22 Eylül 2024 Pazar

Belçika'da kadınlar 8 Mart'ta greve gidiyor

Belçika'da kadınlar, görünmeyen emeklerinin karşılığını almak için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde greve gidecek.

Belçika'da farklı iş kollarında çalışan kadınlar, görünmeyen emeklerinin karşılığını almak için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde greve gidecek.

Belçika'da 2019 yılında "Collecti.e.f. 8 Maars" adıyla örgütlenen kadın hareketlerinin çağrısıyla yapılan 8 Mart grevi, bu yıl da devam edecek. Sağlık, gıda, eğitim, yaşlı ve çocuklara bakım hizmetleri gibi bir çok iş kolunda emeklerinin karşılığını alamayan kadınlar, kadınların görünmez ve değersizleştirilen emeğini daha fazla görünür kılmayı hedefliyor.

KRİZ KADINLARI VURUYOR
Yaptıkları açıklamayla greve katılım çağrısı yapan kolektif, kadınların her iş kolunda emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve geçtiğimiz yıldan bu yana daha da zarar gördüğünü vurguladı. Açıklamada, Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan krizin en çok kadın yoksulluğunu arttırdığı ve kadınları daha fazla şiddete maruz bıraktığının altı çizildi.

BİRÇOK KENTTE EYLEM HZIRLIĞI
Açıklamanın devamında Belçika'da kadınların grev kapsamında 8 Mart'ta Brüksel, Anvers, Hasselt, Mons, Charleroi, Gent, Liege, Louvain, Courtrai, Namur ve Tournai gibi büyük kentlerde eylem ve aktiviteler düzenleyeceği ve greve birçok sendikanın da destek vereceği belirtildi.