25 Eylül 2024 Çarşamba

Belediye çalışanlarına eşbaşkanlar hakkında zorla ifade imzalatılmak istendi

15 Kasım'da gözaltına alınarak yerlerine kayyum atanan Savur, Mazıdağı ve Derik belediye eşbaşkanları ile belediye çalışanlarının mülakata alındığı öğrenildi. Ayrıca gözaltındaki belediye çalışanlarına, eşbaşkanlara dair hazırlanan ifadelerin zorla imzalatılmak istendiği belirtildi. 

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 15 Kasım'da Savur Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Nalan Özaydın, Derik Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez ile belediye çalışanları Müslime Özbahçeci, Hediye Güneş, Burhan Temel ve Feyzullah Erol gözaltına alındı. Gözaltına alınan eşbaşkanlar görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanırken, 7 gündür Mardin Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan eşbaşkanlar ve belediye çalışanlarının işlemleri sürüyor.  

Avukatların verdiği bilgiye göre, eşbaşkanlar ve belediye çalışanları "örgüt adına faaliyet göstermek" iddiası ile gözaltında tutulurken, henüz hangi faaliyetlerinden dolayı gözaltında olduklarına dair savcılık tarafından bilgi verilmedi.

ZORLA İMZA ATTIRILMAK İSTENDİ
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre gözaltına tutulan eşbaşkanlar ve belediye çalışanları mülakat adı altında avukatları olmadan ifadeleri alınmaya çalışılırken, yine belediye çalışanlarına vermedikleri ifadeler tehdit ve şantaj ile imzalatılmak istendi. Gözaltındaki belediye çalışanlarının özel telefon görüşmelerinin de dinlenerek, önlerine konulduğu, eşbaşkanlar üzerine hazırlanan ifadeleri kabul etmemeleri durumunda görüşmelerin ailelerine göndermekle tehdit edildikleri bilgisi edinildi. Özellikle gözaltındaki kadınlara dönük baskının olduğu öğrenilirken, polislerin yer yer üstlerine yürüyerek darp etme girişiminde de bulundukları belirtildi. 

GÖZALTI ARACINDAN İNDİRİLMEDEN MUAYENE
Hastane kontrolüne götürülen eşbaşkanlar ve belediye çalışanlarının kelepçelerinin fazla sıkılması nedeniyle polislerle aralarında tartışmalar yaşandığı öğrenilirken, yine hastane kontrolü sırasında gözaltı aracından indirilmeden muayene edildikleri belirtildi. Araca gelen doktorun sorularına cevap vermeyen gözaltındakileri muayene etmeden rapor düzenlendiği bilgisi edinildi. Bunun yanı sıra gözaltındakilerin yaşanan bu tartışmalar nedeniyle keyfi bir şekilde lavaboya çıkma haklarına da sınırlama getirildiği öğrenildi.

Polislerin keyfi olarak avukat görüşmelerini de engellemeye çalıştıkları bilgisi edinilirken, avukatların konuya dair savcılık ile yaptıkları görüşmenin ardından görüşmeleri yapabildikleri ifade edildi.

Yarın gözaltındaki 8'inci günleri dolacak olan eşbaskanlar ve belediye çalışanlarının adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.