23 Eylül 2024 Pazartesi

Baskı ve engellemelere rağmen çok sayıda kentte Newroz kutlandı

Newroz'dan önce aralarında HDP il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu 112 kişi gözaltına alınmış olmasına rağmen kutlamalar çok sayıda merkezde coşkuyla kutlandı. Halklar meydanlarda "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" dedi. "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla çok sayıda kentte binlerce kişi Newroz kutladı.
 
ŞIRNAK
 
Sokağa çıkma yasakların uygulandığı 3 yılın ardından Şırnak merkez, Silopi ve Cizre ilçesinde gerçekleştirilen Newroz kutlamaları on binlerin katılımıyla kutlandı.
 
Şırnak merkezde Newroz alanını sabah saatlerinde dolduran on binler, davul ve zurnalar eşliğinde halay çekti. Kutlamaya HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Ebru Günay ile belediye eşbaşkan adayları Hişar Osal ve Nurcan Altürk de katıldı.
 
Kadınların ve gençlerin yoğunlukta olduğu kutlamalarda, açlık grevi eylemindeki tutuklular lehine "Direne direne kazanacağız" sloganını attı. Gençler kuleler oluşturarak alanı coştururken, çocuklar da DBP ve HDP bayraklarıyla alanda ilgi çekiyor.
 
Program, barış ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Daha sonra HDP'nin belediye eşbaşkan adayları Osal ve Altürk, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde sahneye çıkarak, kısa birer konuşma yaptı. Eşbaşkan adayları, alanı dolduran kitleyle gurur duyduklarını belirterek, 31 Mart seçimlerinde kayyumları göndereceklerinin mesajını verdi. Eşbaşkanların konuşmaları dakikalarca alkışlandı.
 
Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez de açlık grevinde bulunan tüm tutukluların direnişini sahiplenme vurgusu yaptı. İrmez'in konuşmasının ardından Koma Şiyar Berwari'nin ezgileriyle alanda bulunanlar halay çekti.
 
Newroz kutlamalarının bir başka adresi olan Cudi Dağı eteklerinde bulunan Silopi'de de on binlerce kişi bir araya geldi. Newroz Alanı'nda gerçekleşen kutlama asker ablukası altında gerçekleştirildi. "Direne direne kazanacağız", "Bijî serok Apo" ve "Yaşasın zindan direnişi" sloganlarının biran olsun susmadığı programda, tutuklu bulunduğu cezaevinde tecride karşı yaşamına son veren Zülküf Gezen anısına saygı duruşunda bulunuldu.
 
Program, HDP İlçe Eşbaşkanı Fatma Gündüz ve belediye eşbaşkan adayları Adalet Fidan ve Sülayman Şavluk'un konuşmalarıyla devam etti. Konuşmalarda, tecride tepki gösterilerek, kayyumları Ankara'ya gönderilecekleri dile getirildi.
 
Son olarak konuşan Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ise halkların asla zulme karşı başını eğmediklerini belirterek, "Bu halk direndikçe onların psikolojisi bozuluyor. Biz bu tecridi kesinlikle kıracağız" dedi.
 
Program, hapishanelerden gelen mesajların okunmasının ardından, çekilen halaylarla sona erdi.
 
Sabah erken saatlerinde binlerce kişi Konak mahallesi Newroz alanında toplandı. Yapılan kutlama "Bijî Berxwedana Zindanan" sloganlarıyla başladı. Cizre Newroz'unda sarı, kırmızı, yeşil falamalar, leşkeri kıyafete ile yöresel kıyafetlerle katılan Cizreliler ablukaya rağmen PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı.
 
Saygı duruşu ile başlayan Newroz programında sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren Mehmet Tunç ve Asya Yüksel anıldı. Newroz alanı dışında kalan yurttaşlar evlerinden getirdiği yemeklerle piknik yaparken, binlerce kişi de Newroz müzikleriyle halay çekti.
 
7'den 70'e herkesin Botan yöresine ait kıyafetler giydiği Cizre Newroz'unda polisler tarafından leşkeri kıyafete ilk önce izin verilmezken, sonrasında yapılan görüşmelerle izin verildi.
 
Cizre'de binlerin coşkusuna önceki dönem Şırnak Miilletvekili Faysal Sarıyıldız da ortak oldu. Cizre halkına mesaj gönderen Sarıyıldız, "Tüm Cizre'nin Newroz'u kulu olsun" dedi. Sarıyıldız ayrıca alana görüntülü bağlanarak, Cizre'lilerin coşkusuna da tanıklık etti. 
 
Tutuklu önceki dönem Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de Cizrelilerin Newroz'unu gönderdiği mesaj ile kutladı.
 
Koma Dengbêjên Botanê'nin sahne almasıyla kutlama devam etti. Ardından söz alan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, "Tüm Cizîra Botan'ın Newroz'u kutlu olsun. Bugün Mehmet Tunç'ların ruhuyla Newroz'unuzu kutluyoruz" dedi.
 
Ardından sahneye çıkan HDP Cizre Belediye eşbaşkan adayları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ halkı selamladı. Berivan Kutlu, Türkiye'de kirli bir siyaset yürütüldüğünü vurgulayarak, "Bugün halkların diline, kültürüne saldırıyorlar. Onlar asla kazanamayacak çünkü halklar hiçbir zaman onların zulmüne boyun eğmedi" dedi.
 
Bu Newroz'un direniş Newroz'u olduğunu hatırlatan Kutlu, "Erdoğan'ı bugün durduracağız. Bugün bize kayyumlarıyla saldırıyor. HDP'yi terörize ederek, siyaset yürütüyor. Bugün Erdoğan ve yardımcıları Dehaklaşmış bu halka zulüm uyguluyor. Bizler yıllardır direnen Kürt halkı olarak, Cizre'den Kawalaşacağız. Biz biliyoruz ki bugün DBP'li belediyelerde tek yolsuzluk bulamadı. Ama onların atadığı kayyumların yolsuzluklarını hepsini ortaya çıkaracağız" diye konuştu.
 
"Bu halkı kandırmak isteyen, bu halkın hakkını yiyen sizlersiniz" diyen Kutlu, son olarak açlık grevindeki siyasetçi ve tutukluların durumuna dikkat çekti. Kutlu, "Leyla ve Berivan'ların diyarı Cizîra Botan sizleri selamlıyorum. Cezaevlerindeki arkadaşlarımıza, Leyla Güven'e bin selam olsun. Bugün bizim üzerimizde yoğun bir tecrit uygulanıyor. Biz bu tecridi kıracağız" dedi.
 
Ardından konuşan eşbaşkan adayı Mehmet Zırığ ise Demirci Kawa'nın halkların özgürlüğü için direndiği gün olan Newroz'u kutladıklarını ifade etti. Zırığ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Cizre ve direniş birdir. Yüzlerce Kawa'lar yetiştirdi Cizre; Orhan Doğan, Mehmet Tunç, Tahir Elçi. Cizre çok bedel ödedi ama bu kadar bedelin sonu başarı olacak. Cizre kahramandır, Cizre direniştir. 31 Mart'ta Cizre kendine dayatılan zulme en büyük cevabı verecektir. Barış, özgürlük için binlerce arkadaşımız bu gün açlık grevinde, onların bu direnişini selamlıyoruz."
 
Son olarak söz alan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de halkın coşkusunu selamladı. Cizre'nin Kürt illerinin kalbi olduğunu ve tüm gözlerin Cizre Newroz'unda olduğunu söyleyen İmir, "Cizre yıllardır direnişiyle Kürdistan halkının onuru oldu" dedi.
 
Açlık grevlerine dikkat çeken İmir, "Buradan İmralı'ya, cezaevlerine selam gönderiyoruz. Bugün hepimiz Leyla Güven olarak buradayız. Bugün arkadaşlarımız direniş grevindeler. Türkiye'de ve Kürdistan'da büyük bir tecrit uygulanıyor ve buna karşı bugün binler bedeniyle direniyor. Bu Newroz bugün Zülküf Gezen Newroz'u oldu. Zülküf Gezen'in ailesini ve tüm açlık grevindeki aileleri selamlıyoruz ve onlara söz veriyoruz. Topraklarımızdaki bu faşizmi dağıtacağız. Bu da direnişle olacak ve biz de topraklarımızdaki bu baskı ve zulmü göndermek için direneceğiz. Bu Newroz faşizmin geriletilmesi ve tecridin kırılmasına vesile olacaktır. Biz kültürümüze, irademize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız" diye konuştu.
 
Yapılan konuşmalar ardından "Bijî Newroz" sloganları eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. Ardından Newroz sanatçılar Hozan Hediye ve Şiyar Bervari'nin seslendirdiği ezgilerle sona erdi.
 
MARDİN
 
Mardin'in Nusaybin ve Midyat ilçelerinde coşkulu kutlamalara sahne olan Newroz'a on binlerce kişi katıldı. Halkların akın ettiği Newroz alanlarında, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, tecride karşı süren açlık grevleri ve 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin mesajlar verildi.
 
Nusaybin'de sokağa çıkma yasaklarının en yoğun yaşandığı mahalleler arasında bulunan Cegerxwin Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamasına sabah saatlerinden itibaren akan halk renkli görüntüler oluşturdu. Kadınların yöresel kıyafetlerinin yanı sıra sarı, kırmızı, yeşil şallarla alana giriş yaptı. Yeni doğum yapan kadınların bebekleriyle kutlamalara katılması dikkat çekti. Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı. "Biji berxwedana zîndanan", "Zülküf Gezen ölümsüzdür", "Şehid namirin", "Leyla Güven onurumuzdur", "Biji Serok Apo" ve "Ya me ye" sloganları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, cezaevlerinde sürdürülen açlık grevi eylemleri ve 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin mesajlarını verdi. Saatler ilerledikçe artan kitle, polis barikatlarının dışına taşarak, sokağa çıkma yasaklarının ardından tarihi bir Newroz kutlamasına sahne oldu.
 
HDP Nusaybin Belediye Eşbaşkan adayları Semire Nergiz ve Ferhat Kut, kitlenin Newroz'unu kutlarken, "31 Mart'ta sandıkları oylarımızla patlatacağız" dedi. Devamında Koma Amara'nın şarkılarıyla coşan kitle, halaylar çekti. Tutuklu olan ve 21 gündür tecride karşı açlık grevinde olan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Ali Sincar'ın Newroz mesajı okundu. İl Eşbaşkanı Eylem Amak tarafından okunan mesajda, Sincar, Mardin ve tüm Ortadoğu halklarının Newroz'unu kutlayarak, "Sizin direnişinizle tecrit kıracak, 31 Mart yerel seçimlerinden zaferle çıkacağız. Halkımızla birlikte mutlaka kazanacağız" dedi. 
 
HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da 1992 yılında Nusaybin'de Newroz'dan bir gün sonra katledilen 16 kişiyi anarak, "Onlar bizlere bu meydanları dar edeceklerini sandılar. Ama bizler her yıl daha da çoğalarak bu meydanlara çıktık. Çıkmaya devam ediyoruz. 92 Newroz'unun direniş ruhuyla yine meydanlardayız. 31 Mart seçimlerine Newroz ruhuyla gideceğiz" diye belirtti. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "Kürdistan diye bir yer yok. İsteyen Irak'ta Kürdistan diye bir yer var oraya gitsin" sözlerini hatırlatan Dündar, "İşte burası Kürdistan, burası bizim toprağımız. Bizler buradayız. Burada yaşıyoruz. Burada yaşayacağız. 31 Mart'ta Erdoğan'a da Bahçeli'ye de bunu göstereceğiz. 31 Mart'ta Erdoğan'a da Bahçeli'ye de buradan gidecek olanların bizler değil onlar olduğunu güçlü bir şekilde göstereceğiz" diye konuştu. Dündar'ın konuşması sırasında kitle sık sık sloganlarla destek verirken, Erdoğan ve Bahçeli'yi ıslıklarla protesto etti.
 
Dündar'ın ardından konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, Newroz'un Kürt halkının direniş tarihi olduğunu vurguladı. Newroz meydanında zulme karşı yakılan ateşin halen meydanlarda olduğunu vurgulayan Türk "Kawalar da bugün burada. Kawalar Newroz ateşiyle zulme karşı mücadele etmeyi sürdürüyor" diye belirtti. "Biz özgürlüğe sevdalıyız. Biz geleceğe sevdalıyız" diyen Türk, şöyle devam etti: "Bunu sonuna kadar götüreceğiz. Bugün tecridin kaldırılması, demokratik bir sürecin başlatılması, özgürce, adil bir yaşamın sürdürülmesi için Leyla Güvenler ve yoldaşları bedenlerini ölüme yatırmışlardır. Mücadele bizim için hiçbir zaman kolay olmadı. Ama sizlerle özgürlük aşkınızla bütün bunları aşacağımızı biliyoruz." 
 
31 Mart yerel seçimlerinde başarılı olmak zorunda olduklarını hatırlatan Türk, "Sizler her zaman bu değerlere sahip çıktınız, yarın da çıkacaksınız. Ama buradan bütün Türkiye halklarına sesleniyoruz. Biz bu ülkede halkların kardeşliğini savunuyoruz. Halklarımızın ortak demokratik değerde birlikte yaşamasını esas alıyoruz. Kürtler Türk halkına, Arap halkına düşman değil. Kürtler Süryani halkına düşman değil. Ama halkları birbirine düşmanlaştıran bir anlayışla karşı karşıyayız" diye konuştu. Kürt halkı üzerinde AKP-MHP eliyle yürütülen bir düşman politikası olduğunu ifade eden Türk, Kürt düşmanlığı yapılarak seçim propagandası yürütüldüğünü söyledi. Türk "Buradan Erdoğan'a bize düşmanlık ettikleri için teşekkür ediyoruz. Onların bu düşmanca tavırları bugün bizi bir daha burada bir araya getirdi. Bizi beraber kıldılar" dedi.
 
31 Mart yerel seçimlerinde AKP-MHP'nin hilelerine karşı uyaran Türk, Seyit Rıza'nın "Ben yalan ve hilelerinizle baş edemedim. Bu bana dert oldu. Ben de karşınızda diz çökmedim. Bu da size dert olsun..." sözlerini hatırlatarak, "Ama bugün hileleriyle de baş edeceğiz. Sizin mücadelenizle hilelerini boşa çıkaracağız" diye konuştu.
 
Türk'ün konuşmasının ardından yerel sanatçıların şarkılarıyla kitle kutlamalarını sürdürdü.
 
Midyat'ta ise binlerce kişi Midyat Otogarı'ndaki kutlama alanında bir araya geldi. Kutlamaya, Arap, Kürt, Türk, Süryani ve Mihallemi halkı kendi renkleriyle katıldı. Sık sık sloganların atıldığı kutlamalarda bir araya gelen binler, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutuklulara dikkat çekti. İlerleyen saatlerde dolan alanda yakılan Newroz ateşinin ardından şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.
 
HDP Midyat Belediyesi Eşbaşkan Adayları Osman Demirci ve Havva Balcı, kitleyi selamlayarak, Newroz ruhuyla sandıklara gitmelerini istedi. Ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adayı Figen Altındağ'ın konuşmasıyla program devam etti. Altındağ, "Kentimizi de kendimizi de kendimiz yöneteceğiz. Kış bitiyor bahar geliyor Bugünden itibaren ev ev dolaşmaya devam edeceğiz. Her oy sandığına diriliş ve direniş tohumu ekeceğiz. Bugünümüze geleceğimize sahip çıkacağız" dedi.
 
Ardından söz alan kent Milletvekili Tuma Çelik, kitleyi Türkçe, Süryanice, Arapça ve Kürtçe selamladı. Baskı ve zulüm karşısında çok fazla yol kat ettiklerini dile getiren Çelik, "Biz HDP olarak mücadeleyi her yerde ve her zaman vermeye çalışıyoruz. 31 Mart çok önemlidir. AKP- MHP baskıcı yönetimi kendilerini baskıyla dayatmaya çalışıyor. Bizler bunu kabul etmeyeceğiz. Barışçıl bir ortamda devam edeceğiz. Bu yüzden diyoruz ki yalanlarınızı alın ve gidin buralardan. Onlara derslerini vereceğiz. Midyat çok önemlidir. Yaşamın ta kendisidir. Egemenler baskılara devam ediyor. Onları buradan göndereceğiz. Bu topraklarda ezanlar ve çanlar aynı anda ibadete çağırıyor. Kıbleye, haça dönerek bunu beraber yapan Midyat halkı sorun yaşamıyor baskıcı egemenler buraya karışmazsa hiçbir sorunumuz olmayacak. Bizler onların bu siyasetine son vereceğiz" diye vurguladı.
 
Konuşmaların ardından çekilen halaylar eşliğinde kutlama sona erdi. 
 
MANİSA
 
Manisa'da bu yıl "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla kutlanan Newroz, Yunus Emre ilçesine bağlı Cumhuriyet mahallesi Su deposu yanındaki boş meydanda gerçekleşti. Manisa'nın her ilçesinden kadın ve çocuklar Newroz alanına yöresel kıyafetleriyle girdi. Binlerce kişi polislerin kurduğu arama kapılarından geçerek alandaki yerini aldı. Kutlamanın yapıldığı alan HDP bayraklarıyla süslenirken, sahnede Kürtçe ve Türkçe "Newroz kutlu olsun" pankartı asıldı. "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Leyla'yê", "Kürt halkı özgürdür özgür kalacak" sloganlarının atıldığı alanda halk şarkılar söyleyerek halay çekti.
 
İlk olarak konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Manisa ilçe belediye eşbaşkan adayları tüm halkların Newroz bayramını kutlayarak, barış, kardeşlik ve özgürlük dileklerinde bulundu. Manisa Belediye Eşbaşkan adayları Naci Sönmez ve Hatice Aslan da birer konuşma yaptı.
 
Direnen halkın sıcaklığıyla Newrozu kutlayan Hatice Aslan, hassas bir süreçten geçtiklerini söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz'unu kutladığını dile getiren Aslan, "Bütün cezaevlerindeki tutukluların ve Leyla Güven'in Newroz'unu kutluyoruz. Biz tecridi kıracağız" dedi. Naci Sönmez de Newroz'un özgürlük ateşi olduğunu belirterek, barış ve özgürlüklerini kazanmaya kararlı olduklarını kaydetti. Sönmez, "Ne yazık ki bu ülkede demokrasi ve özgürlüğü kazanmak için bedel ödemek gerekiyor. Bu topraklarda ötekileştirilmenin yapılmadığı keşke bir hayatımız olsaydı. Biz de bu alanlarda baharı karşılasaydık. Acılarımız ve yaslarımız var. Bayram tadında Newroz yaşatmayanları Allah bildiği gibi yapsın. Bu ateş yerel seçimlerde de yanacak. 1 Nisan sabahı bütün Türkiye halkları Newroz'un yaktığı işaret fişeğiyle baharı müjdeleyecek" diye konuştu.
 
Ardından HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Sêvê, Pakize ve Figenlerin ruhuyla Newroz bayramını kutladıklarını belirterek, "Hep vardık, varız, var olacağız" vurgusunda bulundu. Kemalbay, "Bu mücadele özgürlük mücadelesi, halkların eşitliği, emeğin ve hakkın mücadelesidir. Kadınların özgürlük, yaşama hakkı mücadelesidir. Doğanın tüm canlıların mücadelesidir. Açlık grevinin 134. gününde olan Leyla Güven ve milletvekillerine Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde bedenlerini açlığa yatıran tüm yoldaşlara selam olsun. Biz kimse ölmesin istiyoruz. Cezaevlerinde tabutların çıkmasını istemiyoruz. Onun özgür ve eşit Türkiye talebi mücadelemizde yaşayacak" dedi.
 
Savaşlarda insanların yaşamını yitirmesini istemediklerini belirten Kemalbay, Leyla Güven ve cezaevindeki tutukluların sesine ses vererek yaşam hakkını savunacaklarını dile getirdi. Tecridin insanlık suçu olduğunu dile getiren Kemalbay, "Tecridi devlet uygulayamaz. Anayasaya ve yasalara aykırıdır. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkamasın demektir. Hayatımızdaki tecridin kalkması ölümlerin durdurulması ve barışa el uzatılması demektir. Savaş isteyenler bugün zindanlardaki gerilimi tırmandırıyorlar. Faşist düzeni yenebiliriz ve onlara göstereceğiz" şeklinde konuştu.
 
HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise Newroz'un bahar olduğunu, zulme karşı baş kaldırış olduğunu söyledi. Uca, "Tarihi süreçten geçiyoruz. Yok etme siyaseti bütün alanlarda yaşatılıyor. Saldırı, gözaltı ve baskıları ile halkı yok etmek istiyorlar. Gelin Manisa halkına bakın hiç bir şey bizim mücadelemizi yok edemez. Elbette bu karanlık süreç Kürt halkının üzerinden geçiyor. Elbet bir gün güzel günler ve bahar gelecektir. Bu güzel günler için birlik ve mücadelemizi gür bir şekilde yürütmeyleyiz. Bu mücadele ve Leyla Geven öncülüğünde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kıracaktır. O zaman göreceksiniz bahar buraya gelecek. Birlik beraberlik mücadelemiz olursa her şeyi kazanırız. Dün 6 buçuk milyon insana teröristtir diyorlardı. Kim ki terörist diyorsa kendine baksın. Kim DAİŞ'i tutuyordu ve  savunuyordu terörist odur. Bugün Kürt halkı hiç bir zaman başını eğmedi eğmeyecek. Sonuna kadar bütün kazanımlar bizim olacak. 31 Mart'ta bütün duruşumuzla Manisa'da tarih yazacağız. 31 Mart'ta özgürlüğün finalini yazacağız" dedi.  
 
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılıp, Koma Hivron şarkıları ile kutlama son buldu.
 
AYDIN
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aydın İl Örgütü, "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla Merkez Efeler ilçesinde Newroz mitingi düzenledi. Kadınların rengarenk kıyafetleriyle binlerce kişi miting alanına geldi. HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, HDK Yürütme Kurulu üyesi Ayşe Yılmaz, HDP MYK, PM üyeleri, il eşbaşkanları ve yöneticiler katıldı. Kitleye seslenen Işık, özgür, demokratik bir ülke için mücadelenin önemine dikkat çekti. Alandan "Direne direne kazanacağız" sloganı atıldı.
 
Serhat'ın, Botan'ın selamlarını getirdiğini söyleyen Işık, Diyarbakır'da Leyla Güven şahsında çelik gibi bir iradenin direndiğini belirtti. Leyla Güven'den selam getirdiğini söyleyen Işık, "Yerel seçimlerde bizi büyük bir zafer bekliyor. Arkadaşlarımızın aylardır sürdürdükleri direnişle, bu ruhla zafer tüm halklar için yakındır diyorum" şeklinde konuştu. Işık, Türkiye'deki baskı ortamına dikkat çekerek, açlık grevlerinin hayati noktaya geldiğini söyledi. Işık, "Sadece var olan hukuk Sayın Öcalan için de uygulansın diye açlık grevine binlerce arkadaşımız başladı. Diyorlar ki; Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kaldırın, siz kaldırmadıkça onlar açlık grevini sürdürecektir. Ama bunlar üç maymunu oynuyor. Duymazlıktan görmezlikten geliyorlar" dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Mensur Işık ve partililer alandaki ateşi birlikte yaktı. Etkinlik halay ve müziklerle devam etti.
 
BİTLİS
 
HDP Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlediği Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Fuar Alanı'nda düzenlenen ve HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, HDP'li yönetici ve belediye eşbaşkan adaylarının katıldığı miting ve Newoz kutlamasında binler, hep bir ağızdan "Bijî berxwedana zindana" ve "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" sloganları attı.
 
Rengarenk kıyafetleriyle kadın ve gençlerin dakikalarca çalınan müzikler eşliğinde halaya durduğu kutlamada, ilk önce HDP ilçe eşbaşkanları Başkanları Burak Ballıoğlu ve Aygun Akdeniz kitleyi selamladı. Selahattin Demirtaş'ın mesajının okunması ardından HDP Tatvan Belediyesi eşbaşkan adayları halkı selamladı.
 
Ardından HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Çelalet Gaydalı, ilçe kaymakamının Newroz ateşinin yakılmasına izin vermemesine tepki göstererek, "Buradan kendilerine sesleniyorum, Newroz ateşini kimse söndüremez. Newroz ateşimizi söndürmek için gönderdiğiniz TOMA'lar gitsin de halkın mutfağına düşen ateşi söndürsünler. Ülkede işsizlik ve yoksulluk oranları almış başını gidiyor. Bu oranlar seçimlerden sonra daha da artacak" diye konuştu. 
 
Leyla Güven öncülüğünde süren açlık grevlerine de değinen Gaydalı, "Leyla Güven ile binlerce kardeşimiz bugün açlık grevinde. Yahu burada talepler çok net. Adaletin sağlanmasını, kendi hukuklarına uymaları isteniyor. Ama hükümet üç maymunu oynuyor" dedi.
 
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise açlık grevi eylemcilerini selamladı. Tecridin insanlık suçu olduğuna işaret eden Beştaş, "Tecrit derhal kaldırılmalıdır. Onun için açlık grevinde olan tüm arkadaşlarımızın talepleri haklıdır ve yerindedir. İmralı'da Sayın Öcalan ve orada bulunan hükümlülere kendi kanunlarını uygulamıyorlar. Onun için İmralı tecridi keyfi bir karardır. Keyfi kararlara karşı durmak hepimizin görevidir" dedi.
 
Partilerine yönelik baskılara değinen Beştaş, baskıların geri adım attırmak yerine daha da güçlendirdiğini söyledi. Beştaş, "Peki bizi engelleyebilirler mi? Hayır. Peki, bugün engelleyebilirler mi? Hayır. Biz dün başardık bugün de başaracağız. Biz başaracağız" diye konuştu.
 
Konuşmalardan sonra Newroz kutlaması Hozan Arhat'ın seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.
 
URFA
 
Urfa'da Newroz 11 Nisan Stadyumu önünde bulunan boş alanda kutlandı. Newroz alanına asılan "Newroz pîroz be" pankartının da aralarında olduğu Kürtçe tüm pankartlar polis tarafından "yasak" olduğu gerekçesiyle söküldü.
 
Alanda sadece Türkçe "Newroz barış ve özgürlüktür" ve Kürtçe, Türkçe ve Kirmanckî "Mutlaka kazanacağız" pankartı kaldı. Alana girmek isteyenlere polis GBT yaptı. Kimliği olmayan, 15 yaşından küçük olan ve yanında bir yakını olmayanlar alana alınmazken, parfüm, çakmak ve sarı kırmızı flamalar da yasak denilerek alana alınmadı. Çocukların alana alınmayışını eleştiren gençler, polisler tarafından darp edildi.
 
Bugün Newroz'da sahne alacak olan Hozan Serwan önceki gece HDP'nin seçim bürosu açılışında gözaltına alınmıştı. Serwan emniyet işlemleri devam ederken, yine Newroz'da sahne alacak olan yerel sanatçı Elif Rojda da GBT uygulaması sırasında gözaltına alındı. Bir diğer sanatçı Xelim Omeri ise Kürt kıyafetlerini değiştirerek alana girebildi.
 
Rengarenk kıyafetleri ile alana gelen kadınlar, ellerinde HDP bayrakları ile halaya durarak kutlamayı başlattı. Newroz Tertip Komitesi Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Kirmanckî halkı selamladıktan sonra, HDP'nin İl eşbaşkanları Adile Öncel ve İsmail Karadağlı halkı selamladı. Daha sonra alanda Newroz ateşi büyük bir coşku ile yakıldı. Kadınların zılgıtları Newroz alanını inletti.
 
Urfa'nın yerel grubu olan Meyr seslendirdiği ezgilerle halkın coşkusuna coşku kattı. Newroz başladığı andan itibaren halkın içinde gezen sivil polisler özellikle gençleri hedef aldı. Sivil polisler, Fatma Çakmak adındaki bir kadını halaydan çıkarıp gözaltına aldı. Ancak gözaltılara rağman halk "Bijî Berxwedana Zindana", "Bijî Kürdistan" sloganları attı.
 
HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Newroz öncesi kentteki baskılara ve bugün yaşanan engellemelere değinerek, "Yaptıklarını görüyorsunuz. Amaçları halkın iradesini kırmak. Biz bu şehirde olduğumuz sürece, 10 insan kalsak dahi, bu Newroz'u kutlayacağız. Bu onlara dert olsun. Bizi burada yok etmek isteyenler var.  6 milyon insanın  iradesinin karşında iktidarın gücünü arkalarına almışlar. Kürt halkını yok edeceklerini sanıyorlar" dedi.
 
HDP'nin ülkenin teminatı olduğunu söyleyen Öcalan, "Amaçları tekçi anlayışla yönetmek. Ben belirtiyorum bu şehirde Arap halkı var. Dili var, var olsun sonsuza kadar. Bu şehirde Kürdü var Türkü var. Hepsi var olacak biz farklılıkları zenginlik olarak kabul eden bir partiyiz. Kaybedecekler, bunu biliyorlar ondan dolayı halkımızı baskı altına almak istiyorlar. 2013 ve 2015 sürecini de biliyoruz. 21 Mart'a Diyarbakır'da barış deklarasyonu yayınlandı. Arkasındayız. Bu deklarasyon devlet aracılığıyla getirildi. Bu deklarasyonun arkasındayız ve destekliyoruz. Önümüzde bir seçim var, bu seçimi ölüm kalım meselesi yapanlar, kaybedecekler. Bu bir seçimdir, her şey değil ama bizim için çok şey ifade ediyor. Urfa halkına sesleniyorum, seçim günü gidip ağacın altına mühür basın" diye konuştu.
 
HDP'nin onuru ile yürüyen bir parti olduğunu söyleyen Öcalan, "HDP varsa pusulada HDP'ye, yoksa pusuladaki ilk sıraya oyunuzu verin. 31 Mart'ta vereceğimiz anlamlı bir cevap süreci barış sürecine evirebilir. Bu ülkenin yasaları var, yasayı uygulayın. İmralı'da bir tecrit var, ailesiyiz. Açın kanalları her tutuklunun iletişim hakkı var. Bunlar bu ülkenin anayasasında olan durumlar. Biliyorsunuz 2013 ve 2015'de İmralı'da olan görüşmeleri. İnsanları balık hafızalı sanıyorlar ama yanılıyorlar. Kritik bir partiyiz, kilidiz yoldaşlar kilidiz. İstanbul'da, Adana, Mersin ve Urfa'da irademizi ortaya koyacağız. HDP'ye 'terörist' diyorlar. Cumhurbaşkanı çıkıp videolar yayınlıyor. Cımbızlanmış videoları dinletiyorlar halka. Çünkü bu halka vaatleri kalmamış, o nedenle HDP'yi hedef almışlar" dedi.
 
Öcalan'dan sonra konuşan Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin de Cumhur İttifakının 3 yılda Türkiye'yi çıkılmaz bir yere getirdiğini söyledi. "Biz onları yenilgiye uğratacağız" diyen Maçin, şöyle devam etti: "Kimse Kürt varlığını inkar edemez. Biz onları bir kere daha uyarıyoruz. Kürt düşmanlığını bıraksınlar. Bizim kardeşliğimizi istiyorlarsa buyursunlar ama bizi inkar edecekseniz biz asla bunu kabul etmeyeceğiz. Türkiye'de insan hakları kalmamıştır. Tecrit bir insanlık suçudur. Tecrit son bulmalıdır. Açlık grevlerinde bir kişi daha yaşamını yitirirse bunun tek sorumlusu AKP'dir. Cumhurbaşkanı bize 'defolun gidin' diyor. Bizi hiç bir güç bu topraklardan kovamaz. Ama biz 31 Mart'ta onların bu hukuksuzluğuna son vereceğiz. Sandıklarda faşizmi boğacağız."
 
Maçin'in konuşmasından sonra HDP'nin Viranşehir, Ceylanpınar, Suruç, Halfeti, Birecik, Hilvan, Siverek, Bozova belediye eşbaşkan adayları halkı selamladı. Newroz kutlaması Kürt sanatçı Xelim Ömeri'nin ezgileri ve çekilen halaylar ile son buldu.
 
KONYA
 
Konya'nın Işıklar Mahallesi Salı Pazarı Meydanı'nda "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla yapılan Newroz alanına, yüzlerce insan yoğun güvenlik önlemleri altında geldi. Newroz'un yapıldığı alan Hakların Demokratik Partisi (HDP) bayraklarıyla süslenirken, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı 134 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in fotoğrafı sahnede yer aldı.  Rengarenk yöresel kıyafetleri ve sarı, kırmızı, yeşil flamalarla alana gelen kadınlar, ellerinde HDP bayrakları ve zafer işaretiyle alana giriş yaptı.
 
Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, "Bijî Newroz", "Bijî berxwedana Leyla", "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları atıldı. HDP Konya İlçe Eşbaşkanı Ayfer Almaz, Newroz'un direnen bir halk için önemli olduğunu söyleyerek, "Demirci Kawa'nın ruhuyla Newroz ateşimizi yakmaya başlayacağız" dedi.
 
Ardından söz alan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Leyla Güven ve hapishanelerde açlık grevi direnişini selamlayarak, "Buradan herkese seslenmek istiyoruz, bu acılar yeniden yaşanmasın diye kendi iç hukukunuza uyun. Bizi bir daha aynı acılarla karşı karşıya bırakmayın. Newroz direniştir, Kawa'nın zalim Dehaklara karşı direnişidir. Bugün Leyla Güven arkadaşımız bir mücadele yürütüyor. Türkiye'nin karanlık sürecinde çıkması için bedenini açlığa yatırdı. Bugün Leyla Güven bir direniş gösteriyor" dedi.
 
Koç, Türkiye'nin barışı için HDP'nin tek çözüm olduğunu kaydederek, "HDP'den bu kadar korkmalarının nedeni insani projelerle öne çıkmasından kaynaklanıyor. 31 Mart'ta sandıklara giderek, HDP'nin iktidar olmasını sağlayacağız. 31 Mart tıpkı Newroz gibi zalim Dehaklara karşı sandıklarda cevaplarımızı vereceğiz. 31 Mart'ta bahar yeniden gelecek meşaleyi en yukarılara doğru taşıyacağız.  Konya farklı halkların yaşadığı bir alan, bu alanlarda insanlar kutuplaştırılmadan yaşayabiliyorsa, bunu her yere taşıyacağız. Konya'daki kardeşliğin örneğini her yere taşıyacağız. Umut ve inançla Newroz'unuz kutlu olsun" dedi.
 
Newroz ateşini yakan kadınlar, "Bijî berxwedana Leyla" sloganı attı. Newroz kutlaması, sanatçıların söyledikleri şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
 
AĞRI
 
Ağrı stadyumunun arkasında bulunun boş alanda kutlanan Newroz'a on binlerce kişi katıldı. Sabah saatlerinde kadınlar rengarenk kıyafetleri ile alana gelirken, alanın etrafını kapatan polis ise bir çok noktada arama yaptı. Alana giren halk "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atarken, HDP'lilerin alana gelmesiyle de coşku doruğa çıktı. Newroz kutlamalarına HDP Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Ağrı Belediye Eşbaşkan adayları Yeliz Karaaslan, Abdurrahman Doğar, HDP MYK üyesi Salih Taşdemir ve Kars Belediyesi Eşbaşkan adayı Ayhan Bilgen katıldı. Alana gelen siyasetçiler ardından halkla birlikte Newroz ateşi yaktı.
 
İlk konuşmayı yapan HDP Ağrı Belediye Eşbaşkan Adayı Abdurrahman Doğar, AKP adaylarının Ağrı meydanında  halka hakaret ettiğini ve yalan söylediklerini dile getirerek, kenttin aşa, işe, barış ve kardeşliğe ihtiyacının olduğunu belirtti. Doğar, "Bunlar tehditle, baskıyla belediyelerimize kayyum atayarak sonuç almaya çalışıyorlar. Ağrı'da hayvancılığı, tarımı ve sanayiyi bitirdiler. Bunlar yalanlarla bu işi götürmeye çalışırlarken sizin de 31 Mart'ta verecek cevabınız olacak. Onlara gerekli dersi vermeliyiz" dedi.
 
Ardından konuşan Dilan Dirayet Taşdemir de açlık grevlerinde olanların talebini anlattı. Taşdemir, "Onların tek bir talepleri var. Tecrit kırılsın, özgürlük gelsin. Tecrit kırılmadıkça barış ve özgürlük bu ülkeye gelmez. Biz buradan iktidarın kendi hukukunu uygulamalarını bekliyoruz. İmralı'da hiçbir hukuk ilkeleri geçmiyor. Siz bunu yaparak suç işliyorsunuz. Tecrit insanlık suçudur. Tecrit kırılana kadar biz meydanlarda bunu dile getireceğiz. Arkadaşlarımız da eylemleriyle bunu sürdürecektir" diye konuştu.
 
İktidar ve Tayyip Erdoğan'a tepki gösteren Taşdemir, "Mitinglerinde dev ekranlarına HDP'lilerin görüntülerini verip saldırıyorlar. HDP'den korkuyorlar. Biz de 'korkun' diyoruz. Ekonomi ve siyasetleri iflas ettiği için HDP'ye saldırıyorlar. Konuşacak bir şeyleri olmadığı için bize saldırıyorlar. Buraya her gün bir bakan ve milletvekili gönderiyorlar. Daha önce Ağrı'nın yolunu bilmiyorlardı. Baktılar ki HDP güçleniyor ve iyi siyaset yapıyor. Teker teker bu kente geliyorlar" dedi.
 
Son olarak konuşan HDP Kars Belediye Eşbaşkan Adayı Ayhan Bilgen ise siyaseti kendi cebini doldurmak için ve kendisine koltuk ayarlamak için yapmadıklarını söyledi. Kürt halkının bir taleplerinin olduğunu dile getiren Bilgen, "Bu halkın bir iradesi, mücadelesi ve ödediği bedeller var. Bu halkın insanca, özgürce, eşitçe ve kardeşçe yaşama hakkı var. Biz siyaseti bunun için yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Bilgen, sözlerine şöyle devam etti: "Nasıl güneş doğduğunda halkları ayırmıyorsa, Kürt, Türk ve Acem diye ayırmıyorsa, nasıl yağmur bereketiyle yağdığında ülkeleri, bayrakları ayırmıyorsa, yönetimlerin de bu ayrımı yapmaması gerekiyor. HDP 'dinsiz partidir' diyorlar. Biz de bu sözleri aynen kendilerine iade ediyoruz. Partilerin dini olmaz, devletlerin derneklerin dini olmaz. Partilerin devletlerin dini adalettir, barıştır. Eğer bu değerleri önemsiyorsanız biz bu değerler için hayatımızı ortaya koymuşuz."
 
Konuşmaların ardından sahneye Serhat Çarnewa çıkarak müziği ile alanı coşturdu. Kutlamaların bitiminde ise sanatçı Serhat Çarnewa ile cezaevlerinde çocukları açlık grevinde bulunan iki kadının da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Ağrı Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, gözaltı sırasında kitle ile polisler arasında kısa süreli arbede yaşandı.
 
ANTEP
 
Antep'te HDP, DBP, TJA, EMEP ve Kürdistan Komünist Partisi'nin "Tecridi yıkacağız, Mutlaka kazanacağız" şiarıyla düzenlediği Newroz için on binler bir araya geldi. Tur Otobüsleri Parkı'nda düzenlenen newroz kutlamasına çok sayıda kişi katıldı.
 
Antepliler, 3 polis kontrol noktasından geçerek alana girerken, alan havadan dronlarla, yerde ise zırhlı araçlarla polisler tarafından abluka altına alındı. Ablukaya rağmen alana akan kadınlar, gençler ve çocuklar Newroz alanında yöresel kıyafetleriyle geldi. Halay çeken kitle "Leyla Güven onurumuzdur", "Jin jiyan azadi" sloganları attı.
 
Newroz'a mesaj gönderen Antep H Tipi Hapibhanesi'nde bulunan tutuklular, Öcalan'a uygulanan tecride karşı açlık grevine girdiklerini belirterek, toplumu da tecride karşı ses çıkarmaya çağırdı.
 
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen, bu Newroz'un da AKP'nin baskıcı yönetimi altında geçirilmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi. Selahattin Demirtaş'ın mahkeme savunmasında "Şuan fragmanı yaşıyoruz. Asıl film 24 Haziran'dan sonra başlayacak" sözünü hatırlatan Türkmen, şöyle devam etti: "Demirtaş'ın dedikleri bire bir gerçekleşti. Savaş arttı. Erdoğan baskıcı politikalarını arttırdı. Ancak tabi bu film bitmedi. Daha Selahattin Demirtaş cezaevinden çıkacak. HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven barış sofrasında yemek yiyecek. Anneler barış halayına duracak. Zulümle kurdukları bu saltanatın üzerinden halka bakanlar, bu saltanatın bitmeyeceğini zannediyor. Ancak o saltanat 31 Mart'ta bitecek. İşçiler,emekçiler ve halklar daha örgütlü bir şekilde alanlara çıkarak saltanatınızı yıkacak."
 
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ise Newroz'un barış, bahar ve yeniden doğmak olduğunu dile getirdi. Newroz'un 3 kibrit çöpü ile yaşamı yeniden kurmak olduğunu belirten Toğrul, Newroz'un Dehaklara karşı Mazlumların direnişi olduğunu ifade etti. "2013 Newroz'unu hatırlıyor musunuz?" diye soran Toğrul, "Diyarbakır'da Newroz alanında okunan Abdullah Öcalan'ın mesajıyla birlikte bu ülkeye bahar gelmişti. Barış kardeşlik gelmişti. Herkes umutlanmıştı. Ama Dolmabahçe Deklarasyonu'nun bu ülkenin egemenleri tarafından reddedilmesiyle birlikte 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana Öcalan üzerinde tarihte benzeri olmayan bir mutlak tecrit uygulanıyor. İmralı'nın kapıları açıkken barış, umut, birliktelik vardı. Ancak tecrit başladıktan sonra görüyorsunuz ki, savaş, kan ve gözyaşı var. HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven bu ülkede açlık greviyle bir çığlık yükseltiyor. Siz hukuku Sayın Öcalan ile beraberindeki siyasi tutsaklar için eğip bükerseniz, tecrit uygularsanız. İşte o zaman ülkede hukuk barış kalmaz kan ve gözyaşı olur. Leyla Güven'in talebi insanidir, hukukidir ve vicdanidir. Leyla Güven'e Antep'ten bin selam olsun" ifadelerini kullandı.
 
Güven'in ülkeye barış gelmesi için bedenini açlığa yatırdığını vurgulayan Toğrul, şöyle konuştu: "Siz tecridi uygularken aslında diyorsunuz ki 'Bu ülkeye barış gelmesin'. Ancak ne yaparsanız yapın bu çığlığı duymak zorunda kalacaksınız. Bu çığlığa Zülküf Gezen fedai eylemiyle güç katmıştır. Zülküf Gezen'in ve onun mücadele arkadaşlarının mücadelesi önünde saygıyla eğiliyoruz. Savaş demek yoksulluk, kan, gözyaşı demektir. Biz gelin barışa bir kapı aralayalım diyoruz. Nasıl ki savaş başlatıldığında ilk olarak tecridi uyguladıysanız, barış içinde ilk öncelik olarak tecridi kaldırmalısınız. Bu tecrit eninde sonunda kırılacaktır. Hiçbir ülkenin ekonomisi savaşa dayanamaz. Savaşa yatırım yaptıkça bu ülkenin halkını yoksullaştırıyorsunuz. Savaş pahalıdır, ancak barış ise ucuzdur. Kürt'e karşı düşmanlık edenler gelin bu düşmanlıktan vazgeçin."
 
Konuşmalardan sonra sahne alan Siya Şevê grubunun ezgileriyle halaya durdu. Dinletinin ardından kutlama sona erdi.
 
ADANA
 
HDP Adana İl Örgütü, "Mutlaka kazanacağız tecridi kıracağız" şiarıyla Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda Newroz Bayramı'nı kutladı. Sabahın erken saatlerinde halk çocuklarıyla birlikte ellerinde HDP bayraklarıyla alana geldi. Alana girmek isteyen halk 3 farklı arama noktasında üstleri arandıktan sonra alana alındı. Şal û şepik giyenler, ellerinde sarı, kırmızı ve yeşil flama olanlar polislerce alana alınmadı. Yine çantalarında defter olan öğrencilerin defterleri de alana alınmadı. Alan HDP ve DBP bayraklarıyla süslenirken, "Newroz pîroz be" pankartı asıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, kitle hep bir ağızdan Çerxa Şoreşê marşı okudu.
 
Newroz alanında sık sık "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Kitle çalınan müzikler eşliğinde dakikalarca halay çekti. Çocukların ellerindeki bayrakları sallayarak halaya durması renkli görüntüler oluşturdu. Tüm halkın Newroz'unu kutlayan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve tutukluların direnişine dikkat çekerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını istedi.
 
Ardından Barış Anneleri ve HDP Milletvekili Kemal Peköz alkış ve zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşini yaktı. HDK Adana İl Meclisi Sözcüsü Uğur Bayrak, mutlak tecridin kaldırılmasını isteyerek, 31 Mart'ta AKP-MHP ittifakını gerileteceklerini kaydetti. HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz de, Leyla Güven ve tutukluların Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, yasaların uygulanması için açlık grevinde olduğunu hatırlatarak talebin karşılanmasını istedi.
 
Savaş politikalarına son verilmesini isteyen Peköz, "Tüm varını yoğunu silah tüccarlarına aktaran iktidar yoksulların ekmeğini her gün bir dilim daha azaltıyor" dedi. HDP'nin Türkiye'deki tüm halkları kardeş olarak gördüğünü sözlerine ekleyen Peköz, halklar arasında olan kardeşliğin iktidarda olmadığını ve terörist söylemlerine rağmen doğru bildiğiklerini sonuna kadar söylemeye devam edeceklerini vurguladı. Kendilerine yönelik saldırıların HDP'nin seçim tutumu ile ilgili olduğunu söyleyen Peköz, "Akşama kadar milli irade diyenler halkımızın iradesini hiçe sayıp kayyumlar atadılar. Belediyeleri yandaşlarına peşkeş çektiler. Ancak halkın iradesini hiçe sayanlara halk gereken cevabı 31 Mart'ta cevap verecek" ifadelerini kullandı.
 
Cenazeler üzerinden politika yapılmasına da tepki gösteren Peköz, "Önemli olan cenazelerin gelmesini önlemektir. IŞİD'e arka çıkan, Afrin'de göçlere neden olan, 10 Ekim Ankara katliamına sebep olan kardeş istemiyoruz" dedi. Peköz, "Gerçekten kardeşlik hukukuna uyan, acılarını kendisine acı yapan, eden değil sorunumuzu dinleyen kardeş istiyoruz. Bunun için Batı'da AKP-MHP ittifakını geriletmek için oy vereceğiz. Programlarını beğendiğimiz için değil ama AKP'yi geriletmek için. 31 Mart'ta Cumhur ittifakının karşısındaki partilere oyunuzu vereceğiz" şeklinde konuştu.
 
Son olarak konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, seçimlerde Cumhur İttifakını geriletmek için oy kullanılmasını isteyerek, sandıkta halkı demokratik güç birliğinin adaylarına oy vermeye çağırdı. Konuşmalar ardından kitle Koma Gulê Xerzan ve Koma Şitlên Azadî gruplarının seslendirdiği ezgiler eşliğinde halay çekti.
 
Kutlama sonrası kitle "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganıyla yürüyüşe geçti. Uzun süre yürüyen kitlenin önünü kesen polis, toplu yürümeleri halinde müdahale edeceğini söyledi. Kitle yürümeye devam edince polis kalkanlarla saldırdı. Çok sayıda kişi polislerce darp edilerek gözaltına alındı. Polisin, halkın ellerindeki bayrakları alarak, çöpe atması dikkat çekti. 
 
Öte yandan Adana Ülkücü Ocakları binası önünden geçen kitleye, bir grup ırkçı saldırırken; kitle gruba "Bijî Serok Apo" sloganı atarak cevap verdi.
 
MERSİN
 
Mersin'deki Newroz Bayramı etkinliği Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Miting Alanı'nda "Mutalaka kazanacağız" şiarıyla gerçekleşti. Kutlamaya HDP Mersin milletvekilleri Fatma Kurtulan, Rıdvan Turan, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun ve sanatçılar Cevdet Bağca, Şerzat, Jinawaz gibi birçok müzik grubu katıldı.
 
Akdeniz, Toroslar, Yenişehir gibi birçok mahallede bulunan halk sabahın erken saatlerinde alanı doldurmaya başladı. Geleneksel kıyafetleri ve ellerindeki HDP bayrakları ile alana giriş yapmak isteyen halk burada polisin yoğun önlemi ile karşılaşarak üç farklı yerde üst aramasından geçti. On binlerin alanı doldurduğu etkinlikte halk, "Bijî Serok Apo", "Bijî berxedana zindanan", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.
 
Etkinlik barış ve demokrasi şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte ilk olarak konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanları Mustafa Işık ve Zuhal Önen, başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu'da direnen tüm halkların Newroz Bayramını kutlayarak Newrozu PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren Zülküf Gezen'e adadı. Ardından konuşan HDP Akdeniz Eşbaşkanı Abdulselam Kutlu ise, alanı dolduran yurttaşları selamlayarak "Newroz ile beraber başta Leyla Güven olmak üzere tüm tutuklu arkadaşlarımızın taleplerini karşılayacağız" dedi.
 
Ardından konuşan SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminde bulunan Leyla Güven ve cezaevlerinde direnen tutuklulara selamlarını göndererek tüm Ortadoğu'nun Newroz bayramını kutladı. Uğur, "HDP ile 31 Mart'ta iktidarın oyununu bozarak, barış ve demokrasiyi tekrar hayata geçireceğiz. Bizlerin birlikteliği kuvvetli bundan eminiz. Bugün bu alan da gösterdi ki bizler çok daha güçleniyoruz" diye konuştu.
 
Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun, Newroz'un zalimlere karşı direnen bir bayram olduğunu hatırlatarak, "Demirci Kawa zalim Dehak'a karşı direnişi örgütledi. Biz de yan yana durarak, mücadele ederek zalimlere karşı durabiliriz. Gün direniş günüdür. Newroz Ortadoğulu halklara yakılan özgürlük ateşidir. Biz de Ortadoğu'da direnen halklardan olduğumuz için bizler de direnişe geçmek zorundayız. Bu süreçte direnişe geçen ve bedenini ölüme yatıran ve ardından yaşamına son veren Zülküf arkadaşımızı gördünüz. Bu iktidar ölülerimizden dahi korkuyor. İradelerimize kayyum atayan bu anlayış bize ‘size tekrar kayyum atacağız' diyor. Biz de onlara her ne olursa olsun direneceğimizi ve kazanacağımız söylüyoruz" dedi.  
 
İktidarın toplumun tüm muhalif kesimlerini özellikle de direnen kadınları hedef aldığını dile getiren Torun, "Buradan direnen tüm kadınlara selamlarımı iletiyorum. Bu iktidar döneminde kadın cinayetleri ve tecavüzler arttı. Kadınlar en fazla da bu iktidar tarafından hedef alınmış durumda. Yine ekonomi en fazla bunlarla dibe vurdu. Bunlar bu ekonomik çöküntüyü kendi basın ve medyasıyla gizlemeye çalışıyorlar. Ama artık olup bitenleri yaşananları gizleyemiyorlar. Bu iktidara karşı güçlerimizi birleştirmek zorundayız. Bizler direnişimizi yükseltirsek yan yana durmayı başarırsak onlarda bize direnemeyecektir" şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
 
İl Seçim Kurulu tarafından adaylığı engellenen Aleddin Erdoğan da kayyuma ve kendisinin adaylığını veto eden anlayışa 31 Mart'ta cevap vereceklerini belirtti.
 
Yerine kayyum atanan Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu da, kayyum atanan gaspçı anlayışa güçlü bir cevap için herkesi Newroz ruhuyla 31 Mart'ta sandıklara çağırdı.
 
Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakılmasından sonra konuşan HDP Milletvekili Fatma Kurtulan, Newroz'un simgesi haline gelen ve bedenini ateşe verenleri selamlayarak, halkın tüm baskılara rağmen tüm Türkiye ve Kürdistan'da Newroz'u coşku ile kutladığını aktardı. Kurtulan, "Newroz'umuz Leyla Güven arkadaşımız ve bütün tutuklu arkadaşlarımızın direnişi ile büyüyor. Onların direnişi zalim Dehak'lara karşı verilen mücadeledir. Bu Newroz'un adı Leyla'dır. Bu Newroz'un adı Zülküf Gezen'dir. Zülküf arkadaşımız baskıyı tecridi kabul etmediği için canını verdi. Biz de buradan söz veriyoruz tecrit kalkmayana kadar bizler de mücadelemizi durdurmayacağız. Halkımızın bu coşkusunu da 31 Mart'ta sandığa yansıtacağız. Zulümden başka elinden hiçbir şey gelmeyen bu iktidara karşı tüm yurttaşlarımız sandığa giderek bu iktidara karşı cevabını vermelidir' dedi.
 
Seçim stratejileriyle AKP iktidarına kaybettireceklerini de sözlerine ekleyen Kurtulan, "Bizler adaylarımızın ve oylarımızın olmadığı yerde demokrasi güçlerinin işaret ettiği sandığa gideceğiz. Bütün çabamız bu iktidarı indirmektir. İktidarın gidici olduğunu gördü. Ondan dolayı herkese saldırmaya başladılar. Ondan dolayı her yerde il ilçe yöneticilerimizi gözaltına alarak tutuklamaya başladılar. Ne yaparsanız yapın ne gözaltındakiler, ne tutuklu arkadaşlarımız, ne de biz vazgeçmeyeceğiz. Biz de o güne kadar ‘Akdeniz Ya Me Ye' diyeceğiz. Biz Mersin'e yakışan ve demokratik katılımcı bir belediyeyi tahsis etmek için tüm çabamızla çalışacağız.
 
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Newroz'un direnen halklar için var olma, başkaldırma günü olduğunu belirterek, zalim Dehak'ı bugünki iktidara, direnen halkları da Demirci Kawa'nın yoldaşı olarak gösterdi. Turan, "Newroz aynı zamanda 2013 yılında sayın Abdullah Öcalan'ın halklara yayınladığı mesajdır. Öcalan'ın mesajı bu ülkede akan kanı, yaşanan baskıları, tecridi durdurdu. Öcalan'ın mesajı bu ülkeye barışı ve demokrasiyi adım adım getirmekteydi. Ne zamanki AKP hükümeti kendi oylarının azaldığını gördü işte o zaman barış masasını tekmeledi. Kan dökülmeye başladı, huzursuzluk başladı. Hangi savaş olursa olsun bütün savaşların sonu barıştır. Barış yaşanan yerlerde herkes keşke daha önce barışı yaşasaydık diyor. Gençliğimizi alan, yaşamları alan bu savaşın sonu barıştır. Ama bu sorunu güvenlik olarak anlayan iktidarın soruna yaklaşımı çözümü değil çözümsüzlüğü dayatıyor" ifadeleri kullandı.
 
Leyla Güven ve cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerine de değinen Turan, yaşanacak olan ölümlerden AKP hükümetinin sorumlu olacağını söyledi. Turan, "Zülküf arkadaşımızın ölümünden  AKP hükümeti sorumludur. Biz barış dedikçe birileri ürküyor ve saldırıyor. Bırakın onlar saldırsınlar biz 31 Mart'ta çok iyi bir ders vereceğiz. O kadar tedirginler ki seçim çalışmaları yapmayalım HDP'ye saldıralım diyorlar. Ama şunu söylemek istiyoruz gelsinler bu alanı görsünler bizim ne demek istediğimizi göreceklerdir. Biz savaşa gitmiyoruz seçime gidiyoruz. Ama Cumhur İttifakının seçim çalışmaları ayrıştıran ve kutuplaştıran ve de beka haline getiren bir siyaseti var. Bu ittifak 17 yıldır halkı ekonomik krize sokan, halkın evlatlarını savaşta kaybeden bir zihniyetle yarışıyoruz. Onlar kaybedecek bunu çok iyi biliyoruz. Evelallah bu Cumhur ittifakını tarihin çöp sepetine göndereceğiz" şeklinde dile getirdi.
 
HDP Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan Adayı Reşat Aşan da halkı selamladıktan sonra sözlerine, "Bu kararlılık  31 Mart'ta bekoların saltanatına son verecek" diye başladı. Mersin Valiliği'nin iktidar için sokak sokak dolaşarak seçim broşürleri dağıttığına dikkat çeken Aşan, "Kendilerine halkçı diyenler gidip broşürler dağıtıyorlar. Bunların halkçı hiçbir yanı yok halkçı olan, halktan yana olan bu alanda. 31 Mart sonunda 1 Nisan itibariyle bu halkları kültür mozaiğine çevireceğiz. Kürtlerin hakkını, Türklerin, Alevilerin, Sünnilerin haklarını vereceğiz. 31 Mart'ta Akdeniz Belediyesini bizim olanı büyük bir farkla geri alacağız" dedi.
 
Son olarak konuşan Belediye Eşbaşkanı Emine Şilan Yüksekkaya ise iktidarın halkın örgütlülüğünden korktuğunu ifade ederek herkesi 31 Mart'ta iradesine sahip çıkmaya çağırdı. Yüksekkaya, "Akdeniz bizimdir. Bizim olanı geri alçağız" dedi. Yüksekkaya, yaptığı konuşmaların ardından şarkılar söyledi.
 
Newroz kutlamaları sanatçı Cevdet Bağca, Şerzat, Jinawaz gibi birçok müzik grubunun şarkıları ile son buldu.
 
ANTALYA
 
HDP Antalya İl Örgütü, "Mutlaka kazanacağız tecridi kıracağız" şiarıyla Kepez Arena Turgut Özal Spor Salonunun önünde bir araya gelerek, Newrozu kutladı. Halk polis noktasında üst aramasından geçirildikten sonra alana girebildi. 7'den 70 binlerin katıldığı etkinlikte saygı duruşu ve Newroz ateşinin yakılmasıyla kutlamalar başladı. HDP Antalya İl Eşbaşkanları Remziye Zengin ve Muhsin Taşar, AKP'yi mutlak tecridi kaldırmaya davet etti. Son olarak konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise mutlak tecridin kaldırılmasını isteyerek halkın Newroz'unu kutladı. Kutlama halaylarla son buldu. 
 
HATAY
 
HDP Hatay İl Örgütü öncülüığünde, "Mutlaka kazanacağız tecridi kıracağız" şiarıyla İskenderun'un Yıldırımtepe mahallesinde bulunan boş alanda bir araya gelen halk Newroz'unu kutladı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamalarda Newroz ateşi yakıldı. HDP Hatay İl eşbaşkanları Kerem Nalbant ve Sultan Başaran Güven, tutukluların direnişine dikkat çekerek, mutlak tecridin kaldırılmasını istedi. Etkinlikte konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Cumhur İttifakına geri adım attırıp, gerileteceklerini söyledi. Güven ve tutukluların direnişine değinen Hatimoğullları, AKP'yi; mutlak tecridin kaldırmaya çağırdı. Hatimoğulları, "Mutlaka kazanacağız" dedi. Konuşmalar ardından Newroz halaylarla kutlandı.
 
BİNGÖL
 
Bingöl'de Saray mahallesindeki Sağlık Caddesi'nde gerçekleştirilen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Newroz alanını dolduran kadınlar, gençler, yaşlılar, "Direne direne kazanacağız", "Zülküf Gezen onurumuzdur", "Leyla Güven onurumuzdur" ve "Jin, Jiyan, azadî" sloganları atarak halay çekti. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl Belediye Eşbaşkan adayları Senem Çakas ve Hişyar Özsoy'un da katıldığı kutlama, bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.
 
Kutlamada konuşan HDP Milletvekili Erdal Aydemir, tecride karşı açlık grevine girenlerin Newrozlaştığını söyledi. Newrozun zulme karşı direnişin sembolü olduğunu belirten Aydemir, "Açlık grevinde bulunan Hakkari milletvekilimiz Leyla Güven ve onunla birlikte Tayip Temel, Dersim Dağ ve Murat Sarısaç olmak üzere şu anda dünyanın birçok yerinde İmralı tecridinin kaldırılması için bedenlerini açlık grevine yatıranlara bu Newroz meydanından sesleniyoruz; siz Newrozlaştınız, zulme, haksızlığa  karşı direniyorsunuz. Bingöl'den Newroz selamlarımızı gönderiyorsunuz" şeklinde konuştu.
 
Açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin meşru olduğunu söyleyen Aydemir, hükümete çağrıda bulunarak, cezaevinde yaşanacak tüm olumsuzluklardan başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin sorumlu olacağını söyledi.
 
Bingöl Belediyesi Eşbaşkan Adayı Senem Çakas ise Newroz'un sadece bir bahar bayramı olmadığı, aynı zamanda zorbalıklardan kurtulmanın bir sembolü olduğunu belirterek, "Dünyanın başlangıcından beri, sahip olduğumuz özgürlük ruhumuzu hiçbir zaman yitirmeyeceğiz. Direnişimizi devam ettireceğiz. Buradayız artık bizi görmek zorundalar. Hiçbir şekilde alanlardan geri durmayacağız. Daha güçlü devam edeceğiz. Newroz direniştir, diriliştir. Zalimlere karşı bir başkaldırıdır. Newroz eril egemen zihniyetin bütün çabalarına karşı kadınların destansı direnişiyle tarihte yer almasıdır" ifadelerini kullandı.
 
Bingöl Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hişyar Özsoy da Newroz'un binlerce yıldır zulüm altında olan insanlar için bir umut günü olduğunu kaydederek, "Her kışın sonu bahardır. Umuyoruz ki siyasetten de bu memlekete bahar gelecek. Tıpkı 7 Haziran'da yaşadığımız gibi. Hükümetten tutun Cumhurbaşkanı ve diğer tüm partiler, şimdi kim daha çok milliyetçi havasına girmiş. Vatanperver duyguları istismar ederek 31 Mart'ta sandıkları doldurmaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanı günde üç defa topluma bağırıp çağırıyor, herkesi tehdit ediyor. Geçen gün hızını alamamış hepimize yol gösteriyor. Daha önce de bu tehditleriyle karşılaştık, ona 7 Haziran'da cevap verdik. 31 Marta şunu haykıracağız; Bingöl bizim, Amed bizim, Ankara, İstanbul bizim başka gidecek yerimiz yok. Kürtlere parmak sallayan birçok cumhurbaşkanı gördük. Hepsi geldi gitti. Biz kaldık buralarda" diye konuştu.
 
Barış sürecinden sonra PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin ülkeye pahalıya patladığını ifade eden Özsoy, "O günden bugüne bize saldırıyorlar. Kürtlere terörist diyorlardı, bakın şimdi, önüne gelene terörist diyorlar. Kendisi gibi düşünmeyen herkese terörist diyorlar. Türkiye'de AKP-MHP ittifakına kaybettirerek, bütün zaferlerimizi başta Leyla Güven olmak üzere en zor koşullarda dahi direnişi bir yaşam biçimi olarak gören bütün yoldaşlarımıza armağan ediyoruz" dedi.
 
Konuşmaların ardından sahne alan Mizgin Tahir ve yerel sanatçıların ardından kutlama sona erdi.
 
ELAZIĞ
 
Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde ise Newroz kutlaması binlerce kişinin katılımıyla Otogar alanında yapıldı.  Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamada yurttaşlar "Leyla Güven onurumuzdur", "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak halay çekti. HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş'un konuşma yaptığı ve Newroz ateşinin yakıldığı kutlamada, Sanatçı Mervan Tan ve yerel sanatçılar sahne aldı.
 
HAKKARİ
 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kutlanan Newroza binler katıldı. Kutlamanın ilçe dışında bulunan stadyumda yapılmasına rağmen 7'den 70'e binlerce kişi katıldı. Sabah saatlerinden itibaren soğuk ve çamur demeden yollara düşen halk, girişinde GBT kontrolünde geçildikten sonra stadyuma alındı. Çakmak ve kalem dahi alınmayan alana akın eden binlerce Yüksekovalı, sanatçı Ruken Yılmaz'ın söylediği şarkılar eşliğinde halaya durdu. Kadın, erkek çocuk herkesin yöresel kıyafetlerle geldiği alanda, "Zülküf Gezen ölümsüzdür", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bijî Serok Apo sloganları"  sloganları yükseldi.
 
Kutlamada konuşan HDP Hakkari Milletvekilli Sait Dede, "Zalim Dehaklara karşı büyük mücadele veren Kawa'nın torunları şuan aynı amaçla cezaevlerinde direniyor. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi için canlarını ortaya koyan binlerce insana buradan onbinlerin selamını gönderelim. Bu kitle bu coşku onların tecrittin yerle bir edecek. Zülküf Gezen şahsından direnenlere binlerce kez selam olsun" dedi.
 
Ardından Hakkari eski milletvekilli Hamit Geylani, Hakkari Belediyesi eşbaşkan adayları Cihan Kahraman ve Seher Kadırhanoğlu ile Yüksekova Belediyesi eşbaşkan adayları Remziye Yaşar ile İrfan Sarı kitleyi selamlayarak, Newrozlarını kutladı. 
 
Program sanatçılar Ruken Yılmaz, Umut Yılmaz ile Koma Havin'in söylediği parçalar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. 
 
Newroz, "Zülküf yoldaş ölümsüzdür", "Bîjî berxwedana zindanan", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Bijî berxwedana Leyla" sloganlarıyla ilçe merkezine kadar yapılan yürüyüşle son buldu
 
SAMSUN
 
ESP, SYKP, HDP, HDK, EMEP, ÖDP'den oluşan Samsun Demokrasi Güçleri, Newroz bayramı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında konuşan SYKP İl Eşbaşkanı İlhan Cüre, Newroz'un Kürtlerin en önemli tarihsel günlerinden biri olduğuna vurgu yaptı. Cüre, "Newroz'un Kürt halkı açısından tarihsel misyonu ve önemi, direniş mirasının varoluşsal tarzına dönüşmüş olmasıdır. Zalime karşı mazlumun mücadelesi olarak hafızalarda yer etmiş olmasıdır. Bundan dolayı Newroz'un en net ve sade tanımı zalime karşı direnmedir. Ortadoğu halkları başta olmak üzere zulme karşı direnen tüm halkların özgürlük umudu haline gelmiştir. AKP-MHP bloğunun, Kürt halkının kazanımlarına saldırarak,milliyetçiliği körükleyerek cidi bir toplumsal kutuplaşma ve nefret çarkı yaratılığına değinilirken, iktidarın sahip olduğu güce rağmen halkın direnişini kırmayı başaramadı" dedi.
 
MUĞLA
 
HDP Muğla İl Örgütü Bodrum İlçe örgütüyle ortak kutlama düzenledi. Binlerce kişi Gümbet Pazar  Yeri’nde Newroz için bir araya geldi. Mitinge il ve ilçe eşbaşkanları, parti yöneticileri ile binlerce kişi katıldı.  Kitle HDP bayrakları ve Leyla Güven fotoğraflarını taşıdı. 
 
Milletvekili Murat Çepni, kitleyi selamlayarak konuşmasına başladı. Çepni, ekonomik kriz, yerel seçimler ve 134 gündür açlık grevinde olan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ile binlerce tutuklunun talebine ilişkin konuştu. Çepni, “Bizi birbirimize düşmanlaştıranlar halktan oy bekliyor. Bu seçimlerde Türkü, Kürdü, bu faşist düzene son vermek için birlikte olacaktır. Halklarımızın siyasi iradesi bu faşist ablukayı dağıtacak. Sadece kayyum atanan DBP’li belediyeleri değil, üstüne yenilerini de koyarak kazanacağız. Halklarımız şimdiden süpürgelerini hazırladı, 31 Mart’ta onları süpürmeye gidiyoruz. Öyle bir demokrasi tokadı atacağız ki, bu kayyumcu zihniyet bir daha el koymaya çalışırken, tekrar kayyumu aklından geçiremeyecek” dedi. Çepni, “AKP-MHP kazanmasın diye tüm demokrasi güçlerini destekleme kararı aldık.  Yerel yönetimlerde daha fazla söz sahibi olmak istiyorsak, hepimiz tek tek oylarımıza sahip çıkarak sandıklara gitmeliyiz. Seçim süreci bir demokrasi mücadelesidir. 2019 bizim zafer yılımız olacak. AKP-MHP koalisyonu yatıyor kalkıyor HDP’yi itibarsızlaştırmaya çalışıyor. HDP’ye oy veren milyonları teslim alamıyor ondan böyle saldırgan davranıyorlar. Ama biz milyonlarız asla bitmeyeceğiz. Çoğalarak büyüyeceğiz” vurgusunda bulundu. Miting, halay ve müziklerle son buldu.
 
BURSA
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa İl Örgütü, "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla Yıldırım ilçesi Arabayatağı Pazar Alanı'nda Newroz kutlaması gerçekleştirdi. Binlerce kişinin katıldığı kutlamada müzik eşliğinde halaylar çekildi. Küçük bebekleriyle gelen kadınlar giydikleri yöresel kıyafetlerle alanı renklendirdi.
 
Newroz etkinliği Zülküf Gezen anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından Mir Müzik Grubu sahne aldı. Daha sonra EMEP Bursa İl Örgütü'nün gönderdiği dayanışma mesajı ve Bandırma T Tipi Cezaevi'nde siyasi tutukluların gönderdiği Newroz mesajı okundu.
 
Tutuklular gönderdikleri mesajda İmralı Cezaevi'nde devam eden tecride dikkat çekerek, "Halklar savaşla açlıkla ve binbir çeşit korku türüyle sindirilmeye çalışılıyor. Ama inanıyoruz ki halkımız tüm korkuları bertaraf edecek sonsuz güce sahiptir. Halkımızın faşizme boyun eğmeyeceğine inanıyoruz. Çünkü faşizm bu topraklara ait değildir. Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Lazıyla insanca hep birlikte demokratik değerlerle insan hak ve hukukun egemen olduğu bir zihniyetiyle bu toprağın derinliklerinde yatıyor. İmralı üzerinde insanlık tarihinin şahit olmadığı ağır ve gayri insani bir tecrit yürürlüktedir. Bu tecrit sadece İmralı tecridi değildir. Bu tecrit halkların ortak paydada eşit özgür ve barış içinde yaşamasına engeldir" diye kaydetti.
 
Mesajların okunması ardından HDP Bursa İl Eşbaşkanları Serpil Yıldız, Resul Baykara halkı selamladı. Ülkenin ağır tecrit altında olduğunu dile getiren Serpil Yıldız şöyle konuştu: "Bugün cezaevlerinde yaşanan tecride, hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı binlerce insan bedenlerini ölüme yatırmış durumda. Tekirdağ Cezaevi'nde tecridi protesto etmek amacıyla siyasi tutsak Zülküf Gezen hayatına son vermiştir. Yine irademiz olan halkın oylarıyla seçilen Leyla Güven açlık grevindedir."
 
Ardından söz alan Resul Baykara ise tecridin kaldırılması için herkesin mücadele etmesi gerektiğine değinerek, açlık grevinde olan tüm insanları yaşatılması için mücadele çağrısında bulundu.
 
Daha sonra söz alan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Kurul üyesi Zeki Tombak da seçimlerin önemine değinerek, "Kürdistan'da kazanacağız. Türkiye'nin her tarafında onlara kaybettireceğiz. Dolmabahçe'de masa devrildiğinden beri Öcalan etrafında örülen bir tecrit duvarı var. Bu duvar zaman içinde Türkiye'nin her metrekaresini kuşattı. Bu kuşatmayı kaynağında kırmak gerekir diye Leyla Güven bir kadın hissiyle açlık grevine başladı. Bugün 134'üncü günü. Leyla Güven'e selam olsun. 1 Mart'tan beri yoldaşlarımız tecridi kırmak için açlık grevinde. Bu hafta toprağa verdiğimiz ölümsüzler arasına karışan Zülküf Gezen yoldaşımıza selam olsun. Yeniden barışın yolunu açmak için Öcalan'ın yeniden siyasette etkisini hissettirmek için 31 Mart çok önemli. Sandık başına gitmeyen bir kişiyi bırakmayalım. 1 Nisan'dan itibaren hep beraber yeni bir mücadele dalgası yaratmak için kolları sıvayalım. AKP'nin gidecek bir yeri kalmasın. Onların gidişini hızlandıralım" dedi.
 
Ardından sahneye çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan kitleyi Kürtçe, Türkçe selamladı. Her gün yönetici ve üyelerinin gözaltına alındığını, tutuklandığını hatırlatan Paylan devamla, "Süleyman Soylu kara kara düşünüyor. Ne yapıyorsak işe yaramıyor diyor. Neden biliyor musunuz. Onlar zalim biz de onurumuz için mücadele ediyoruz. Fazla bir şey istemiyoruz. Kardeşçe barış içinde yaşamak istiyoruz. Ama onlar anlamıyorlar. Diyorlar ki tek olacağız. Hepimiz Türküz diyeceğiz. Oysa biz diyoruz ki, Türküz, Kürdüz, Ermeniyiz. Bunu anlamadıkları için saldırıyorlar. Onların zulmü varsa bizim barışa olan inancımız var. Bu inanç asla diz çökmeyecek" dedi. 
 
31 Mart seçimlerinde kayyumları Ankara'ya göndereceklerini de ifade eden Paylan, "Hepsini sarayın bahçesine gönderiyoruz. Yalnızca Amed'den değil. Şırnak'tan, Hakkari'den, Van'dan, Bitlis'ten bütün kayyımları süpürüp Sarayın bahçesine göndereceğiz. Alsın Tayyip Erdoğan hayrını görsün kıyyımlarının. Batıda da bize çok önemli bir görev düşüyor arkadaşlar. AKP-MHP faşist bloğuna kaybettireceğiz. Gereken dersi vereceğiz. Bursa'da, Antalya'da, İstanbul'da kayıp etmeleri çok önemli. Barışın düşmanı Süleyman Soylu'ya gereken dersi vereceğiz. Tek yaptıkları şey Kürt halkının düşmanlığını yapmak. Özelikle AKP-MHP faşist bloğu Kürt halkının baş düşmanıdır" diye belirtti. 
 
Leyla Güven'in açlık grevinde olduğunu hatırlatan Paylan, tek talebinin tecridin kaldırılması olduğunu vurguladı. Leyla Güven'in barışın anahtarının İmralı olduğunu söylediğinin altını çizen Paylan, "Bu sese hep beraber ses verelim. AKP 5 yıldır memlekete huzur vermedi. AKP 5 yıldır hem kendine kaybettirdi, hem de topyekun memlekete kaybettirdi. Leyla ve cezaevindeki yüzlerce arkadaşımız bunun için direniyor" diye konuştu.
 
Paylan'ın konuşması ardından Newroz ateşi çalan şarkılar eşliğinde büyük bir coşkuyla yakıldı. 
 
Ardından Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları Xalide ve Veysel Ciwan sahne aldı. Sanatçıların sahne almasıyla coşkulu anlar yaşandı. Kutlama boyunca sık sık "Bijî Serok Apo", "Direne direne kazanacağız", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı. 
 
ÇANAKKALE
 
HDP Çanakkale İl Örgütü, 21 Mart Newroz bayramını Esenler mahallesinde bulunan Cumartesi Pazarı Otoparkı'nda kutladı. Newroz kutlamasına HDP Milletvekili Zeynel Özen katıldı. Tertip Komitesi Başkanı Hasan Türkoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi Lapseki İlçe Başkanı Ramazan Taşdemir, HDP Çanakkale İl Eşbaşkanı Seza Beytaş'ın konuşma yaptığı kutlamada Newroz ateşi yakıldı. Yakılan ateşin üzerinden atlayan kitle çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. Büyük bir coşkunun hakim olduğu kutlama daha sonra sloganlarla sona erdi.