, yaşamda inat ediyoruz" yazılı pankartlarla miting gerçekleşeceği Demokrasi meydanına yürüdü. 

Halka yönelik konuşmalarla geminin insan sağlığına ve doğaya olan zararları anlatılırken, sloganlarla buna izin verilmeyeceği kaydedildi. 

Basın metnini okuyan Sabahattin Yeşiltepe, geminin barındırdığı tonlarca asbest, kurşun, civa, kadminyum gibi zehirli maddeleri hatırlattı. Geminin 5 Ağustos'ta yola çıkarılarak getirilmek istenmesine karşı çıktıklarını kaydeden Yeşiltepe, "Bu geminin yaratacağı tahribatın Aliağa'yla sınırlı kalmayacağını İzmir ve hatta Ege bölgesini de etkileyeceği gerçeğini unutmamalıyız" dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın bir avuç sermayedarın değil halkın bakanlığı olmaya davet eden Yeşiltepe, "Sadece bakanlık değil Aliağa Belediyesini de kafasın gömdüğü kumdan çıkararak oylarını aldığı Aliağa halkının çevre mücadelesine ve taleplerine yüzünü  dönmesi gerektiğini bir kez daha bu meydandan hatırlatıyoruz" dedi. 

Yeşiltepe, şu talepleri sıraladı:
🔹 "São Paul ve diğer tüm zehirli gemiler, nerede yapılıyorsa orada sökülsün.
🔹 Aliağa Gemi Söküm tesisleri tam anlamıyla denetlensin ve çalışma koşulları, işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirilsin.
🔹 Mevcut yönetmeliklere kağıt üzerinden uyan ancak insan ve çevre sağlığını hiçe sayan işletmeler kapatılsın.
🔹 Bakanlığın verdiği izinler derhal iptal edilsin"

"Biz bu gemiyi Aliağa'da istemiyoruz. São Paul ülkemizin karasularına giremez, girmemelidir" diyen Yeşiltepe, hiçbir ülkenin sökümünü istemediği geminin Türkiye'ye getirilmesine itiraz ettiklerinin altını çizdi.