24 Eylül 2024 Salı

Basel'de Z kuşağı tartışıldı

Marksist Teori yazarı Arif Çelebi'nin katılımıyla "Z kuşağı ve gelecek" konulu söyleşi düzenlendi. Çelebi, Avrupa'da işsiz genç nüfusun arttığına dikkat çekti. "Kapitalizmin bu gençlere vereceği hiçbir şey yoktur" dedi.

İsviçre'nin Basel kentinde Marksist Teori yazarı Arif Çelebi ile "Z kuşağı ve gelecek" konulu söyleşi düzenlendi. İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu (İGİF) çatısı altında çalışma yürüten Basel Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi (BEKSAM) tarafından organize edilen söyleşi Kannanfeldplatz anfi tiyatrosunda yapıldı.

Temmuz ayında ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan söyleşide konuşan Arif Çelebi, "Her yirmi yılda bir kuşak belirleniyor, bu genç kuşakla bizim kurduğumuz bağ ile burjuvazinin kurduğu bağ aynı değildir" dedi. Çelebi "Burjuvazi gençleri tüketim alanına çekerek kapitalist sistemin bunalımı içerisinde geleceksizlik verir, biz devrimci sosyalist marksist düşünenler ise bu gençlere geleceğin devrim ve sosyalizmde olduğunu gösteririz. Bizler olaylara  meteryalist bir bakışla bakmak zorundayız. Bu genç kuşak ne istiyor, yaşamlarını nasıl şekillendiriyorlar?" sorusu yöneltti.

Üretim ilişkileri ve kuşaklar arasındaki ilişkileri kapsamlı olarak ele alan Çelebi "Günümüz gençliği sosyal medyayı daha fazla kullanarak kendi kuşağıyla daha hızlı bağ kurmaktadır" dedi. Kuşaklar arası mücadele taleplerini de değerlendiren Çelebi şunları söyledi:

"Bugünkü gençlik işsizlik yoksulluk ve geleceksizliğe karşı mücadele ediyor. Oysa 68 kuşağında isyan eden gençlerin talepleri, açlık yoksulluk değil sosyalizm talepleri vardı. 68 kuşağı gençler geleceğin sosyalizmde olduğunu kavramışlardı. Bugün Avrupa ülkelerinde yüksek okul okumuş bir kaç dil bilen, eğitim aldığı mesleğinde ve istediği işte çalışamayan gençler var. Avrupa ülkelerinde yüzde 20 üzerinde işsiz genç kesim var. Ve bu gençlerin bir kısmı değişik bağımlılık illetine bulaşıyor. Kapitalist sistemin bunalımını en acı biçimde gençlik yaşıyor. Bu sistem gençlere gelecek vaad etmiyor. Kapitalist ve emperyalist sistemin yarattığı açlık, yoksulluk, işsizlik ve ekolojik vb. tüm sorunlar karşı mücadeleden başka seçenek bırakmıyor. Gençlik kendi yolunu çiziyor, biz bu kuşağa kopuş kuşağı diyoruz. Sistemin bu gençlere vereceği hiçbir şey yoktur, geleceğiniz için devrimci sosyalist, komünist partilerde örgütlenerek geleceğinize sahip çıkın diyoruz."

Sunum ardından soruları yanıtlayan Arif Çelebi etkinlik sonrasında "Kapitalizmin Varoluşsal Krizi Toplumsal Devrimler" çağı kitabını imzaladı.