25 Eylül 2024 Çarşamba

Bayrampaşa 19 Aralık davası: Operasyon için eğitim aldık

19 Aralık katliamında Bayrampaşa Hapishanesi'nde gerçekleştirilen katliam nedeniyle askerlerin yargılanmasına devam edildi. Askerler, "operasyon için eğitim aldık" dedi. Duruşma ertelendi.
 

Bayrampaşa Hapishanesine yönelik 19 Aralık 2000'de gerçekleştirilen katliamın davası Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Akgüç katılırken, tutuksuz sanık İdris Tataroğlu ise Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu.

'AFET GÖREVİ ZANETTİM'
Duruşmada ilk olarak dönemin Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı Arama Kurtarma Taburu'nda görevli sanık Mehmet Akgüç dinlendi. Akgüç, savunmasında olay günü hastanede olduğunu, akşam üzeri birliğine geldiğini söyledi. Birliğe gelince kendisine "hazırlan göreve gideceğiz" dendiğini iddia eden Akgüç, şöyle devam etti: "Yine bir afet görevi olduğunu zannettim, içeriğini sorgulamadım. Birliğimle beraber olay yerine intikal ettik. Hasdal Kışlası'na geldik. Bir kaç gün orada kaldık. Bize bir takım bilgiler verildi. 'Hayata dönüş operasyonu adı altında burada bulunuyoruz. Açlık grevinde olan insanların hayatını kurtarmak için buradayız. Onların sevki F Tipi cezaevlerine yapılacak. Durumları iyi olacak. Amaç hayat kurtarmak' denildi. Bizler olay sırasında cezaevinin avlusunda yani dışarıda kaldık. İçeriye girmedik. İçeriden dumanlar çıktı. Kokuyu aldık."

SORULARA 'BİLMİYORUM HATIRLAMIYORUM' YANITIN VERDİ
Akgüç'ün ifadesinden sonra mahkeme başkanı ve müşteki avukatları sorular sordu. Ancak bu sorular sırasında sanık avukatları sık sık müdahale etti. Sanık Akgüç ise çok sayıda soruya "Bilmiyorum, hatırlamıyorum" yanıtını verdi. Akgüç'ün yalan beyanda bulunduğunu söyleyen avukat Ömer Kavili sanığın tutuklanmasını talep etti.

''İNSANLARI HAYATA DÖNDÜRMEK İÇİN GELDİK'DENİLDİ'
Akgüç'ün ardından şuan Sivas İl Jandarma Komutanı olarak görevde bulunan sanık İdris Tataroğlu dinlendi. Tataroğlu, operasyon yapıldığı dönemde üsteğmen olduğunu belirterek, "Cezaevinden insanların çıkarılması için Jandarma Genel Komutanlığı tarafından görevlendirildik. Ankara'dan Hastadal'a hareket ettik. Hareket ettiğimiz günü ve saati hatırlamıyorum. 3-4 gün kışlada bekledik. Komutanımız, 'Biz buraya insanları hayata döndürmek için geldik' dedi" şeklinde konuştu.

'OPERASYON İÇİN EĞİTİM ALDIK'
Operasyona ilişkin eğitim süreçlerinden geçirildiklerini anlatan Tataroğlu, şunları söyledi: "O süreçte sanatçılar direnen mahkumları ikna etmeye çalışıyorlardı. Bu olaylar birkaç gün sürdü. Mahkumlar F Tipi cezaevine gitmeyi reddetti. Komutanımız, 'Bu mahkumların kendi istekleriyle değil örgüt zorlamasıyla açlık grevinde olduklarını söyledi.' Bir sabah Bayrampaşa Cezaevi'ne gittik. Hatırladığım kadarıyla bizi gardiyanlar alıp bir yere götürdü. Uzun bir koridordu. Baktığımızda uzun yığınaklar yapıldığını gördük. Anonslar yapılarak, insanların hayatına zarar vermeyecekleri' vs. söylendi. PKK'li mahkumlar 'biz bu işe karışmayacağız, bizi çıkarın' demişler. Onlar tahliye edildikten sonra diğer mahkumlar her yeri ateşe verdi. Bulunduğumuz yerdeki tüpler patladı. Gaz fişekleri atıldı. Yoğun bir ateş dumanı vardı. Koridorlardan tahliye yapamayacağımızı bildirdik. Cezaevinin duvarları kırılsın diye iş makineleri getirildi. Bulunduğumuz yerden herhangi bir tahliye yapılmadı. Akşam operasyon bitince Hasdal Kışlası'na döndük."

Mahkeme, sanık Mehmet Akgüç'ün tutuklanması talebini reddetti. Müşteki avukatlarının sanık İdris Tataroğlu'nun yüz yüze dinlenmesi talebini de reddeden mahkeme heyeti, dinlenemeyen sanık ve tanıkların bir daha ki celse hazır edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.