7 Ekim 2024 Pazartesi

'Berkin'i katledenlerle 33'leri katledenler aynı'

Gezi direnişinde katledilen Berkin Elvan'ın vurulduğu yerde açıklama yapan Suruç Aileleri İnisiyatifi, adalet mücadelesi yürütenlere yan yana olma çağrısı yaptı. Anne Elvan da, Berkin'in katledilmesine ilişkin görülen davada verilen 16 yılın "ödül" olduğunu kaydetti ve failler yargılanana kadar tüm adalet mücadelelerinde yer alacağının altını çizdi. 

Suruç Aileleri İnisiyatifi,  Suruç katliamının 6. yılına ilişkin yürütülen çalışma kapsamında Gezi direnişinde katledilen Berkin Elvan için eylem yaptı. 

Berkin'in katledildi Gazi Sokağı'nda, "Suruç için adalet Berkin için adalet" yazılı pankartın açıldığı eyleme anne Gülsüm Elvan, Gençlik Örgütleri, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü üyeleri katıldı. 

'ADALET MÜCADELESİ İÇİN YAN YANA GELELİM'
Söz alan Suruç Aileleri İnisiyatifi üyesi Emrah Topaloğlu, adaletin bu topraklarda yaşayan herkes için gerekli olduğunu kaydetti. Haksızlığa karşı adalet mücadelesi yürütenlere seslenen Topaloğlu, "Gelin katliamların, adaletsizliklerin içeriğine bakmadan sadece adalet mücadelesi yürüttüğümüz için yan yana gelelim" dedi.

Adalet mücadelesinin politik olmadığını iddia edenlere tepki gösteren Topaloğlu, devletin gözetiminde yaşanan, devletin çözemediği her sorunun politik bir adalet mücadelesi olduğunu kaydetti. Gar katliamının ay dönümünde Ankara'da olacaklarını hatırlatan Topaloğlu, "Katliamın olduğu yerde adalet çığlığımızı birlikte yükseltelim" diye çağrı yaptı. 

ELVAN: 'EMRİ BEN VERDİM' DİYENLER YARGILANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM
Oğlu Berkin'in ardından 8 yıldır tüm zorluklara karşı adalet mücadelesi yürüten Gülsüm Elvan da, tek bir katile mahkemede 16 yıl ödül gibi ceza verildiğini hatırlattı. Etraftaki polislere seslenen Elvan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin vicdanı bu, AKP'nin vicdanin bu, buraya bakan katiller sizin vicdanınızı bu.  O 16 yıl ödül olarak verildi. 'Emri ben verdim' diyenler yargılanana kadar tüm adalet mücadelelerine devam edeceğim. Başka çocuklar katledilmesin diye, herkes için adalet."

ENCÜ: ASIL FAİLLER YARGILANAN KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ
27 akrabasını Roboskî katliamında kaybeden HDP MYK üyesi Ferhat Encü ise, Berkin'in katledilmesinin ardından davanın  adlı bir dava gibi yürütüldüğüne dikkat çekti. Tıpkı katledilen Uğur Poyraz, Nihat Kazanhan, Medeni Yıldırım davalarında olduğu gibi Berkin Elvan davasının da cezasızlık politikasıyla sonuçlandığını söyleyen Encü, cezasızlığın AKP'nin politikası olduğunu kaydetti. Encü, "Bizler, adalet mücadelesi yürütenler olarak asla vazgeçmeyeceğiz. Katiller, failler yakalanana, cezalandırılana kadar adalet mücadelemiz devam edecek. Suruç katliamının asıl failleri, bu siyasi zemini oluşturanlar, yol verenler yargılanana kadar mücadelemiz sürecek" dedi. 

SAPAN: 20 TEMMUZ'DA HESAP SORMAK İÇİN KADIKÖY'E
Suruç'un bu toprakların en kanlı katliamı olduğunun altını çizen Gençlik Örgütleri'nden Mısra Sapan, "Ne ilk ne de son katliam. Bu toprakların tarihi katliamlarla doludur. Berkin 8 yıl önce 10 Haziran'da bu sokakta katledildi. Açıkça, katledildiğine dair kanıtlara rağmen, katil nasıl korunduysa Suruç davasında da katil korunuyor" diye konuştu. 

Berkin'in katillerini yargılamak yerine neden sokakta olduğunun sorgulandığını ve "terörist" ilan edildiğini belirten Sapan, aynı şekilde Suruç'ta katledilenlerin de yüzde 50 kusurlu ilan edildiğini hatırlattı. Sapan, şöyle devam etti: "Katliamı yapanlar, faili koruyanlardır. Adaleti sokaklarda mücadelemizle kazanacağız. 20 Temmuz'da bu mücadeleyi büyütmeye Kadıköy'e çağırıyoruz."

Eylem, "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Suruç için adalet Berkin için adalet", "15'inde bir fidan Berkin Elvan", "Unutmak yok, affetmek yok", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganlarıyla sona erdi.