1 Ekim 2024 Salı

Beştaş: İşkenceyi yapanlar değil duyuranlar ceza alıyor

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Beştaş, hapishanelerde artan saldırılarına dikkat çekti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Hapishanelerde artan hak ihlallerine, işkencelere ve tutsak ölümlerine dikkat çeken Beştaş, "İşkence yapanlar, cinayet işleyenler değil haberini yapanlar ceza alıyor"  dedi. Halkların gerçeği öğrenmesinin engellenmesinin istendiğini kaydeden Beştaş, "Mesela, cezaevlerini örnek verecek olursak eğer şimdi bir yönetmelik çıkarılıyor ve cezaevinde yaşananların artık dışarı yansıması engellemek isteniyor. Hadi engellediniz de çıkacak cenazeleri nasıl karartacaksınız? Ferhan Yılmaz'ın darp ve cebir izleriyle, işkence izleriyle çekilen videosunun yayılmasını nasıl engelleyemediyseniz, diğer uygulamalı da engelleyemezsiniz" diye konuştu.  

Topluma yönelik  suçların da arttığını söyleyen Beştaş, "Hakkari'nin Derecik ilçesi son 1 yıldır hep kolluğun açtığı ateş sonucu ölümlerle gündeme geliyor. Sınırda kolluk ateş açıyor, bir genç çocuk çobanı katlediyor. Ankara, İstanbul, İzmir bunu duymuyor. Sadece Kürtler arasında dolaşıma giren bir konu oluyor, Kürt katledilmiş oluyor. Geçen hafta yine Derecik'te askerlerin açtığı ateşle Tahsin Yalçın 21 yaşında katledildi. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Bu kaçıncı? Daha önce 46 yaşındaki Serpil Şen'in oğlu katledilmişti. Hatta Serpil Şen şunu söylemişti, çok önemliydi: "Hakkari'de bir çoban öldürülmüş kimin umurunda?" İşte Hakkari'de öldürülen bir çobanın İstanbul'dan, Tekirdağ'dan da duyulmasıdır HDP'nin mücadelesi. Tersinden de tabii ki Tekirdağ'da yaşanan bir olayın Hakkari'de yankılanmasıdır" ifadelerini kullandı. 

Beştaş, hapishaneler üzerine planlı, devam eden sistematik bir saldırı olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti: "Mevzuatta olmayan bir saldırı planı devrededir. Özel bir hukuk, olmayan bir hukuk uygulanıyor. Geçen hafta hayatını kaybeden ve intihar ettiği iddia edilen Ferhan Yılmaz'ın ailesi tarafından çekilen videonun kamuoyuna yansıması ile bu dehşet verici görüntüleri gördük. Hasta mahpuslar tek tek ölmeye devam ediyor. Ölenleri sayı olarak paylaşmayacağız çünkü onlar birer insan. Cezaevlerinde yaşananları sadece dinlemeyelim ses olalım; onların devletin denetimi ve güvenliği altında olduğunu unutmayalım. Herkes gibi temel haklarından yararlanma hakları var. Bu yasal düzenlemelerde de vardır. Bakanlığa sesleniyorum; lütfen bu baskı, saldırı ve şiddet politikasını sonlandırın."