22 Eylül 2024 Pazar

Bingöl KYK Pir Ali Kız Öğrenci Yurdu'nda kameralar kapalı, odaların anahtarı yok, öğrenciler tehdit ediliyor

Türkiye'nin gündemine oturan Bingöl KYK Pir Ali Kız Öğrenci Yurdu'nda yaşananların ardından ulaştığımız bir öğrenci, intihar eden arkadaşlarının ardından artması gereken güvenlik önlemlerinin neredeyse tamamen kalktığını dile getirdi. ETHA'ya konuşan öğrenci, odaları kilitlemelerinin yasak olduğunu, güvenliğin hiçbir şekilde kontrol etmediğini kaydetti. Öğrenci eylem yaptıkları gece hem yurt görevlileri hem de yurt müdürünün ablası tarafından da tehdit edildiklerini aktardı. 

Bingöl KYK Pir Ali Kız Öğrenci Yurdu'nda öğrenciler sayısız sorun yaşıyor; musluklardan  suyun sarı akması, ısınma sorunu, yemek sorununun yanı sıra en önemlisi ise güvenlik. Üstelik 1 Aralık gecesi yurtta bulunan Şifanur isimli öğrencinin intiharı sonrası artması gereken güvenlik önlemleri neredeyse tamamen kaldırıldı. Güvenlik kameralarının hiçbiri çalışmıyor.

İki erkeğin üst üste güvenlik noktasından elini kolunu sallayarak geçmesi ve üçüncü kata kadar çıkmasının ardından öğrenciler kapılarının arkasına koydukları sandalye ve çek pasla kilit yaparak kendi güvenliklerini almaya çalışıyor.

Ajansımız yurtta kalan bir öğrenciye ulaştı. Eylemin yapıldığı gece yurttaki memurlar tarafından tehdit edildiklerini belirten öğrencinin güvenlik sorunundan kaynaklı ismini yayınlamayacağız. 

'İNTİHAR EDEN ARKADAŞIMIZIN ODA ARKADAŞIYLA GÖRÜŞMEMİZİ ENGELLİYORLAR'
ETHA'ya konuşan öğrenci eylem yaptıkları geceyi hatırlattı ve şunları söyledi: "Aslında o gece bardağı taşıran son damladan sonraydı. İki hafta önce bir arkadaşımız intihar etti. Bu konunun üzerini kapattılar, konuşulması yasak. Oda arkadaşlarını yurdun başka bir noktasına götürdüler, onlarla görüşmemiz de engelleniyor."

'YEMEK VERMİYORLAR, DIŞARIDAN SÖYLENMESİNİ DE YASAKLIYORLAR'
Okul masraflarını karşılamak için part-time çalıştığını belirten öğrenci, "Ben 22.30'da ancak gelebiliyorum yurda. 22.30'da yemek servisi kapanıyor, 22.31'de dahi yemek alamıyorum. Üstelik çalıştığımı biliyorlar. Dışarıdan yemek söylüyorum, güvenlik kapıdan geri döndürüyor 'dışarıdan yemek söylemek yasak' diyorlar ama bana yemek de vermiyorlar" diye konuştu. 

'MUSLUKLARDAN SARI SU AKTI'
Uzun bir süre musluklardan sarı su aktığını söyleyen öğrenci, belediyenin arızası olarak iddia ettiklerini ancak o mahallede sadece yurdun sularında bu sorunun olduğunu aktardı. Öğrenci ayrıca yurdun ısınma sorununun olduğunu da ekledi. 

'ODALARI KİLİTLEMEMİZ YASAK'
Arkadaşlarının intiharından sonra yurtta psikolojik olarak zor zamanlar yaşadıklarını belirten öğrenci, artması gereken güvenlik önlemlerinin neredeyse tamamen ortadan kaldırıldığını kaydetti. Öğrenci, şöyle açıkladı: "Odalarımız dışında her yerde güvenlik kamerası var ama çalışmıyor. Odalarımızda kilit var ancak anahtarı bize vermiyorlar. Odaları yatarken kilitleyemiyoruz. İntiharın ardından bazı arkadaşların psikolojisi bozuldu, sabaha karşı odaları dolaşıyorlar. Uyurken başımızda birini görüyoruz mesela.

'GÜVENLİK SADECE SİGARA VE KETIL ARIYOR'
Güvenlik görevlileri sadece katları dolaşıp odalarda ketıl var mı ya da sigara içiyor muyuz diye kontrol ediyor, onun dışında yurda girerken üstümüz ya da valizlerimiz dahi aranmıyor. 

'OKUL KAPILARI ÇOK ALÇAK VE TEL ÖRGÜ YOK'
Yurdun bahçesi bayağı uzun, 2 bin kişilik yurt  sadece iki bloktan oluşuyor. Bir giriş bir de çıkış kapısı var ayrı ayrı. Kapılar çok alçak, buna rağmen tel örgü vs yok. Ön kapının önünde bir güvenlik kulübesi var, içinde koltuk, mutfak vs var. Her vardiya dört kadın güvenlik oluyor. Bu arkadaşlar güvenlik almak dışında her türlü faaliyet de bulunuyor; yemek, sohbet vs. Muhtemelen yine yemekte yada sohbette oldukları sırada bu erkekler içeri girdi, yönetimi aramaları yada katlara gelmeleri lazımdı ama yurtta kalan öğrenciler olarak biz fark ettik. Eylemin ardından kadın güvenlik yerine erkek güvenlik getirildi."

'YURT GÖREVLİLERİ BANA BİR ŞEY OLMAZ DİYE TEHDİT ETTİ'
Eylem yaptıkları geceye ilişkin olanları ise şöyle anlattı öğrenci: "Çekinerek eyleme katıldık zaten, çünkü bursumuz kesilebilir, yurttan atılabiliriz. Yurt bir kere şehrin dışında, memnun değiliz evet ama 400 lira. Ama her şeyden ziyade güvenliğimiz yok. Bu yüzden eyleme katıldık. Yurtta görevli memur, 'bana bir şey olmaz devlet memuruyum,  beğenmiyorsanız gidin' diye tehdit etti bizi. 

'YURT MÜDÜRÜNÜN ABLASI DEVLETE KARŞI GELEMEZSİNİZ DİYE TEHDİT ETTİ'
Eylem sürerken ne personel ne de güvenlik olmayan bir kadın yanımda belirdi. Eylem için aşağı inmeyen bazı öğrenciler pencerelerden alkışlarla destek oluyordu. Onları işaret etti, 'gideceksin şimdi hepsini saçından alıp yere vuracaksın' dedi. Sonra gitti eylemdeki kadın öğrencileri tehdit etti, 'devlete karşı gelemezsiniz' diye. Sonradan öğrendik ki yurt müdürünün ablasıymış."

'CUMA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI YAPACAĞIZ'
Öğrenci, başka bir yurda geçme ya da eve çıkma olanaklarına sahip olmadıkları için bu yurtta kalmaya devam ettiklerini belirtti. Ancak maruz kaldıklarına da boyun eğmediklerini dile getirerek 10 Aralık Cuma günü 15.00'te yurt önünde öğrenciler olarak basın açıklaması yapacaklarını da duyurdu.