22 Eylül 2024 Pazar

Başaran: Kürtler, kadınlar size boyun eğmedi, eğmeyecek

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 4 Kasım darbesinin beşinci yılında Van'da gözaltına alınan Kürt kadınının sözlerini hatırlattı, "Kürtler size boyun eğmez, kadınlar size boyun eğmedi, boyun eğmeyecek; bu da size dert olmaya devam edecek" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başaran konuşmasına 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle Kobanê'de IŞİD çetesine karşı direnen kadınları hatırlatarak başladı. Kobanê'de var edilen yeni bir yaşam modelinin tüm dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Başaran, "Buradan başta Kobanêli kadınlar olmak üzere bütün Kobanê halkını bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyoruz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile 9 milletvekilinin tutuklandığı 4 Kasım darbesine değinen Başaran, "O gün sadece demokratik siyaset rehin alınmadı, o gün kadın mücadelesine, kadın kazanımlarımıza yönelik bir saldırı olarak geliştirildi" değerlendirmesinde bulundu.

Hapishanelerde tutsak edilen siyasetçilerin yanı sıra hasta tutsakların durumuna dair bilgi veren Başaran, hasta tutsak Aysel Tuğluk'un serbest bırakılmamasına tepki gösterdi.

'KADINLAR BOYUN EĞMEDİ SİZE DERT OLSUN'
4 Kasım darbesinin beşinci yılında Van'da yapılan eyleme polis saldırısını hatırlatan Başaran, kamerala yansıyan bir görüntüyü hatırlattı, şunları söyledi: "Dün bir fotoğraf direnişin örneği ve mücadelenin resmiydi. Van'da kadın arkadaşımızın, tıpkı İdris Baluken'e yapıldığı gibi başını eğmeye çalışan polise verdiği cevap, aslında bütün kadınların, Kürtlerin, HDP'lilerin iktidara verdiği mesajdı. Kadın arkadaşımız, 'Biz kadınların başını eğemezsiniz' diye cevap verdi. Aslında biz bu cevapları Deniz Poyraz katledildikten sonra annesinin verdiği mücadeleden biliyoruz. Biz de bir kez daha tekrarlıyoruz; ne siyasi soykırım davalarınız, ne siyasi darbe teşebbüsleriniz HDP'lilere, Kürtlere, kadınlara geri adım attıramaz. Kürtler size boyun eğmez, kadınlar size boyun eğmedi, boyun eğmeyecek; bu da size dert olmaya devam edecek."

'BASKI POLİTİKALARINIZ MÜCADELE GEREKÇEMİZ HALİNE GELİYOR'
Ekim ayında kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve katliam saldırılarına dair bilgi veren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, erkek yargının Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı'yı 'haksız tahrik indirimi'nden yararlanması için nasıl çaba harcadığına değindi. Katilin cezasını düşürmek için çaba harcayan erkek yargının Pınar'ın annesi hakkında soruşturma açmasına tepki gösteren Başaran, kendisine şiddet uygulayan Hasan Karabulut'a karşı özsavunma hakkını kullanan Çilem Doğan'a verilen 15 yıl hapis cezasının onanmasını kadın düşmanlığı olarak nitelendirdi.

Çilem Doğan'ın mektubunu okuyan Başaran, "Çilem'in dediği gibi baskı politikalarınız bizi yıldırmıyor, yıldıramayacak, aksine daha çok mücadele etme gerekçemiz halini alıyor. Bir kadının bile kirpiği yere düşmesin diye içeride, dışarıda, yaşamın bütün alanlarında mücadele etmeye ve dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz" dedi.

'5'NCİ YARGI PAKETİ ERKEKLERİN TALEBİNE GÖRE DÜZENLENDİ'
Kadına yönelik şiddetin arttığı dönemde iktidarın reform adı altında yeni bir yargı paketi hazırladığını söyleyen Başaran, "Bu 5'inci yargı paketi de yine bizi şaşırtmadı; kadınların değil, erkeklerin talebine göre düzenlendi. Çocukların teslimine dair bir düzenleme var. Biz bu düzenlemeyle kadınların nasıl bir riskle karşı karşıya kalacağını biliyoruz. Çünkü 'çocuk teslim büroları' olacak ve kadınlar bu bürolara gittiklerinde nasıl korunacaklar diye herhangi bir düzenleme yapılmamış. Çocuk teslimi yaparken kadınları kim koruyacak? Kadınları korumak için herhangi bir adım atılacak mı? Erkeklerin taleplerine göre yasa çıkarmaktan vazgeçin, kadınların daha acil talepleri var. Bir düzenleme yapacaksanız eğer kadınları nasıl koruyacağınıza dair düzenleme yapın" diye konuştu.

Kadınlara yönelik şiddeti önlemek isteyenlerin de şiddetin hedefi haline geldiğini hatırlatan Başaran, Ankara Batıkent'te tacize tepki gösteren 28 yaşındaki Haydar Can Kılıçdoğan'ın öldürülmesine tepki gösterdi. Başaran şunları söyledi: "Cezasızlık politikası daha birçok katliama ve şiddet suçuna zemin hazırlıyor. Ne taciz edene ne tacizi görmezden gelene bir yaptırım yok; sokakta insanlar iktidarın yaptığı gibi kadına ve çocuğa şiddete kafasını çevirmediği için katlediliyor."

'KÜRDİSTAN'DA TECAVÜZ SAVAŞ ARACI OLARAK KULLANILIYOR'
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Kürt illerinde devlet tarafından örgütlenen cinsel saldırılara da değindi. "Kürdistan'da taciz ve tecavüz iktidar tarafından savaş aracı olarak kullanılıyor. Son örneği de Hakkari'de gündeme gelen vakalar" diyen Başaran konuşmasını şöyle sürdürdü: "Devlet ve iktidar, Kürt kadınlarının bedenlerine saldırarak, yıldırma ve sindirme politikalarını devreye koyuyor. Musa Orhan örneğinde gördük. Tecavüzcü uzman çavuş Musa Orhan, İpek Er'i intihara sürükledi, ancak sırtı sıvazlanarak serbest bırakıldı. Musa Orhan'ın serbest bırakılmasına tepki gösteren kadınlar, hedef oldu. Tek suçlu Musa Orhan değil, bu suça göz yumanlardır. İktidar üniformalıların yaptığı suçları görmezden gelirken adalet mücadelesi veren Emine Şenyaşar'ı kolunda serumla gözaltına alıyor. Düpedüz Kürt ve kadın düşmanlığı bu!"

"Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmaları kapsamında Dersim ve İzmir'de yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi veren Başaran, yoksulluğun geldiği boyuta değindi.

Büyük bir ekonomik kriz sürerken Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde toz pembe bir tablo çizildiğini söyledi. Yoksuluğu kadınların derinden yaşadığını kaydeden Başaran, AKP-MHP iktidarının yandaşları doyurduğunu, bütçeyi savaş endeksli oluşturduğunu söyledi. "Peki halka ne ayırıyor" sorusunu yönelten Başaran, "Hiçbir şey" yanıtını verdi.

İstanbul'da gerçekleştirdikleri "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe" çalıştayındaki yaptıkları tartışmalara ilişkin bilgi veren Başaran, "Taleplerimizi, beklentilerimizi derledik ve söz verdik: Tarladan, atölyeden, kampüsten, fabrikalardan, evlerden yükselen talepleri Meclise taşıyacağız. Şeffaf bir bütçe için direneceğiz" diye konuştu.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 10 Kasım günü gerçekleştirecekleri Kadın Meclisi toplantısında 25 Kasım'da kadın kadın dayanışmasını nasıl güçlendireceklerini tartışacaklarını aktardı.