25 Eylül 2024 Çarşamba

Batman'da İzzet Seven'in akıbeti soruldu

Batman'da '98 yılında kaybedilen İzzet Seven'in akıbeti soruldu, kayıplar hangi tarihte kaybedilmiş olursa olsun sorumlular hakkında etkili hukuk yollarının işletilmesi istendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) batman Şubesi ve kayıp yakınları bir kez daha Gülistan Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı önünde kayıpların akıbetini sordu, faillerin yargılanmasını istedi. 

"Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Bu hafta 1998 yılı Nisan ayında Batman'da kaybedilen İzzet Seven'in akıbetini soran kayıp yakınları Seven'in eşi Emine Seven'in şu sözlerini aktardı: "Eşim İzzetin Seven, TÜPRAŞ Bölge Müdürlüğünde işçi olarak çalışıyordu, evinden işine, işinden de evine gider gelirdi. Herhangi bir kötü alışkanlığı yoktu. Nisan 1998 tarihinde ikindi vakti namazını da kıldıktan sonra evden çıktı, işe gittiğini biliyorduk. Sabaha kadar eve gelmeyince işyerinde arkadaşlarından sorduk. İşe gelmediğini söylediler. Yakınlarımıza haber verdik, gören olmamıştı. Bunun üzerine ağlayıp feryat etmeye başladık.

90'lı yıllarda Batman'da her gün sokak ortasında birkaç kişi infaz ediliyor veya kaçırılıyordu. Yetkililere yazılı olarak başvuru yaptık, ifadelerimiz alındı. Emniyet yetkilileri eşimin kendilerinde olmadığını söylediler. 'Hizbullah örgütü tarafından kaçırılmış olabilir' dediler. Yuvam yıkılmış, çocuklarım yetim kalmıştı. Aradan yıllar geçti hep ağlayıp inledim, gözlerim yollarda kaldı derdimize çare olacak kişi ve kurum bulamadık. Ta ki; İnsan Hakları Derneğinin 'kayıplar bulunsun, failler yargılansın' adı altında başlattıkları eylem ve etkinlikleri bize bir ışık kaynağı oldu. Belki vicdan sahibi biri çıkar da eşimin ve eşim gibi kayıpların hakkında ölü veya dirisi hakkında bilgi verecek diye. Tekrar umutlandık halen de umutlarımızı yitirmiş değiliz."

Eylemde, hangi tarihte kaybedilmiş olursa olsun sorumlular hakkında etkili hukuk yollarının işletilmesi istendi. Açıklama bir süre sessiz oturma eylemiyle sona erdi.