25 Eylül 2024 Çarşamba

Başaran:  Kaybedenler bu halkın varlığını kabul etmeyenler olacak

HDP'ye yönelik tüm saldırılara rağmen bu topraklarda umut olma iddiasından hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarının kaydeden HDP Batman Milletvekili Başaran, "Bizler burada olmaya, siyaset yürütmeye devam edeceğiz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP'li belediyelere yönelik kayyum saldırısını ve son dönemde artan gözaltı operasyonlarına dair HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. 

Partisine yönelik siyasi soykırım operasyonlarının devam ettiğini dile getiren Başaran, "Her gün gözaltı operasyonları ile güne uyanıyoruz. Bugün de Şırnak Beytüşşebap'ta il eşbaşkanlarımızın içinde bulunduğu gözaltılar var. Sayının artacağı söyleniyor.  Bizleri demokratik siyasetle yenemeyeceğini düşünen iktidar yargı eliyle bizi, partimizi tasfiye etmeye çalışıyor. Dün de Ankara'da 9 kadın arkadaşımız havuz medyası tarafından terörize edilerek gözaltına alındılar. Arkadaşlarımızın avukatlarla görüşme talebi reddedilmiş avukatların savcıyla görüşme talepleri de reddedilerek verilen dilekçe iade edilmiş. Dosyada kısıtlılık kararı olduğu belirtilmiş ama bununla ilgili bir belge iletilmemiş. Kadınların neden gözaltına alındıklarına dair bir bilgi verilmemiştir. Türkiye'de bir süredir önce suçlu oluyorsunuz sonra da bu suçtan aklanmaya çalışıyorsunuz" dedi.

'TÜRKİYE'DE HUKUK VE YARGI AYAKLAR ALTINDADIR'
Başaran, masumiyet karinesinin hergün iktidar eliyle ihlal edildiğine vurgu yaptı. Gözaltındaki kadınların "sohbet" adı altında yasadışı ifadelerinin alınmak istendiğini belirten Başaran, kadınların toplu fotoğraflarının çekilmek istendiğine dikkat çekti. Başaran, şöyle devam etti: "Bu fotoğrafların neden çekildiğini de Selçuk Mızraklı gözaltına alınırken fotoğrafından biliyoruz. Sağlık sorunu olan kadınlara su bile verilmemiş, saatlerce yemek verilmemiş. Türkiye'de maalesef hukuk ve yargı ayaklar altındadır."

Her haftaya yeni bir kayyum saldırısıyla uyandıklarını söyleyen Başaran, "Bugüne kadar KHK'li oldukları gerekçesiyle yerlerine 2'nci sıradaki AKP'liler ile beraber toplam 21 belediyemize kayyım atanmış, gasp edilmiştir. Bu 21 belediye içinde Diyarbakır,  Mardin ve Van büyükşehir belediyelerimiz var. Kayyım atanan bu belediyelerden şu an 10'unun eşbaşkanı tutuklandı" dedi. 

'UMUT OLMA İDDİAMIZDAN HİÇBİR ŞEKİLDE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Başaran,  şöyle devam etti: "Kürtlere şu söyleniyor, 'siz vatandaş olarak kabul edilmiyorsunuz.' Çünkü vatandaş olmanın belli kriterleri vardır. Seçme ve seçilme hakları vardır ama Kürtlerin seçme seçilme hakkı yok. Bu 'Ben oraya sömürge valilerini atarım' demektir. Mardin Valiliği kayyım sisteminin çok iyi olduğunu ve bundan sonra Türkiye'de belli bölgelerde bu sistemin uygulanmasını istemişti. İçişleri Bakanı bu talebi yerine getirerek kayyım atadı. Bütün bu yönelimlere bizi demokratik siyasetin dışına çıkarma girişimlerine karşı geri adım atmayacağız. Bu toprakların asli unsurları olan bizler siyaset yapmaktan, topluma umut olma iddiamızdan hiç bir şekilde geri adım atmayacağız. Kaybedenler bugün bu halkın iradesini varlığını kimliğini, tarihini kabul etmeyenler olacak. Onlar da benzer iktidarlar gibi tarihin çöp sepetinde yerlerinde yerini alacaktır. Bizler burada olmaya, siyaset yürütmeye devam edeceğiz."