7 Ekim 2024 Pazartesi

BEKSAV Kutsiye Bozoklar ve Suruç'ta ölümsüzleşenleri andı

BEKSAV ölümsüzleşmesinin 12. yılında komünist aydın Kutsiye Bozoklar ve Suruç şehitlerini anma etkinliği düzenledi. BEKSAV bahçesindeki anmaya, Suruç aileleri, tanıkları, yaralılarının aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) ölümsüzleşmesinin 12. yılında komünist aydın Kutsiye Bozoklar (Işık Kutlu) ve Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 Düş Yolcusunu andı.

Anma etkinliğine Suruç aileleri, tanıkları, yaralıları, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, Anarşist Gençlik, Devrimci Parti, Dev Güç, Partizan, Yeni Demokrat Gençlik, Alınteri, Öğrenci İnisiyatifi üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

BEKSAV bünyesinde faaliyet yürüten Sarya Müzik Topluluğu ve Grup Vardiya'nın ortaklaşa seslendirdiği ezgileriyle başlayan anmada, Kutsiye Bozoklar ve 33 Düş Yolcusu anısına saygı duruşu yapıldı.

ÇELİK: O TÜM DEVRİMCİLERİN AKIL DANIŞTIĞI KİŞİ OLDU
Kutsiye Bozoklar'ın arkadaşlarından Mukaddes Erdoğdu Çelik, etkinlikte Kutsiye'yi, yaşamını, mücadelesini anlattı. Kutsiye ve Suruç'ta ölümsüzleşenlerin Temmuzun sıcağında bizleri bırakıp gittiğini söyleyen Çelik, "Kutsiye'nin bizi bırakmasının üzerinden 12 yıl geçti. Kutsiye gençken polis kurşunuyla tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunda hayata dair yazdıkları en çok gençlere aitti. En çok Che'yi yazdı. Kobanê'ye giderken Suruç'ta ölümsüzleşen gençler de, her zamanın direniş ruhunu, atılım ruhunu taşıyanlardır. Suruç'un 6. yıldönümündeyiz. Gün yok ki Suruç ile ilgili bir yerde açıklama, bir mücadele pratiği görmeyelim" diye konuştu.

Kutsiye'nin Kaypakkaya çizgisinde mücadeleye atıldığını, 12 Mart'a kafa tutan '71 devrimci hareketinin çizgisinde olduğunu anlatan Çelik, "O, 12 Eylül'de evinde tekerlekli sandalyedeyken bütün dostlarının gelip ziyaret ettiği, akıl danıştığı biri oldu" dedi.

'KUTSİYE İNANMIŞ BİR KOMÜNİSTTİ'
Çelik, "Kutsiye inanmış bir komünistti. Çok derin düşündü, insana, geleceğe, birlikteliğe dair derin düşünceler üretti. O tekerlekli sandalyede otururken bütün dünyanın bugünün ve geleceğinin düşünü kuruyordu. Geleceğin ne olması gerektiğine dair sorunları aydınlatıyordu" diye belirtti.

OTLU: DEVRİMİN IŞIĞI, YOLUMU AYDINLATIYOR
SKM MYK üyesi Çiçek Otlu da Kutsiye Bozoklar ile tanışmasını ve anılarını paylaştı. Otlu, "Sadece savaş kahramanı değil, emek kahramanı olmak gerektiğini, adanmışlığı öğretti Kutsiye bana. Devrimin yıldızı, ışığı, yolumuzu aydınlatıyor" dedi. Otlu konuşmasını, "Tek yol devrim" sözüyle tamamladı.

ŞEKER: GÜLÜŞLERİ BAHAR BAHÇE'DE KALDI
Işık Kutlu'nun şiirleri okunduğu anma etkinliğinde Suruç aileleri de konuşma yaptı. 6 yıl önce burada toplanarak yola çıkıldığını hatırlatan Suruç ailelerinden Dilek Şeker, "Bahar Bahçe bizim için çok önemli çünkü gülüşleri burada kaldı" dedi.

BOYRAZ: SURUÇ'U UNUTTURMAYAN SİZLERSİNİZ
Suruç ailelerinden Yasemin Boyraz da, 6 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini söyledi. Öfkeli olduğunu söyleyen Boyraz, "Suruç katliamının ardından katliamların ardı arkası kesilmedi. Suruç'u unutturmayan sizlersiniz. Buradaki insanlar Suruç demediği sürece bu davanın üstü kapatılırdı. Sizden umut alıyoruz" diye konuştu. 20 Temmuz günü Kadıköy'de yapılacak Suruç anmasına katılım çağrısında bulundu.

TUNCER: DEVRİMİ SAVUNMA FİKRİNİ IŞIK'TAN ÖĞRENDİK
SGDF MYK üyesi Yaren Tuncer de anma etkinliğinde bir konuşma yaptı. 2015 yılı Temmuz'unda "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" sloganıyla Kobanê inşa için yola çıktıklarını söyleyen Tuncer, "Bizim Rojava devrimini savunma pratiğimizi, Işık yoldaşın başucu yaptığımız kitaplarından öğrendik. Kutsiye'den ve Suruç'tan öğreneceğimiz şey, yaşımız kaç olursa olsun devrim mücadelesine vereceğimiz çok şey olduğudur. Suruç için adalet mücadelesini 6 yıldır sürdürüyoruz. Işık'ın, 33'lerin düşünün yarım kalmayacağını, yarım bırakmayacağımızı gençlik olarak söz veriyoruz" dedi.

BUDAK: 33'LERİN SESİ OLUP ONLARI HAYKIRACAĞIZ, BİZ KAZANACAĞIZ
Suruç ailelerinden Murat Budak da "'Beraber savunduk beraber inşa ediyoruz' diyerek Türkiye ve Kürdistan'ın her yerinden yola çıkan Düş Yolcuları, IŞİD katliamında aramızdan alındı. Rahat uyuyun yoldaşlar Kobanê'de artık hastaneler var, parklar var, çocuklar ağlamıyor artık. Suruç'un hesabını soracağız, 33'lerin sesi olup onları haykıracağız. Biz kazanacağız" diye konuştu.

ÖZKAN: AİLELER OLARAK DAVAMIZI TAKİP EDELİM
Suruç Aileleri'nden Mehmet Özkan da, ailelere katliam davasını takip etme çağrısında bulundu.

Anma etkinliği, BEKSAV bünyesinde faaliyet yürüten Sarya Müzik Topluluğu ve Grup Vardiya'nın ortaklaşa seslendirdiği ezgilerle sona erdi.