23 Eylül 2024 Pazartesi

Batman'da 600. kayıplar eylemi: 3 kuşak mücadele ediyor

Bu hafta 600. gerçekleşen Batman'daki "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminde kayıp yakınlarının talepleri hatırlatıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'nin 31 Ocak 2009 tarihinden bu yana gerçekleştirdiği "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi 600.'süne ulaştı. Gülistan Caddesi üzerindeki İnsan Hakları Anıtı önünde çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerin de destek verdiği eylemin metnini İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Rümeysa Deniz Kaya okudu.

Eylemde, "Ortak hafızanın, adaletin ve hakikatin peşinde 600 hafta" pankartı açıldı ve kayıpların, katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı büyük bir pankart da yere serildi. Eyleme katılanlar katledilen ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı.

'3 KUŞAK BU SUÇLARA KARŞI MÜCADELE EDİYOR'
'90'lı yıllarda Kürdistan'da yoğun çatışmalar yaşandığını ve bedelini sivillerin ödediğini hatırlatan Kaya, kaybetmelerin ilk kez Nazi Almaya'sında ikinci emperyalist paylaşım savaşı sırasında bir savaş stratejisi olarak uygulandığını ardından da '870'li yıllarında başında da Güney Amerika diktatörlüklerinin yoğun kullandığını belirtti. Türkiye'den Sri Lanka'ya, Pakistan'dan Irak'a, Suriye'den Mısır'a kadar dünyanın çeşitli bölgelerinde düzen karşıtı insanlara karşı hala bu suçların uygulandığını söyleyen Kaya, bugün 3 kuşağın kaybetme suçlarına karşı mücadele yürüttüğünü kaydetti.

Kaya, 600. hafta dolayısıyla kayıp yakınlarının taleplerini şu maddelerle sıraladı:
🔹"Her şeyden önce zorla kaybettirilenlerin akıbetleri ortaya çıkarılmalı ve zorla kaybedilenlerin bulunması, faili meçhul cinayetler sonucu katledilenlerin faillerinin ortaya çıkarılması için devletin tüm arşivlerini açması gerekmektedir.
🔹Toplu mezarların Minnesota Protokolü çerçevesinde usulüne uygun açılması ve faillerin yargı önünde hesap vermesi sağlanmalıdır.
🔹Hükümeti, 'BM Kişilerin Gözaltında Kayıptan Korunmaları ile İlgili Uluslararası Sözleşme'yi imzalamaya ve sözleşme gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz.
🔹Türkiye'nin Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsüne taraf olması gerektiğini hatırlatıyoruz.
🔹İçinde bulunduğunuz zaman diliminde Cemil Kırbayır dosyasında olduğu gibi geçmişte yaşanmış birçok katliam ve kayıp davaları maalesef bugün zamanaşımına uğramış durumdadır. Devam eden dosyaların ise zamanaşımı riski bulunmaktadır. Yargı mensuplarını, sistematik cezasızlık politikasından vazgeçmeye ve uluslararası belgelere göre insanlık suçu olan tüm kayıp vakaları konusunda etkin bir yargılama yürütmeye, uluslararası sözleşmeler uyarınca bu suçlar için zamanaşımı hükümlerini dikkate almamaya çağırıyoruz.
🔹Bu topraklarda bir daha benzer acıların yaşanmaması, hakikatlerin ortaya çıkarılması ve toplumsal barışın tesisi için 'Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu' kurulmasını talep ediyoruz."

Basın metnini okunmasının ardından bir süre oturma eylemi yapıldı.