22 Eylül 2024 Pazar

Beştaş: İktidar öğrencilere düşman

HDP Siirt Miiletvekili Meral Danış Beştaş, öğrenci hocaları ile iletişim kurmadan mezun olduğunu hatta bilgisayar görmeden bilgisayar mühendisliğinden mezun olan öğrencilerin olduğunu belirtti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Miiletvekili Meral Danış Beştaş, üniversite öğrencilerinin keyfi tutuklamalarla eğitim hakkından mahrum bırakılması ile iligili Meclis’e araştırma önergesi verdi.
 
Hapishanelerdeki öğrenci sayısının arttığını vurgulayan Beştaş, 2002 yılında tutuklu-hükümlü öğrenci sayısının 59 bin 429 iken 2018 yılında 258 bin 660’a ulaştığını ifade etti.
 
Beştaş, Bakanlık verilerinde göre örgün eğitime devam ederken hapishaneye giren öğrenci sayısının 1848; örgün eğitime devam eden öğrenci sayısının ise 2570; açık öğretim okullarında devam eden öğrenci sayısı ise 34. 380 olduğunu kaydetti.
 
Pek çok öğrencinin ders esnasında, ders arası dahi beklenmeksizin sınıftan gözaltına alındığı, mahpus öğrencilerin jandarma eşliğinde sınava girdiğini belirten Beştaş, jandarmanın öğrencilerin sınav sorularına verdiği yanıtları okuması dahil çeşitli biçimde baskı yaşadığını aktardı.
 
Beştaş, "Pek çok öğrenci derse girip ders hocası ile iletişim kurmadan mezun olmanın kendilerine katkı sunmadığı gerekçesiyle okulu bırakmak durumunda kalırken, hiç bilgisayar görmeden bilgisayar mühendisliğinden mezun olan öğrenciler de mevcuttur" dedi.
 
Boğaziçi Üniversitesi’nde "İşgalin lokumu olmaz" diyen öğrencilerin tutuklandığını hatırlatan Beştaş, mezuniyet töreninde taşıdığı pankarttan dolayı gözaltına alınan ODTÜ’lü öğrencileri ve Berkin Elvan’ın cenaze törenine katıldığı için tutuklanan öğrencilere de değindi.
 
"İktidarın kendisine yandaş olanlar dışında başka hiçbir sese tahammül göstermemesinin sonucu olarak öğrenciler, hayatlarının en başında büyük bedeller ödemek durumunda bırakılmaktadırlar" diyen Beştaş, eğitim hakkının evrensel bir hak olduğunu kaydetti.
 
Beştaş, hapishanelerdeki öğrencilerin en başta tutuksuz yargılanmalarının koşullarının oluşturulması, hükümlü olanların ise eğitim haklarının sağlanması amacıyla komisyon kurulmasını önerdi.