1 Ekim 2024 Salı

BEKSAV'dan baskı ve yasaklamalara karşı forum çağrısı

BEKSAV, kültür sanat alanına dönük son dönemde artan saldırı ve yasaklamalara karşı meslek örgütlerinin çekingen tutumunu eleştirerek, saldırıların politik boyutuna dikkat çekti. Yapılan açıklamada, saldırılara karşı yeni bir örgütlenmeyi tartışmak üzere tüm sanatçılar foruma çağrıldı.

Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür, Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), sanata ve sanatçılara dönük hız kazanan saldırılara ilişkin bir açıklama yayınladı. İptal edilen Aynur Doğan, Niyazi Koyuncu, Apolas Lermi, Mem Ararat, Melek Mosso, Ceza ve Edis Hafızoğlu konserlerine, üniversite şenliklerine dikkat çekilen açıklamada, "Faşizmin Kürtçe'ye, kadın sanatçılara ve yaşam tarzımıza yönelik saldırıları son süreçte giderek hızlandı" ifadeleri kullanıldı.

Faşizmin saldırılarına karşı kültür sanat örgütlerinin çekingen tavırları eleştirilen açıklamada, "Karşımızda düşman bilinci net bir kamp duruyor, halkın sanatçılarından bazıları ise bu netlikten ve bilinçten yoksun açıklamalar yapıyor. Oysa tüm bu sorunlar politiktir, apolitik ve bireysel tepkilerle yasakları geri çektiremeyiz, özgürlüklerimizi savunamayız" denildi.

İnsanların yaşamını her boyutuyla tahakküm altında almaya çalışan AKP-MHP faşizmine karşı sanatsal üretimin yapıldığı her alanı ve ezilen kimliği savunmanın gerekliliğine vurgu yapılan açıklama, şöyle devam etti: "Çözüm sanatçıların örgütlü mücadelesi ve birlikte kavga vermesinden geçiyor. Tüm muhalif sanatçıları yeni bir örgütlenmeyi tartışmak üzere BEKSAV'ın Haziran ayında düzenleyeceği foruma davet ediyoruz."