22 Eylül 2024 Pazar

Başaran, uzman çavuş Ferhat K.'nin R.Ö.'ye şiddetini kınadı

Bingöl'ün Karlıova'da uzman çavuş Ferhat K.'nin R.Ö.'ye şiddet uygulamasına tepki gösteren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Turgut Özal TOKİ Evleri'nde Ferhat K. isimli uzman çavuş, önce çocukları kovaladı, sonra duruma tepki gösteren kadını ölümle tehdit ettikten sonra darp etti.

Uzman çavuş Ferhat K.'nin R.Ö.'ye şiddet uygulamasına tepki gösteren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, twitter hesabından açıklama yaptı.

'İKTİDAR KADIN CİNAYETLERİNİN SORUMLUSUDUR'
Başaran, "İstanbul Sözleşmesi ile kolluk kuvvetlerinin her türlü şiddet eylemine karşı, devletlerin mağdurlara yeterli korumayı derhal sağlamaları ve müdahalede bulunmak için yasal tedbirleri almaları zorunlu kılınıyor. İstanbul Sözleşmesi'ne ve kazanımlara saldıranların şiddetin failleri kadar suçlu olduğunu her zaman dile getirdik. Kadınları kazanımlarından yoksun bırakan başta iktidar ve yetkilileri olmak üzere herkes, her kadına şiddet olayının, her kadın cinayetinin bizzat sorumlusudur" dedi.

Başaran'ın açıklaması şöyle:

"Bizden isteği ise kendisiyle dayanışmamız yönünde. Bizler HDP Kadın Meclisi olarak bu davanın takipçisi olacağız, adil bir şekilde sonuçlanması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Özellikle Kürt illerinde kolluğun işlediği şiddet suçlarının münferit olmadığını biliyoruz.

"R.Ö.'nün vücudunda ve yüzünde birçok darp izi var, darp raporunu alarak suç duyurusunda bulunacak. Çocuklarının da işlenen suçtan psikolojik olarak etkilendiğini söyleyen R.Ö., saldırının kendisi şahsında bütün kadınlara yapıldığını ifade etti.

"Bunun üzerine Ferhat K.'ye tepki göstererek çocuklara neden bağırdığını sorduğunu, uzman çavuşun kendisine 'Sus, gelirsem seni de vururum' dediğini aktardı. R.Ö., kendisinin buna tepki göstermesinin ardından Ferhat K. tarafından şiddete maruz bırakıldığını söyledi.

"Bingöl Karlıova'da uzman çavuş Ferhat K. tarafından şiddete maruz bırakılan R.Ö. ve eşiyle telefon görüşmesi yaptım. R.Ö., çocuklarının, binanın bodrum katında oynadığını, Ferhat K.'nin sesten rahatsız olarak çocukları kovaladığını ve çocuklara bağırdığını aktardı."