24 Eylül 2024 Salı

Beştaş'tan Adalet Bakanı'na: Açlık grevlerinin zararlarının sorumluluğunu üstlenecek misiniz?

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, açlık grevlerini ve bakanlığın tutumunu meclis gündemine taşıdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Mİlletvekili Leyla Güven'in başlatmış olduğu ve çeşitli hapishanelerde süren açlık grevlerini meclis gündemine taşıdı.
 
Leyla Güven'in 8 Kasım'da başlattığı açlık grevinin 155. gününde olduğunu ve 92 hapishanede binlerce tutsağın katıldığı açlık grevinin kritik aşamada olduğunu hatırlatan Beştaş, "Eylemcilerde ciddi kilo kaybı, bitkinlik, yorgunluk, yürümekte güçlük, görme bozuklukları, tansiyon düşüklüğü, baş, eklem ve kas ağrıları, bulantı-kusma, uykusuzluk, ses ve gürültüye karşı aşırı hassasiyet gelişebilmektedir" dedi.
 
Hapishanelerde açlık grevi direnişçisi tutsakalra yönelik baskılara değinen Beştaş, Metris R Tipi Hapishanesi'nde kalan Ergin Aktaş'ın, 2 kolu olmadığı halde tek kişilik hücrede tutulduğunu aktardı. Alması gereken limonun kesilmemiş bir şekilde Aktaş'a verildiğini vurgulayan Beştaş, Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde açlık grevinde olan Zerdeşt Oduncu'nun ise kan kustuğunu, sol bacağını hiç hissetmezken sağ bacağında da his kaybı yaşadığını ve buna rağmen tek kişilik hücrede tutulduğunu aktardı.
 
Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e açlık grevi direnişçilerinin denetlenip denetlenmediğini ve gerekli olan vitaminler ile sıvı gıdaların düzenli verilip verilmediğini sordu.
 
Açlık grevinde olan ttusakların sağlık koşullarına ilişkin çalışma yürütülüp yürütülmediği hakkında bilgi isteyen Beştaş, şu soruları yöneltti:
 
- Sağlık durumu kötü olan ve hayatını tek başına idame ettiremeyeceği adli tıp raporlarında ve hekimlerce ifade edilen açlık grevindeki tutsaklar neden tek kişilik hücrededir?
 
- Tusakların refakatçi talepleri neden reddedilmektedir?
 
- Aşlık grevinde olanların enfeksiyon riski neden dikkate alınmamakta ve cezaevlerindeki hijyen koşullarına dikkat edilmemektedir?
 
- Avukat görüş hakkı neden engellenmektedir?
 
- Açlık grevleri sürecinde telafisi imkânsız zararların meydana gelmesi halinde tüm sorumluluğu Bakanlık olarak üzerinize alıyor musunuz?
 
- Bakanlığınız açlık grevlerinin sonlandırılması için Sayın Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit sisteminin kaldırılmasına yönelik çalışma yürütecek midir?