25 Eylül 2024 Çarşamba

Bildiri dağıttıkları için tutuklanan 7 kişinin serbest bırakılması istendi

HDP İstanbul Kadın Meclisi, dağıttıkları 25 Kasım bildirilerinde yer alan "Erkek devlet şiddetine karşı isyandayız" cümlesi dolayısıyla "devleti aşağılama" suçlamasıyla tutuklanan 6'sı kadın 7 kişinin serbest bırakılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi, 25 Kasım bildirisi dağıttıkları gerekçesiyle tutuklanan 6'sı kadın 7 HDP'li için açıklama yaptı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne dikkati çekmek ve kadınları alanlara davet etmek amacıyla 24 Kasım günü Esenyurt'ta bildiri dağıtan 6'sı kadın 7 kişi, dağıttıkları bildirilerde yer alan "Erkek devlet şiddetine karşı isyandayız" cümlesi dolayısıyla "devleti aşağılama" suçlamasıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

'UĞRADIĞIMIZ ŞİDDET ERKEK DEVLET ŞİDETİDİR'
İl Örgütü binasında yapılan açıklamaya tutuklananların aileleri, HDP Milletvekili Oya Ersoy, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ile Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Halkevci Kadınlar ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri katıldı.

İlk söz alan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, "HDP'nin kadın çizgisi, kadınların kazanımlarının ellerinden alınmasına karşı bir itirazdır. Demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Uğradığımız şiddet, erkek devlet şiddettir. Buna karşı mücadele etmemiz en doğal hakkımızdır" dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) üyesi Gamze Toprak ise, hiçbir baskısının kadınları mücadeleden alıkoyamadığını dile getirdi. Toprak, "Kadınlar olarak erkek devlet şiddetini teşhir ettik" ifadelerini kullandı.

'KADINLARDAN KORKUYORLAR'
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da, yapılan tutuklamaların 25 Kasım'da alanları dolduran kadınların ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

2011 yılında Türkiye tarafından imzalanan İstanbul Sözleşmesi'nin önemine dikkat çeken Ersoy, "İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için her gün kadınlar ölüyor. Katiller hakkında takipsizlik veriliyor. Hep birlikte sokaklardayız. Eşitlik ve özgürlük istiyoruz. OHAL'de kimse sokaklara çıkamazken kadınlar sokaktaydı. O yüzden kadınlardan korkuyorlar" dedi.

'İKTİDARI RAHATSIZ ETMİŞ OLMALI'
Yapılan konuşmaların ardından hazırlanan basın metnini HDP İstanbul Kadın Meclisi Üyesi Beser Çelik okudu.

Erkek devlet şiddetini yakından tanıdıklarını söyleyen Çelik, "Broşürlerimizde devlet kavramının geçmiş olması iktidarı rahatsız etmiş olmalı. Evet, biz kadınların nazarında devlet; erkektir, erildir ve baskıcıdır. Bunu son olarak yıllardır düzenlenen 25 Kasım yürüyüşünü engellemeye çalışırlarken de gördük. Kadınların bir araya gelerek, 'bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok' demesine tahammül edemediler ve yürüyüşü yasakladılar. Yasak, 25 Kasım günü akşama doğru yoğun görüşmeler ve baskılar sonucu kaldırıldı. Önce yasaklayıp sonra yasağı kaldırmak korku iklimi yaratmak için yapılan bir manipülasyondu" dedi.

Eşitlikçi, özgürlükçü, toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan demokratik mücadelelerini sürdüreceğini belirten Çelik, "Ne 6284 sayılı kanunun bize sağladığı haklardan ne nafaka hakkımızdan ne de kazanılmış hiçbir hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Cinsiyetçiliğe, ırkçılığa ve sömürüye karşı farklılıklarımız için farklılıklarımızla beraber her türlü saldırılara karşı birlikte mücadele edeceğiz. Umudumuz birbirimizde ve birbirimizden aldığımız güçtedir" diyerek, tutuklanan arkadaşlarının zaman kaybedilmeden serbest bırakılmalarını istedi.