23 Eylül 2024 Pazartesi

Batman ve İzmir'de kayıpların akıbeti soruldu

Kayıp yakınları Batman ve İzmir'de gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman ve İzmir'de yapılan eylemde gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu.
 
BATMAN
 
Batman’da insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları, İHD şube binasında 432. kez bir araya geldi. Eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay yaptı. Eylemlerinin yasak olmasına rağmen kayıpların bulununcaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Asutay, "Şimdiye kadar hiçbir askeri görevli, polis bir tek kişi bile insanları kaybettiğini kabul etmedi. Politikacılar her zaman yaptıklarını yapıyorlar. 20–30 yıldır adalet bekleyen ailelere, hala yanıt vermiyorlar. Şimdi tarihi yeniden yazmaya ve yaptıklarının kötü olmadığına insanları inandırmaya çalışıyorlar. Biz sizin yalanlarla dolu tarihinize inanmadık, inanmayacağız! Biz gerçekleri söylemeye, yazmaya hep devam edeceğiz" dedi.
 
Eylemde, Batman merkeze bağlı Soğuksu (Zorava) köyünde 1994 yılında silahlı 4 kişi tarafından evlerinden gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan İbrahim Çelik ile oğlu Edip Çelik'in hikayesi anlatıldı. Baba ve oğlun bulunması için tüm girişimler sonuçsuz kaldığı belirtildi. 
 
İZMİR
 
İHD İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 472. haftasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü haftasından dolayı kaybedilen kadınların akıbetini sordu. Konak’ta bulunan Başbakanlık binası önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları ve kayıp yakınlarına, kadınlar ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de destek verdi. Açıklamayı İHD Şube yöneticisi Cemile Karakaya yaptı. Karakaya, 8 Mart'ın devletin her kademesi tarafından kutlandığını hatırlatarak, bu kutlamalarda her zamanki gibi boş ve tutulmayan sözlerin kullanıldığına işaret etti.
 
Karakaya daha sonra gözaltında kaybedilen kadınların öyküsünü paylaştı.