25 Eylül 2024 Çarşamba

Belarus lideri Lukaşenko'dan referandum çağrısı

26 yıldır devlet başkanlığı görevini sürdüren Aleksandr Lukaşenko muhaliflerinin seçimler sonrasında başlattığı gösteriler 8. gününde. Lukaşenko, 'düzenlenecek bir referandumun ardından iktidarını devretmeye hazır olduğunu' söyledi.

Devlet Başkanlığı koltuğuna 6. kez oturan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, başkent Minsk'teki bir fabrikada süren iş bırakma eylemindeki işçilerle görüştü. Bu görüşme sırasında açıklama yapan Lukaşenko, istifa talebiyle karşılaştı. İşçiler, istifaya çağıran sloganlar attı. 

LUKAŞENKO: YETKİLERİMİ DEVREDEBİLİRİM
EuroNews Türkçe'deki habere göre Lukaşenko, işçilere yaptığı konuşmada, kendisi öldürülene kadar muhalefetin istediği gibi yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi olmayacağını söyledi. Fabrikadaki konuşmasında anayasada değişiklik de öneren 65 yaşındaki lider, "Referandumda değişiklikleri de koyacağız ve anayasal yetkilerimi devredeceğim ama bunu baskı altında ya da sokaktakiler istiyor diye değil" şeklinde konuştu.

"Ben aziz değilim" diyen Lukaşenko, "Benim sert yanımı biliyorsunuz. Sonsuz (ebedi) değilim. Ancak başkanı aşağı doğru sürüklerseniz, komşu ülkeleri ve geri kalan her şeyi aşağı çekersiniz" sözleriyle Belarus meselesinin komşu ülkeleri de etkileyebileceği tehdidinde bulundu.

Reuters'ın haberine göre, Lukaşenko'nun çağrısı, muhaliflerde pek yankı bulmadı.