25 Eylül 2024 Çarşamba

Batman ve Van’dan 1 Mayıs mesajı: Susturamayacaksınız!

İşçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs kutlamaları Kuzey Kürdistan kentlerinde başladı. Van ve Batman’da işçi ve emekçiler düzenlenen 1 Mayıs mitinglerinde bir araya geldi, taleplerini dile getirdi. 

İşçi ve emekçiler Kuzey Kürdistan'ın Amed, Antep, Elazığ, Malatya, Hakkari, Urfa, Şırnak ve Ağrı kentlerinde de miting ve yürüyüşler gerçekleştiriyor.

BATMAN
Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs için Batmanlı işçi ve emekçiler Milli Eğitim Vakfı İlkokulu önünde toplandı. Emekçiler, kortej halinde 8 Mart Kadın Parkı’na  “Bijî bexwedana kedkaran”, “Bijî yek Gulan”, “Direne direne kazanacağız” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. 

Kortejde “Sosyalizmde ısrar, insan olmakta ısrardır”, “Sömürüye yoksulluğa güvencesizliğe ve savaşa karşı mücadeleyi büyütüyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” yazılı pankartlar taşındı. 
 
Mitinge Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile HDP Milletvekilleri, Barış Anneleri Meclisi ile Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yer aldığı binlerce kişi katıldı.

Miting açılış konuşmasını yapan Petrol-İş Şube Başkanı Veysel Kartal, “Depremdeki kayıplara neden olanlar bilsin ki, bu halka hesap verecekler. Kapitalizmin yarattığı bu yıkımda kimin payı varsa bu halkın vicdanında ve hukuk önünde hesap verecek. Selam olsun baskılara, gözaltılara, zulme karşı direnenlere” dedi. 
 
Miting, sahne alan sanatçıların ezgileri ve halaylarla devam etti.  

VAN
KESK Şubeler Platformu, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, Van Barosu, Van-Hakkari Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Türk Mimar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlandı. 

Miting öncesi iki koldan yürüyüş kolu oluşturularak Musa Anter Parkı’na yüründü. Kortejin en önünde seçim öncesi siyasi soykırım operasyonlarında tutuklanan gazeteciler için Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun hazırladığı “Susturamayacaksınız” yazılı pankartı taşındı.  

Yürüyüş esnasında sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî yek gûlan”, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın 1 Mayıs” ve “AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. 

Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı Murat Atabay, “Yaratılan tüm yıkımların hesabını biz emekçiler soracak; rant, eşitsizlik ve yoksulluk yaratan bu düzeni yıkacağız. 2023 1 Mayıs’ı yeni bir başlangıç olacak. Savaş politikalarının son bulduğu, Kürt sorununun çözüldüğü, kimsenin kimliğinden, inancından dolayı ikinci sınıf muamele görmediği, düşünce ve ifade özgürlüğünün cezalandırılmadığı, emeğin, laikliğin hakim olduğu bir gelecek için mücadele ediyoruz” dedi.
 
TTB ve KESK adına yapılan konuşmalarda da tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayısları kutlandı. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de faşist iktidara karşı alanları dolduran yüzbinlerce işçi ve emekçiyi selamladı. 14 Mayıs seçimlerinin yaklaştığını hatırlatan Aydeniz, “Geleceği inşa etmek için 14 Mayıs’a birlikte gideceğiz. Bugün meydanlarda yan yana duranlar birbirinizin elini bırakmayın çünkü 15 Mayıs sabahı bu halayı tekrar çekeceğiz. Van’da AKP’yi tabela partisi yapmalıyız” diye konuştu.

Son günlerde gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklama saldırılarını anımsatan Aydeniz, “Günlerdir zor aygıtlarını kullanarak siyasi operasyonlar yapıyorlar. Her gün biner kişi gözaltına alsanız da Kürtler asla geri adım atmayacak, mücadelesinden vazgeçmeyecek. İnanıyoruz ki emekçiler ve halklar yan yana durarak bu faşist iktidara kaybettireceğiz” diye konuştu.
 
1 Mayıs mitingi konuşmaların ardından Aryen Kom’un müzik dinletisiyle sona erdi.