22 Eylül 2024 Pazar

Belçika'da sendikalar kadın grevi için çağrı yaptı

Belçika’da bu yıl 8 Mart için yapılan kadın grevi çağrısına FGTB ve CSC de katıldı. Kadınlar, "Güvencesizlik ve yoksulluğu durdurun" ve "Kürtajı suç olmaktan çıkarın" talepleri ile greve çıkacak.

2017 yılından bu yana 8 Mart'a damgasını vuran kadın grevinin bu yıl örgütlendiği ülkelerden biri de Belçika.

Kadın grevi çağrısını yapan 8 Mart Kolektifi, koronavirüs ile birlikte büyüyen ekonomik ve sağlık krizinin, cinsler, sınıflar ve uluslar arasındaki eşitsizliği derinleştirdiğine dikkat çekti. Tüm bu yaşananların kadınların emeğinin önemini bir kez daha gösterdiğini belirterek, açıklamalarında "Biz olmasak dünya gerçekten durma noktasına gelirdi" diye belirtti. Özellikle, sağlık, hasta, çocuk ve yaşlı bakımı ile eğitim işlerinin ağırlıklı olarak kadınlar tarafından yürütüldüğünü belirterek, erkekler ile kadınların aldıkları ücret arasındaki farkın hala en büyük sorun olduğuna dikkat çekildi. Artan erkek şiddeti de vurgulanırken, "Başımızı kaldırıp, bunlara birlikte dur diyelim" çağrısı yapıldı.

Ücretli/ücretsiz çalışmanın, ev içinde çalışmanın, bakım hizmetinin, tüketimin durması, yavaşlaması ya da sabote edilmesi çağrısı yapıldı. Hazırlık kapsamında Belçika'nın 11 kentinde grev komisyonları kuruldu.

FGTB VE CSC DE GREV ÇAĞRISI YAPTI
Kadın örgütlerinden gelen grev çağrısına Belçika Genel İşçiler Federasyonu (FGTB) ile Hristiyan Sendikalar Konfederasyonu (CSC) olumlu yanıt verdi. Her iki işçi örgütü de üyelerine 8 Mart'ta grev çağrısı yaptı. Ancak grev çağrısı daha çok özel sektör ile sınırlı kaldı.

CSC'nin özel sektörde örgütlü sendikası CNE, örgütlü olduğu tüm işyerlerine grev çağrısını gönderdi.

FGTB, başkent Brüksel'de örgütlü olduğu tüm işyerlerinde 8 Mart'ta greve çıkacak. Wallonie ve Flandre bölgelerinde ise sadece özel sektörde çalışan işçiler için grev çağrısı yaptı.

BRÜKSEL'DE 3 EYLEM YERİ BELİRLENDİ
Belçika'da koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle sokak eylemlerine katılım sayısı sınırlı. Maksimum katılım sayısı 100. Bu nedenle başkent Brüksel'de bu yıl eylem alanı olarak üç yer belirlendi.

Toplanma yerlerinden Gare Central'de öne çıkacak mesaj "Güvencesizlik ve yoksulluğu durdurun" olacak.

Schuman'da Polonya Büyükelçiliği yakınında yapılacak eylemde ise "Kürtajın tamamen suç olmaktan çıkartılması" istenecek, Polonyalı kadınların kürtaj hakkı mücadelesine destek verilecek. Üçüncü toplanma yerinin ise Place De La Monnaei olması bekleniyor. Eylemler saat 17.30'da başlayacak.

Brüksel dışında aynı saatte Liege ve Charleroi'da kadınlar sokakta olacak. "Cinsiyetçilik her yerde… Biz de… Kamusal alanda olacağız" diyerek, sokak etkinlikleri düzenleyecekler.