22 Eylül 2024 Pazar

Basel'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi için sokağa çıktı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi İsviçre'ni Basel kentinde protesto edildi.

İsviçre'nin Basel kentinde Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) çağrısı ile bir araya gelen kadın örgütleri Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını protesto etti.

Barfüsserplazt'ta toplanan kadınlar burada açıklamalar yaptı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir gece imzaladığı kararname ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasının kabul edilemez olduğu ifade edilen konuşmada, "Nasıl ki kadın mücadelesi, kadın gücü bu sözleşmeye imza attırdı ise, yine milyonlarca kadının iradesi karara sessiz kalmayacaktır" denildi.

SKB adına yapılan konuşmada ise "Kadınlar her gün katledilirken, kadınlar her gün tecavüze uğrarken, İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesi kesinlikle kabul edilebilir değil" diye kaydedildi.

Konuşmada, "Avrupa'da yaşayan göçmen, yerli ve devrimci kadın örgütleri ile LGBTİ+lar olarak iptal kararını tanımayacağımızı bildiriyoruz. Sokakta kazandığımız hakları kimsenin bir gece gasp etmesine izin vermeyeceğimiz, mücadelemizle yine sokakta kazanacağız" diye belirtildi.

konuşmaların ardından kadınlar, Claraplazt Meydanı'na kadar sloganlarla yürüyüş düzenledi.