22 Eylül 2024 Pazar

Basel'de politik tutsaklarla dayanışma paneli

Basel'de 18 Mart Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü kapsamında panel düzenlenerek, hapishanelerdeki hak ihlalleri ve tecride dikkat çekildi.

18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü kapsamında İsviçre'nin Basel kentinde panel gerçekleştirildi. Kürt Toplum Merkezinde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Av. Gülseren Yoleri, Av. Hasan Anlar ve Dr. Banu Büyükavcı katıldı.

Tutsakların Sesi Platformu, IDHF, Partizan, Bir-Kar, Dem-Kurd ve Proleter Devrimci Duruş'un ortaklaşa organize ettiği panel, ölümsüzler anısına saygı duruşuyla başladı.

İlk sözü alan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İHD'nin hapishanelerle ilgili çalışmalarını aktararak, "Hak ihlallerini tespit ediyor ve çözümler üretmeye çalışıyoruz. Mahpuslara yönelik işkence, şiddet ve onur kırıcı durumlarında suç duyurusunda bulunuyoruz. Soruşturma açılmasını sağlıyoruz" dedi.

Tutsaklarla dayanışmanın önemine işaret eden Yoleri, "Bize sorunlarla ulaşmaya çalışan mahpusların mektupları ya ulaşmıyor ya da gecikmeli ulaşıyor. Mesela 4 yıl sonra ulaşan mektuplar var" dedi.

Dr. Banu Büyükavcı, Almanya'daki gözaltı ve hapishane sürecini anlattı. 129 Terör yasasına ilişkin düşüncelerini paylaşan Büyükavcı, kendilerine yoğun bir şekilde tecrit uygulandığını, göz temasına bile izin verilmediğini dile getirdi. 

Avukat Hasan Anlar, Avrupa'da da tutsakların izole edildiğini belirterek, izolasyonun en üst boyutunun İmralı Hapishanesi'nde yaşandığını söyledi. İmralı tecridinin Kürt halkının özgürlük mücadelesinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Anlar, Abdullah Öcalan'a dönük tecritle Kürt halkı ve Öcalan arasındaki iletişimin koparılmak istendiğine dikkat çekti.

Panel soru ve cevaplarla sona erdi.