22 Eylül 2024 Pazar

Beşiktaş'taki anmaya gözaltı saldırısı

Beşiktaş Barbaros Meydanında, 6 Şubat depreminde katledilenler anıldı. Anma sırasında yüzbinlerin katilinin iktidar olduğunu haykıran devrimciler, anmanın ardından polis saldırısıyla gözaltına alındı.

DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu ve İstanbul Tabip Odası; 6 Şubat 2023 Maraş depreminde katledilenleri Beşiktaş Barbaros Meydanında andı.

"6 Şubat depremini unutmadık" pankartının açıldığı anmada, iktidarın ve sermaye odaklı, halkları ölüme sürükleyen politikalarına tepki gösterilen dövizler taşındı. Deprem kentlerinin yazılı olduğu dövizlerin yere serildiği ve üzerine karanfil bırakıldığı anmada, ayrıca mumlar yakıldı.

Anma, katledilenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Ardından Seyfettin Ağca İstanbul emek ve meslek örgütlerinin ortak basın metnini okudu. Depremin ardından bir yılda yaşananları hatırlatan Ağca, mücadelenin süreceğini kaydetti.

Basın metnini okunduğu esnada kitle "Katil devlet hesap verecek", "Katil AKP hesap verecek", "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Yüzbinlerin katili saray iktidarı" sloganları attı. Slogandan rahatsız olan polis, "saldırı" tehdidinde bulundu.

Polisin saldırı tehdidinin ardından DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, bu sloganların atılmaması gerektiğini söyleyerek devrimclieri susturmaya çalıştı.

Devrimciler bu tutumu protesto ederek sloganlarını atmayı sürdürdü.

Eylemin sona erdiği anonsunun yapılması ardından kitle dağılırken, devrimciler sloganlarla depremin faili iktidara tepki gösterdi. Bu sırada Arslanoğlu, bir kez daha özellikle slogan attıran Kaldıraç üyesine, "Sizin amacınız ne ne yapmaya çalışıyorsunuz" diyerek hedef gösterdi. Kısa süreli gerginliğin ardından kitle dağıldı.

Kitlenin dağılmasının ardından Barbaros Hayrettinpaşa İskelesinden vapura binmek isteyenleri polis ablukaya aldı. Aralarından Kaldıraç üyeleri tek tek seçilerek darp edilerek gözaltına alındı.